Jaundžeikars: SAB rīcība ir smieklīga un nožēlojama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) publiskotā informācija par ārvalstu izlūkdienestu darbību liecina par šīs iestādes zemo līmeni, šādu viedokli pauda bijušas Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP).

"Lietas, kas ir slepenas, netiek publicētas. Šie ir tikai smieklīgi un nožēlojami mēģinājumi parādīt, ka SAB strādā," izteicās Jaundžeikars.

Bijušais politiķis uzsvēra, ka SAB neesot tā iestāde, kas publiski ķer noziedzniekus un kā policija tos "piekarot pie sienas". Tāpēc, pēc viņa domām, šādas informācijas publiskošana tikai parādot, kādā nožēlojamā līmenī strādājot šī iestāde.

"Turklāt jādomā, kā šādu informāciju varētu vērtēt citu valstu diplomāti," sacīja Jaundžeikars, piebilstot, ka tagad esot jāprasa nopietna atbildība no SAB vadītāja.

Pērn spiegus visvairāk interesējušas Saeimas vēlēšanas

Pērn viena no nozīmīgākajām ārvalstu izlūkdienestu interešu jomām ir bijusi Saeimas vēlēšanas. Ārvalstu dienestu darbības liecinot par centieniem ietekmēt Latvijas politisko situāciju, liecina SAB mājaslapā publicētais SAB 2010.gada pārskats.

Sekojot ārvalstu specdienestu aktivitātēm, aizvadītajā gadā SAB konstatējis, ka viena no nozīmīgākajām ārvalstu izlūkdienestu interešu jomām Latvijā ir bijušas 10.Saeimas vēlēšanas, liecina SAB pārskats.

SAB konstatējis pastiprinātu ārvalstu specdienestu interesi par procesiem Latvijā 10.Saeimas vēlēšanu laikā, un atsevišķu dienestu izlūkošanas aktivitāte vēlēšanu kontekstā raksturojama kā augsta. Konstatēti centieni iegūt detalizētu informāciju gan par priekšvēlēšanu norisēm, gan koalīcijas veidošanas procesu pēc Saeimas vēlēšanām.

Ārvalstu dienestu interešu lokā ietilpusi teju visas politisko spēku aktivitātes - iekšējie procesi partijās, partijas biedru un partiju savstarpējās attiecības, partiju sadarbība un iespējamā apvienību un jaunu partiju veidošanās, kā arī partiju finansējums.

2010.gadā konstatēts, ka ārvalstu dienesti mēģinājuši iegūt informāciju, kā viens vai cits faktors varētu ietekmēt konkrētu partiju izredzes vēlēšanās, kādiem priekšnoteikumiem jābūt, lai partijas uzsāktu sadarbību, kādi informatīvie pasākumi ietekmētu partiju popularitāti, elektorāta attieksmi. Šāda veida intereses liecinot par plānotām aktīvām darbībām, kas būtu vērstas uz politiskās situācijas ietekmēšanu, norādīts SAB ziņojumā.

Vēlēšanu iznākums tomēr nav ietekmēts

Tomēr SAB secinājis, ka ārvalstu specdienestu aktivitātes, kas tika īstenotas vēlēšanu kontekstā, nav atstājušas ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem.

Svarīgi, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) ikgadējā ziņojuma secinājumos būtiska ārvalstu izlūkdienestu ietekme uz Latvijas politiku nav konstatēta, šodien žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Ir labi, ka mūsu demokrātiskajā sabiedrībā SAB ziņo un informē par ārvalstu izlūkdienestu ietekmi," teica Zatlers, uzsverot, ka Latvija ir neatkarīga valsts, kuras lietās nevienam nav tiesību iejaukties.

Politiķi par spiegiem neko nezina

Aģentūras LETA aptaujātie politiķi apgalvoja, ka nekādu ārvalstu izlūkdienestu ietekmi neesot jutuši un ietekmēšanas mēģinājumu neesot bijis.

"Neesmu nekā par to dzirdējis. Un neviens mani ietekmēt nevar," sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) norādīja, ka par šādām ārvalstu izlūkdienestu aktivitātēm nebrīnoties, bet galvenais šajā lietā esot SAB atzinums, ka tiem nav izdevies nekā ietekmēt. "Tas priecē," piebilda politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu