Eiropas Kosmosa aģentūra 5.jūnijā palaidīs kosmosā ceturto kravas kuģi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) ceturtdien paziņojusi, ka Alberta Einšteina vārdā nosauktais bezpilota kosmosa kuģis - ceturtais un smagākais šajā automātisko transporta lidaparātu (ATV) sērijā - tiks palaists kosmosā 5.jūnijā.

«Alberts Einšteins» nogādās Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) 2,5 tonnas smagu kravu, kurā ietilps dažādi priekšmeti, sākot no pārtikas un drēbēm un beidzot ar rezerves daļām un degvielu.

Kopā ar kravu kuģis svērs 20,235 tonnas, tādējādi kļūstot par smagāko ATV, ko kosmosā nogādājusi raķete «Ariane».

Plānots, ka «Alberts Einšteins» ar SKS saslēgsies 15.jūnijā.

«Alberts Einšteins» ir ceturtais no pieciem ATV, ko EKA izmanto lidojumiem uz SKS.

Kuģi tiek palaisti no Eiropas kosmosa bāzes Kuru Gviānā, lido uz SKS un automātiski savienojas ar to. Pēc atbrīvošanas no kravas kuģi kļūst par papildu dzīvojamo telpu SKS apkalpei. To paātrinātāji tiek izmantoti, lai palielinātu SKS lidojuma augstumu, jo staciju pastāvīgi velk uz leju atmosfēras molekulas zemā Zemes orbītā.

Misijas beigās ATV tiek piekrauti ar atkritumiem un nevajadzīgu aparatūru, atdalās no stacijas un iziet no orbītas. Krītot atmosfērā, kuģi savāc un nosūta datus, lai palīdzētu uzlabot šādas kontrolētas iznīcināšanas operācijas.

Pirmais ATV, kuram bija dots populārā XIX gadsimta franču zinātniskās fantastikas autora Žila Verna vārds, veica lidojumu 2008.gadā.

Otrais kuģis tika nosaukts par godu apgaismības laikmeta vācu matemātiķim Johannesam Kepleram, trešais tika nodēvēts XX gadsimta itāļu fiziķa Edoardo Amaldi vārdā, bet piektais ieguvis savu vārdu par godu beļģu fiziķim un vienam no «Lielā sprādziena» teorijas autoriem Žoržam Lemetram.

Piekto kuģi plānots palaist kosmosā 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu