PVD: Trīs produktu paraugos konstatēts zirgu DNS (83)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no laboratorijas Lielbritānijā «Genon Laboratories LTD» ir saņēmis atbildes par 36 laboratoriski izmeklētiem liellopu gaļu saturošu produktu paraugiem - trijos no tiem ir konstatēts zirgu DNS, pārējos 33 paraugos zirgu DNS nav konstatēts, informēja PVD Ilze Meistere.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām, ja zirga gaļa produktā pārsniedz 1%, Eiropas Savienības dalībvalstu uzraudzības dienestiem par konstatēto ir jāziņo EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, kā arī jāveic korektīvie pasākumi - jāuzdod produktus izņemt no tirdzniecības un pārmarķēt, marķējumā norādot, ka produkta sastāvā ir arī zirga gaļa.

PVD vēl nav saņēmis informāciju no Lielbritānijas par zirga gaļas daudzumu produktos, kuros konstatēts zirgu DNS. Padziļinātās analīzes rezultāti gaidāmi nākamās nedēļas vidū.

Ja zirga gaļa produktos pārsniegs 1%, PVD par to informēs EK, ražotājus, citu valstu uzraudzības dienestus, kā arī sabiedrību - publiskojot arī ražotāju nosaukumus, informēja Meistere.

Zirgu DNS nav konstatēts 33 izmeklētajos paraugos, tostarp piecos Latvijas ražotāja «Kuršu zeme» produktu paraugos, vienā ražotāja «Rēzeknes gaļas kombināts» paraugā un vienā «S.V.M. Baltika» paraugā.

Kopumā Lielbritānijā laboratoriski tiek pārbaudīti 48 pārtikas produktu paraugi. PVD atbildes ir saņēmis par 36 izmeklētajiem paraugiem.

Zirga gaļa nerada draudus patērētāju veselībai, taču, ja produkts to satur, ražotājam tas jānorāda produkta marķējumā, norāda PVD.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu