Kuri ir Holivudas zvaigžņu garīgie līderi šodien?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šķiet, vēl pavisam nesen mūsdienu sabiedrībā valdīja pieņēmums, ka garīgo līderu laiks ir pagājis un ka sabiedrībai, par kuras elkiem kļuvis individuālisms un materiālais progress, vairs nav vajadzīgas ne garīgās mācības, ne to autoritātes. Tomēr pašlaik dažādi guru pasaulē sarodas aizvien vairāk. Amma, Andželo Sorrenti, Matjē Rikārs, Dīpaks Čopra, Marija Buhingere – viņi visi mums sola pilnīgu laimi, neierobežotu spēku, mūžīgu jaunību, augstāko sirdsgudrību, ideālu augumu un Visuma mīlestību piedevām. Atliek vien apgūt viņu metodes un savu dzīvesveidu pielāgot viņu mācībām (kurām, saprotams, bezgalīgi jātic). Un tad arī nirvāna būs kā ar roku aizsniedzama.

Amma

Mīlas apskāvienos

Matu Amritanandamaiju, kura plašāk pazīstama kā Amma, viņas sekotāji uzskata teju vai par svēto. Pasaulē viņa pazīstama kā Apskaujošā Māte. Neraugoties uz to, ka publiskā apskaušanās un bučošanās ir pretrunā ar indiešu ārējās atturības tradīciju, Amma tiecas apskaut teju visu pasauli. Savā mūžā viņa apskāvusi un noskūpstījusi miljoniem cilvēku. Dažreiz tie ir līdz pat 50 tūkstošiem ļaužu dienā.

Amma ir dzimusi 1953. gadā nabadzīgā ģimenē zvejnieku ciematiņā Indijas dienvidos. Skolā viņa mācījās tikai līdz ceturtajai klasei, bet pēc tam to pameta un sāka nodarboties ar meditāciju. Tāpat viņa nolēma nekad neprecēties. Lai arī Amma nav ieguvusi nekādu formālu iesvētīšanu no jebkāda guru, viņa ir kļuvusi par patiesu garīgo līderi un savu mūžu veltījusi nesavtīgai kalpošanai pasaulei. 80. gadu sākumā Amma nodibināja savu ašramu, kur pieņēma cilvēkus, kas tobrīd meklēja mierinājumu. Pie viņas devās gan jauni, gan veci, gan slimi, gan veseli, veselām ģimenēm un pat ciematiem. (Pēc aculiecinieku stāstiem, pat no viena pavirša šīs sievietes skatiena cilvēkiem straumēm sākušas līt attīrošās asaras.)

Tagad Ammai ir 17 tempļu Indijā un aiz tās robežām, turklāt tajos kalpo arī sievietes – un tas ir pirmais gadījums kopš neatminamiem laikiem, kad Indijā par mācītājām kļūst sievietes. Daudzi no viņas mācekļiem ir atteikušies no savām veiksmīgajām karjerām un sākuši piekopt tādu dzīvesveidu, kas balstīts uz garīgajām mācībām. Tieši šie ļaudis nodarbojas ar dažādiem Ammas labdarības projektiem. Par viņas fonda finanšu iespējām var spriest kaut vai pēc viena fakta: 2004. gadā tas palīdzēja Indijas okeāna cunami upuriem, ziedojot 23 miljonus. ASV dolāru.

Viņas dzīves vadmotīvs ir dāvāt mīlestību. Hinduismā to sauc par daršanu – dievišķās svētlaimes piedzīvošanu, kura jūs uzlādē ar vēlmi mīlēt, mīlēt un vēlreiz mīlēt. Holandiešu režisors Jans Kounens par šo tēmu pat uzņēmis sirdi plosošu dokumentālo filmu «Daršans», kas tika demonstrēta Kannu kinofestivālā. 2010. gada oktobrī Parīzē to noskatoties, arī mums nācās atzīt, ka daršans daļēji ir skāris mūs personīgi. Starp diviem apskāvieniem izdevās Ammai uzdot divus jautājumus.

Kā lai atrod sirdsgudrību un mieru?

Mēs neapzināmies mūsu patieso dabu. Mums ir vajadzīgs kāds, kas mums par to atgādinātu. Tā ir kā dziesma, ko esam aizmirsuši. Sirdsgudrības sēkla ir mūsos. Taču tam, lai no tās izaugtu koks, nepieciešams labvēlīgs klimats. Viss atkarīgs no mūsu prāta stāvokļa. Tam, lai atmostos un rastu mieru, ir jāmaina sava iekšējā pasaule.

Kāda nozīmē dzīvē ir mīlestībai?

Mīlestība – tas ir tas, kas mūs pasargā no pasaules. Tur, kur ir īsta mīlestība, nav vietas bailēm. Tas attiecas gan uz sabiedrību kopumā, gan katru atsevišķi. Tomēr tāda mīlestība ir retums. Lai to atmodinātu, nepieciešama garīgā sapratne, garīgā dzīves uztvere. Mīlestība pirmām kārtām ir jāsniedz un tikai pēc tam jāpieņem.

www.amma-europe.org

Andželo Sorrenti

Esības vieglums

«Kopš laika, kad Mr. Italy ieradās Eņģeļu pilsētā, daudzas Andželīnas uz sevis izbaudīja viņa ekspertīzes priekšrocības,» tā sākās viens no rakstiem par Andželo Sorrenti, kuru dēvē par «Holivudas slepeno ieroci». Viņa Losandželosas centrs As I Am («Tāds, kāds esmu») ir trakoti populārs zvaigžņu vidū, īpaši nozīmīgu notikumu priekšvakarā, tādu kā «Oskara» balvas pasniegšanas ceremonija. Tikai nieka 30 dienās Sorrenti spējīgs padarīt savus klientus vieglākus par 30 mārciņām (ap 14 kg) un pārvērst viņu ķermeni ideālā skulptūrā. Un var arī otrādi – atbrīvot no anoreksijas, jo šovbiznesa un modes pasaulei šī problēma diemžēl nav mazāk aktuāla.

Andželo Sorrenti – tas ir jaunā tipa individuālais treneris. Viņš ir īstens dietoloģijas guru un izcils psihologs, kā arī spīdošs individuālais treneris. Mr. Italy ir viņa oficiālais čempiona tituls bodibildingā, ko viņš ieguvis 2001. gadā. Tam visam klāt Sorrenti ir melnā josta un Ņujorkas štata čempiona tituls kikboksā. Tā ka lai jūs nemaldina viņa izsmalcinātā intelektuāļa āriene...

Viņa pirmās skolnieces bijušas manekenes, kuras viņš vienkārši sauc vārdos: Keita, Džema, Aņa... Neliels precizējums: Andželo ir Mario Sorrenti – izcilā modes fotogrāfa – brālēns, un, tieši pateicoties šim apstāklim, viņam tika atvērtas visas Ņujorkas modeļu aģentūru durvis. Tieši ar to arī sākās viņa karjera.

Vai vēlaties nokaitināt Andželo? Parunājiet ar viņu par diētām! Viņš noteikti jums atbildēs, ka tās ir postošas organismam. «Katrs cilvēks ir individuāls, un viena un tā pati diēta nevar derēt uzreiz vairākiem.» Tieši tāpēc viņa klienti neievēro diētas, bet gan izmanto viņa unikālo metodi As I Am. No pirmā skatiena tajā nav itin nekā revolucionāra. Sīka asinsaina, individuāla ēdienkarte sešām nedēļām uz priekšu, ieteikumi uzturā, sporta nodarbību komplekss, kas notiek paša Sorrenti uzraudzībā... Tāda pieeja šodien ir daudziem. Tomēr Andželo nezināmu neizprotamu iemeslu dēļ tas viss sanāk labāk par citiem. Laikam jau viss slēpjas niansēs, jo kurss tiek izveidots, ņemot vērā ne tikai klienta fiziskās īpatnības, bet vissīkākās viņa dzīvesveida nianses. Jāteic, ka savu klientus viņš dzenā visai nopietni. Metodes viņam ir gana stingras, toties, kā pats saka, viņš ne reizi nav piedzīvojis sagrāvi, toties savus klientus ir atbrīvojis ne tikai no psiholoģiskajām problēmām un liekajiem kilogramiem, bet arī daudzām kaitēm (pēc Andželo vārdiem, viņa kontā ir pat trīs gadījumi, kad klienti veiksmīgi tikuši vaļā no audzēja). Tagad tiek celti vairāki jauni As I Am centri: Ņujorkā, Losandželosā, Abū Dabī. Bet izdevniecībā tiek sagatavota grāmata, kas visai pasaulei atklās brīnumainās Andželo Sorrenti metodes noslēpumus. Neraugoties uz to, ka pilnam kursam Andželo vadībā tās nebūt nav demokrātiskas cenas (individuālā uztura izstrādāšana un 30 stundas skolotāja vadībā maksā 10 000 ASV dolāru), viņš apgalvo, ka nauda nav galvenais, kas viņu interesē. Viņa sapnis ir atbrīvot pasauli no aptaukošanās. Tas notiks tad, ja amerikāņi nevēlēsies zaudēt savu svarīgumu? «Es palīdzēšu viņiem to sagribēt! »

Matjē Rikārs

Katrā no mums snauž Buda

Viņa dzīve aizrit pārlidojumos starp Parīzi, Ņujorku un Ņūdeli. 60 gadu vecā Matjē Rikāra pamatdarbs ir būt dalailamas franču tulkam. Piedevām viņš lasa lekcijas, raksta grāmatas, rīko fotoizstādes, nodarbojas ar labdarību. Ir grūti iedomāties, ka reiz šis cilvēks savu dzīvi grasījās veltīt zinātnei un izstrādāja disertāciju molekulārajā bioloģijā. Taču kādudien, noskatījies filmu par izcilajiem Tibetas skolotājiem, viņš tik ļoti aizrāvās ar budismu, ka nolēma pārcelties uz Himalajiem. 1978. gadā Rikārs kļuva par mūku...

Presei patīk viņu dēvēt par vislaimīgāko cilvēku zemes virsū. Šoreiz tā nav vienkārši skaista frāze, bet gan zinātniski pierādīts fakts. Zinātnieki, kas speciāli izpētījuši Rikāra smadzenes viņa meditāciju laikā, konstatējuši pārsteidzošu galvas smadzeņu kreisās puslodes pieres daivas aktivitāti (tieši tā atbildīga par pozitīvajām emocijām). Nekas tamlīdzīgs neirobioloģijā agrāk nav piefiksēts. Tiesa gan, pats Rikārs pret savu laimīgā cilvēka statusu izturas skeptiski: «Pirmkārt, kā var novērtēt, cik laimīgi vai nelaimīgi ir visi pārējie? Otrkārt, es nebūt neesmu tāds vienīgais – tamlīdzīgu testu veikšana ar jebkuru citu cilvēku, kurš nopietni praktizē meditāciju, gandrīz visos gadījumos sniedz līdzīgus rezultātus. Tā ka te viss slēpjas ne jau nu manā personā, bet gan meditācijas ilgajā praktizēšanā.» Cik ilgā? Kādā no savām grāmatām Rikārs apgalvo – lai iemācītos izraisīt sevī jebkuru dvēseles stāvokli, tajā skaitā spilgtu laimes sajūtu, cilvēkam nepieciešams ne mazāk par 10 000 meditācijas stundu. «Laime – tā ir īpaša kategorija,» turpina guru. «Tā nav vienkārši patīkamu sajūtu virkne (tam ir arī cits nosaukums – apmierinājums, bauda). Laime un bauda principā nav nemaz tik cieši saistītas. Ir ļoti labi baudīt patīkamas lietas, tomēr tas it nemaz negarantē jums laimi. Laime – tas ir noteikts uzvedības tips, kas jāiemācās. Bet, lai to iemācītos, bez treniņa neiztikt. Nevar iemācīties spēlēt klavieres, ja jūs nodarbībām veltāt nieka 10 sekundes mēnesī. Tāpat ir ar laimi.»

Vai viņš sevi uzskata par sludinātāju? «Nē. Es vien dalos ar apkārtējiem ar tām idejām un pieredzes iegūšanas veidiem, kuri palīdzēs viņiem kļūt mazliet labākiem.» Tikšanās ar zvaigznēm, finansistiem un vienkāršiem budisma adeptiem – tā ir arī iespēja savākt naudu labdarības projektiem, kurus Rikārs kopā ar draugiem vada Tibetā, Indijā un Nepālā. Pavisam ir 40 tādu projektu: visattālāko nostūru skolu un medicīnas centru atbalsts, palīdzība nabadzīgākajiem iedzīvotāju slāņiem, Tibetas kultūras aizsardzība. Divus trīs mēnešus gadā viņš praktizē apceri savā klosterī Šečena, kas atrodas Nepālā. Savukārt atlikušo gada daļu viņš velta «pieticīgajai garīgajai praktizēšanai».

www.karuna-shechen.org

Dīpaks Čopra

Vispirms es esmu ārsts

Viņu dēvē par zvaigžņu guru. Viņa semināros var sastapt Madonnu un Bilu Klintonu, Līzu Teilori un Tomu Henksu, Mihailu Gorbačovu un Šērliju Makleinu. Viņš sniedz intervijas MTV, sajūsminās par dziedātāju Lady Gaga un vada Ališijas Kīsas kāzas. Demija Mūra apgalvo – vadoties pēc Čopras mācībām, ir nolēmusi nodzīvot līdz 130 gadiem. Tiesa gan, Maiklam Džeksonam – vēl vienam no viņa zvaigžņu mācekļiem – guru gudrība tā nespēja palīdzēt...

Holivuda vienmēr ir atradusies «psihogarīgo» vēju krustpunktā. Kādu laiku modē bija budisms, tad scientoloģija, tagad to visu nomainīt ieradies jaunās paaudzes guru Dīpaks Čopra. Žurnāls Time viņu ierindojis XXI gadsimta 100 ikonu sarakstā. Čopras mācībā apvienotas Rietumu un Austrumu sabiedrības senās gudrības. Viņš ir kaislīgs ājurvēdas sludinātājs un pārliecināts transcendentālās meditācijas piekritējs, kuru uz Rietumiem atvedis viņa skolotājs, nu jau aizsaulē aizgājušais Mahariši Mahešs Jogi. Starp citu, Čopra ir bijis vienīgais cilvēks, kurš piedalījies 1991. gadā vēsturiskajā Mahariši izlīgšanā ar eksbītlu Džordžu Harisonu (atgādinām, ka The Beatles ceļojums uz Mahariši ašramu beidzās ar skandālu: mūziķi lietoja narkotikas, tāpēc Mahariši viņus vienkārši padzina, un kopš tā laika viņi nesazinājās un nesarunājās).

Lai arī Čopras popularitāte ir gandrīz tikpat liela kā lielo šovbiznesa zvaigžņu slava, viņš nenoguris atkārto, ka visupirms ir ārsts. Viņš tupina šo arodu nu jau otrajā paaudzē. Viņa tēvs savulaik bija viens no atzītākajiem Indijas kardiologiem. Pats Dīpaks ir specializējies endokrinoloģijā. Lai arī ģimenē rietumu klasiskā medicīnas izglītība tiek uzskatīta par obligātu, visi atminas gadījumu, kad vectēvam sākās problēmas ar sirdi, palīdzēja nevis tabletes, bet gan ājurvēda. 1985. gadā, jau būdams slavens amerikāņu ārsts (Čopra emigrēja uz ASV 1968. gadā, kad viņam bija 22 gadi), viņš iepazinās ar Mahariši Mehešu Jogi un sāka aktīvi praktizēt ājurvēdas medicīnu. Tagad viņa centrs The Chopra Center Kalifornijā ir viena no vispopulārākajām tamlīdzīgām medicīnas iestādēm.

Tomēr Dīpaks Čopra ir ne tikai ārsts, bet arī komunikācijas karalis. Pēc žurnāla Forbes datiem, tikai divu gadu laikā ar savām grāmatām un kasetēm, kurās ierakstīti viņa vingrinājumi, Čopra ir nopelnījis 11 miljonus dolāru. Kuru katru brīdi nāks klajā datorspēle. Viņa bibliogrāfijā ir 42 grāmatas, kas veltītas dažādām tēmām – sākot ar «panākumu garīgajiem noteikumiem» līdz bērnu dzimšanas, gremošanas un atbrīvošanās no kaitīgiem ieradumiem problēmām (starp citu, pēc paša guru vārdiem, viņš sācis nodarboties ar jogu tāpēc, ka vēlējies atmest smēķēšanu). Tās ir uzrakstītas vienkāršā un aizrautīgā valodā un balstās uz to, ka lupatu lēveros sagrauj daudzus no tiem mītiem, kas pamatīgi nostiprinājušies rietumnieku apziņā. Piemēram, savā bestsellerā «Septiņi garīgie panākumu likumi» Dīpaks Čopra sagrauj protestantu pasaules redzējuma pamatus. Pēc viņa domām, veiksme nav vis smaga darba, precīzas plānošanas vai jūs vadošu ambīciju rezultāts. Atliek vien izprast jūsu patieso būtību un iemācīties dzīvot ar to harmonijā, tā uzreiz pie jums viegli un bez jebkādām pūlēm plūdīs veselība, enerģija un entuziasms, kā arī materiālā labklājība.

www.chopra.com

Marija Buhingere

Ilgmūžības noslēpums

Viņai nebija nekas īpašs jādara, lai piesaistītu sev sekotājus, – atlika vien parādīties viņu acu priekšā. Marijai Buhingerei, kaut arī pati ir dāma pensijas gados, bija jaunas meitenes augums, viņa viegli veica sarežģītas jogas asanas, sacentās skriešanā ar saviem suņiem un bez pūlēm tika galā ar sarežģītām prāta spēlēm. Viņas trenētajā ķermenī mita absolūti jauna dvēsele. 2010. gadā Marija Buhingere nomira 94 gadu vecumā, tomēr daudziem viņa palikusi atmiņā kā īsts mīta iemiesojums...

Ārstnieciskās badošanās pamatlicēja, slavenā vācu ārsta Oto Buhingera meita Marija ir gājusi sava tēva pēdās un visu mūžu veltījusi tam, lai izklāstītu pasaulei viņa metodi. Šīs terapijas ietekmi dakteris Buhingers bija pārbaudījis uz savas ādas, kad saslima ar smagu reimatisma formu. Panākumu iedvesmots, viņš ar šo metodi nolēma ārstēt arī citus. Tieši ārstēt, jo bez atbrīvošanās no liekā svara Buhingera terapija labvēlīgi iedarbojas uz visiem cilvēka orgāniem un sistēmām: iekaisuma procesi samazinās līdz minimumam, organisms pastiprināti izvada apmaiņas produktus un indīgās vielas, ātrāk atjaunojas šūnas. Paaugstinās pat cilvēka reproducēšanās spējas, bet dzimumtieksme pēc ārstēšanās kursa būtiski pieaug. Bez ārkārtīgi stingrās diētas (minimums 12 dienas ir atļauts dzert tikai zāļu tējas, dārzeņu buljonu un dabīgas sulas – ne vairāk kā 250 kcal diennaktī) šajā metodikā iekļauta arī soļošana, sauna, ozonoterapija, mikroelementu ievadīšana vēnā, hidrokolonoterapija. Taču galvenais – tā ir pilnīga dzīvesveida mainīšana. Cilvēks aiziet no ikdienas rūpēm, atsakās no baudu indēm: kafijas, alkohola un cigaretēm un no uzmanību novērsošām iedarbībām, kā televizors. Tā vietā viņš saplūst ar dabu un velta laiku pats sev.

Marija Buhingere ilgus gadus strādājusi klīnikā Vācijā pie Bodenezera, kuru savulaik nodibināja viņas tēvs. 1973. gadā viņa atvēra pati savu klīniku Spānijas kūrortpilsētā Marbeljā. Viņas klientu vidū bijis gana daudz slavenību – sākot ar Šonu Koneriju un beidzot ar Spānijas karaliskās ģimenes pārstāvjiem. Jāteic, ka tieši zvaigznes pacientu lomā viņai sagādājušas visvairāk raižu. Marija atminas, kā 1983. gadā pie viņas ieradās grieķu miljardiera Aristoteļa Onasis meita ekscentriskā Kristīna Onasis. Viņa ievēlās klīnikā ar 24 čemodāniem un draugu baru. Pa naktīm viņi rīkoja orģijas un izklaidējās diskotēkā, bet uz rīta pusi lauzās klīnikas aizslēgtajās durvīs un traucēja klīnikas iemītnieku naktsmieru. Marijai nācās viņu izlikt aiz durvīm. Tomēr pēc gada pirms savām kāzām Kristīna atkal parādījās uz klīnikas sliekšņa. Šoreiz viņa uzvedās ļoti bikli un ne reizes nepārkāpa klīnikas režīmu. Trijās nedēļās viņa zaudēja ap 14 kilogramu svara, un pie altāra Kristīna devās krietni slaidāka un jaunāka.

Marija Buhingere ir pirmā sieviete, kurai nav spāņu izcelsmes, bet kas ieguvusi Andalūzijas «Gada uzņēmējas» balvu. Viņa nav aizmirsta arī dzimtajā Vācijā: 1995. gadā Marija Buhingere tika apbalvota ar augstāko VFR apbalvojumu – Federālo Krustu. Marija nebija tikai vienkārši veiksmīga klīnikas īpašniece, viņa vienmēr bijusi savas klīnikas dvēsele, tās propagandētāja un dzīva reklāma. Lai arī klīnikā strādā liels speciālistu skaits un apkalpojošais personāls, viņa vienmēr atrada laiku, lai personīgi parūpētos par katru no saviem pacientiem. Viņa kalpoja par piemēru ne tikai ārēji, bet arī iekšēji – ļoti kautrīga, delikāta, sirsnīga un vienkārša, neraugoties uz saviem miljoniem bankas kontā.

www.buchinger.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu