Slepkavība kinoteātrī liek uztraukties par drošību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Nesen sabiedrību satricināja traģisks gadījums, kad Rīgas centra kinoteātrī tika nošauts vīrietis. Kamēr turpinās lietas izmeklēšana, kinoteātrī domā par drošības uzlabojumiem. Daudzi pēc šā gadījuma bažījās par savu drošību sabiedriskās vietās, taču vēlmi apmeklēt kino slepkavība nav mazinājusi.

40% cilvēku portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā atklāja, ka šis gadījums liecina par zināmu sabiedrības degradāciju.

Taču tam nepiekrīt sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Viņš sarunā ar portālu TVNET sacīja - par degradāciju varētu runāt tikai tad, ja šādi notikumi kļūtu regulāri un atkārtotos: "Ja pēc pusgada uzrastos vēl viens tāds, bet vēl pēc pusgada - nākamais, tad gan."

Viņš atgādināja, ka slepkavības notiek, taču saistībā ar šaudīšanos kinoteātrī cilvēkus pārsteigusi slepkavības vieta un veids. "Tas bija pirmais šāds gadījums Latvijas vēsturē."

Uztraucas par drošību

Aptuveni trešdaļai aptaujāto šis atgadījums radījis bažas par savu drošību sabiedriskās vietās.

Savukārt Sedlenieks uzskata, ka šim gadījumam nevajadzētu pastiprināt bažas par drošību sabiedrībā. "Viss, kas notiek patlaban, cilvēkam tajā brīdī šķiet ļoti svarīgi. Taču - ja uz šo notikumu paskatāmies distancēti, tad redzam, ka

tagad nav pamata vairāk baidīties, kā pirms slepkavības.

Šobrīd kinoteātris esot viena no drošākajām sabiedriskajām vietām.

Cilvēki kļuvuši agresīvāki?

Pēc aptaujas datiem, slepkavība liekot domāt arī par sabiedrības visatļautību, nesodāmību un agresiju.

Kāds cilvēks rakstīja: "Cilvēki savas problēmas vairs necenšas risināt, bet tikai izgāzt dusmas, turklāt uz svešiem cilvēkiem. Turklāt finansiālās problēmas liek aizmirst gan cilvēcību, gan to, ka nauda ir tikai līdzeklis, nevis mērķis.

Ieroči jāpiešķir pamatotāk

Aptaujā arī bažījās par ieroču piešķiršanas kārtību un psiholoģiskajām pārbaudēm, piemēram, "tas liecina, ka veselības pārbaudes tiek veiktas tik pavirši, ka atļauju ieroča nēsāšanai var saņemt psihiski slimi cilvēki".

Tāpat pausts uzskats, ka vajadzētu ierobežot ieroču nēsāšanu sabiedriskās vietās.

Foto: Snapshots

No kinoteātra nevairās

Vēlmi apmeklēt kino slepkavība gan nav mazinājusi – vien 2% respondentu norādījuši, ka baidās apmeklēt kino pēc šīs šaudīšanās.

Daži gan atzīst, ka notikumi parāda, ka kino ietekmē cilvēkus un var izraisīt neadekvātu uzvedību filmas ietekmē. "Nav nekāds brīnums - tās filmas sagrauj cilvēka psihi."

Par nekārtībām varēs rakstīt sms

Pēc traģiskā negadījuma kinoteātrī "Kino Citadele" ieviests jauninājums - par pārkāpumiem zālē personālam var nosūtīt īsziņu. Iespēja nosūtīt bezmaksas īsziņu darbiniekiem ir kopš šīs nedēļas sākuma. Vairāki cilvēki jau izmantojuši šo iespēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu