ASV aizsardzības ministrs: Ziemeļkoreja rada «reālas un skaidras briesmas» (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkorejas izteiktie draudi un nesenās darbības rada «reālas un skaidras briesmas» ASV, kā arī Vašingtonas sabiedrotajām Dienvidkorejai un Japānai, trešdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

«Viņiem tagad ir kodolspējas, viņiem tagad ir raķešu triecienu spējas,» sacīja Heigels pēc stratēģijas jautājumiem veltītas runas Nacionālās aizsardzības universitātē.

«Mēs uztveram šos draudus nopietni, mums šie draudi ir jāuztver nopietni. Mēs darām visu iespējamo, sadarbojoties ar Ķīnu un citiem, lai kliedētu šo [saspīlēto] situāciju [Korejas] pussalā,» sacīja Heigels.

«Es ceru, ka Ziemeļkoreja mazinās savu ļoti bīstamo retoriku,» viņš piebilda.

Mēģina sadarboties

«Mēs esam mēģinājuši sadarboties ar Ziemeļkoreju, mēģinot viņus pārliecināt, ka tiekšanās pēc kodolieročiem nav viņu interesēs un noteikti nav Korejas pussalas interesēs,» sacīja Heigels.

Viņš atzina, ka «pastāv atbildīgs ceļš» un Ziemeļkoreja varētu «iet šo ceļu uz mieru, sadarbojoties ar saviem kaimiņiem», bet, lai tas notiktu, Ziemeļkorejai «jābūt atbildīgai pasaules kopienas loceklei».

Kāpina militāro retoriku

Ziemeļkoreja ceturtdien dramatiski kāpināja savu militāro retoriku, paziņojot, ka ir apstiprinājusi plānus kodoltriecienu veikšanai pret mērķiem ASV teritorijā.

Ziemeļkoreja nāca klajā ar šo paziņojumu laikā, kad ASV pastiprina savu pretraķešu aizsardzību Klusajā okeānā, gatavojoties nosūtīt uz Guamu raķešu pārtvērējus, kuri būs bāzēti uz zemes, un nosūtot uz šo reģionu divus «Aegis» klases eskadras mīnukuģus.

Ziemeļkoreja martā draudēja veikt «apsteidzošu» kodoltriecienu pret ASV. 29.martā Ziemeļkorejas vadītājs Kims Džonguns (Čenins) deva rīkojumu sākt sagatavošanos stratēģiskiem raķešu uzbrukumiem ASV kontinentālajai daļai un militārajām bāzēm pēc tam, kas ASV bumbvedēji ar maskēšanās tehnoloģiju veica lidojumu pār Dienvidkoreju.

Lai gan Ziemeļkoreja ir veikusi kodolizmēģinājumus, daudzi eksperti uzskata, ka tā tomēr nav spējīga aprīkot ar kodolgalviņu ballistisku raķeti, kas varētu dot triecienu ASV bāzēm vai ASV teritorijai.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu