Pirms Zatlera dzīvokļa iegādes zināja par papildu uzlabojumiem (94)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau pirms tika nopirkts nepilnus 196 kvadrātmetrus plašais dzīvoklis Elizabetes ielā eksprezidenta Valda Zatlera vajadzībām, bija skaidrs, ka tajā būs nepieciešami papildu uzlabojumi, vienlaikus nebija zināms, cik tie izmaksās, otrdien žurnālistiem izrādot bijušās valsts pirmās personas vajadzībām iegādāto mājokli, sacīja VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) būvniecības direktora pienākumu izpildītājs Artis Dzirkalis.

«Nebija skaidrs par summām, un tas arī nav šobrīd skaidrs. Bet tas, ka dzīvoklim būs nepieciešami uzlabojumi, jā,» norādīja Dzirkalis.

Taujāts, vai valsts nav «nošāvusi greizi» par 484 934 latiem iegādājoties dzīvokli, kura remontam vēlāk vēl nepieciešami aptuveni 80 000 latu, VNĪ pārstāvis sacīja: «Es nevaru komentēt dzīvokļa iegādi, jo bija vesela komisija, kas izlēma par šā dzīvokļa iegādi.» Vienlaikus viņš uzsvēra, ka no tolaik pieejamā piedāvājuma šis dzīvoklis bijis pats lētākais.

Dzīvoklis Zatleram tika nopirkts pagājušā gada beigās. Pirms dzīvokļa iegādes tas tika vizuāli apsekots, nosakot, ka dzīvoklis ir gatavs lietošanai, vienlaikus uzsverot vairākas uzlabojamās un maināmās lietas, ja dzīvokli plāno izmantot ilgtermiņā. Šā gada janvārī tika sasaukta papildu komisija, kurā darbojās Valsts prezidenta kancelejas (VPK) un VNĪ pārstāvji, kā arī pats eksprezidents. Komisija detalizēti apkopoja nepieciešamos darbus, un vēlāk tika aprēķinātas to izmaksas, proti, aptuveni 80 000 latu. «Visdrīzāk, summa samazināsies,» tagad prognozēja VNĪ pārstāvis, uzsverot, ka eksprezidenta mājoklī «nekādas ekstras» nav paredzētas.

Dzīvoklim tiks izstrādāts būvprojekts, un vēlāk tiks rīkots atklāts konkurss par būvdarbu veikšanu. «Visu informāciju par tehniskajām specifikācijām un arī par šo dzīvokli, kas būs atļauta publicēšanai, varēsiet saņemt VNĪ mājaslapā,» solīja VNĪ pārstāvis. Ja viss notiks atbilstoši plānotajam, dzīvokļa remonts tiks pabeigts septembrī.

Pēc Zatlera lūguma pašreizējās virtuves vietā tiks izbūvēta vannas istaba, bet virtuve tiks ierīkota vienā no istabām. «Līdz ar to ir jāpārnes daļa komunikāciju, jāveic jauno santehnikas iekārtu uzstādīšana, kas kopumā mums ir arī nepieciešams, jo esam plānojuši pārbaudīt visas komunikācijas attiecībā uz ūdensvadu un kanalizāciju,» sacīja VNĪ pārstāvis. Viņš gan apgalvoja, ka šāds jaunais plānojums nerada papildus remonta sadārdzinājumu, jo pašreizējā vannas istabā jebkurā gadījumā būtu jāveic remonts. Tāpat dzīvoklī daļēji tiks mainīta apkures sistēma un daļēji veikta elektroinstalācijas nomaiņa.

Dzīvoklis piedzīvos arī kosmētisko remontu, daļēji tiks atjaunots grīdas segums un tiks veikta rekonstrukcija divām dzīvoklī esošajām autentiskajām krāsnīm. «Ja jūs pievērsīsiet uzmanību apdarei, tad varbūt pirmajā iespaidā tā izskatās pietiekoši laba, bet reāli apdare ir pilnīgi nolietojusies, jo dzīvoklis ir remontēts vairāk nekā pirms desmit gadiem, sienas ir ar dažādām plaisām, ar mitruma radītiem bojājumiem virs logiem. Dekoratīvās karnīzes ir saplaisājušas un vietām jau draud arī nokrist,» teica Dzirkalis.

«Visas šīs pozīcijas saliekot kopā, pa sīkumiem veidojas tās lielās summas,» lielās remonta izmaksas pamatoja VNĪ pārstāvis, norādot, ka papildu problēmas sagādās arī tas, ka remontdarbiem citu mājas iedzīvotāju ērtību dēļ jāparedz konkrēti laiki. Pēc Dzirkaļa aplēsēm, līdzīga dzīvokļa kapitālremonts šobrīd maksātu divas reizes dārgāk.

Jāņem vērā, ka aplēstajās dzīvokļa izmaksās nav iekļauta mēbeļu iegāde. VNĪ dzīvokli saņēmis bez mēbelēm, un to iegāde, izņemot iebūvēto virtuves iekārtu, nav VNĪ plānos. «Mēbeles nav šajās izmaksās. [...] Mēbeles pērk pats lietotājs,» sacīja Dzirkalis. VPK Preses dienesta komunikācijas speciālists Oskars Volfs aģentūrai LETA sacīja, ka arī VPK neiegādāsies mēbeles Zatlera dzīvoklim. Iepriekš dzīvoklis Zatlera vajadzībām tika izīrēts ar mēbelēm, taču nopirkts tas tika jau bez mēbelēm. Arī eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīvoklim VPK mēbeles nav pirkusi.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē VNĪ no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas par 484 934 latiem iegādājās dzīvokli bijušajam Valsts prezidentam Zatleram. Vēlāk atklājās, ka dzīvokļa remontam nepieciešami vēl aptuveni 80 000 latu. Savulaik eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai atvēlēto dzīvokļu remontam tika tērētas daudz iespaidīgākas naudas summas, taču viņu dzīvokļi netika pirkti, bet piešķirti VNĪ valdījumā esošajā dzīvojamā mājā Brīvības ielā 38. Mājokli Zatleram nācās pirkt, jo šajā mājā brīvu dzīvokļu vairs nebija.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai piešķirtā dzīvokļa remonts izmaksāja 450 679 latus un lielākā daļa remonta izmaksu jeb aptuveni 145 000 latu tika tērēti par koka paneļiem un iebūvētajām mēbelēm. Savukārt eksprezidenta Gunta Ulmaņa dzīvokļa iekārtošana izmaksāja 112 204 latus. Asu kritiku izpelnījās fakts, ka eksprezidenta dzīvoklī teju par 100 latiem tika pirkts tualetes papīra turētājs un par 630 latiem - spogulis.

Likumā «Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu» noteikta garantija, ka, atstājot prezidenta amatu, persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, saņem no valsts lietošanā vienu valsts dzīvokli. Eksprezidentu dzīvoklis ir valsts īpašums. Valsts prezidenta kanceleja maksā par dzīvokļa īri, veic komunālos maksājumus, gādā arī par dzīvokļa uzturēšanu lietošanas kārtībā.

Patlaban Saeimā tiek skatīti grozījumi likumā «Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu». Likumprojektā, ko Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Andris Bērziņš, rosināts atteikties no eksprezidentu nodrošināšanas ar dzīvokli pēc prezidentūras. Kā kompensējošu mehānismu piedāvāts palielināt bijušā prezidenta ikmēneša pensiju, kas dotu iespēju brīvi izvēlēties sev mājokli.

Komentāri (94)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu