Ušakovs: Bemhens pildījis RD dotos uzdevumus (24)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, kurš pašlaik uz laiku ir atstādināts, viņam dotos uzdevumus ir pildījis, intervijā biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" apliecināja Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka par turpmāko Bemhena darbību RS vai jauna vadītāja meklējumiem varēs spriest tikai pēc pārbaudes uzņēmumā. "Bemhena kungs ir atcelts no valdes priekšsēdētāja amata uz pārbaudes laiku. Vai viņa atcelšana būs tikai uz pārbaudes laiku, vai tā būs ilgāka, vai arī uz visiem laikiem – to mēs redzēsim tikai pēc pārbaudes. Pēc tam mēs varēsim runāt arī par pārējām lietām," sacīja Rīgas mērs.

Ušakovs atgādināja, ka, raugoties no juridiskā viedokļa, RS darbībā ir konstatēti pārkāpumi un, lai arī šo pārkāpumu dēļ nav radušies materiāli zaudējumi, jo bijušajiem darbiniekiem nepareizi izmaksātās kompensācijas ir atmaksātas, pārkāpumi paliek. "Līdz ar to ir jāsaprot, kuras amatpersonas ir vainīgas, un pēc tam varēs pieņemt atbilstošus lēmumus," viņš norādīja.

Ušakovs nevēlas vērtēt Bemhena darbību pēc būtības

Vērtējot Bemhena līdzšinējo darbību RS, Ušakovs uzsvēra, ka var vērtēt tikai to, kas uzņēmumā ir paveikts no 2009.gada 1.jūlija [Ušakova stāšanās RD priekšsēdētāja amatā], tāpēc, piemēram, izmeklēt autobūvnieka "Daimler" iepirkumu un ar to saistīto iespējamo kukuļdošanu, kuru pašlaik vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), nav viņa kompetence.

Ne manā, ne pašvaldības kompetencē nav izmeklēt un meklēt vainīgos lietās, kuras ir notikušas iepriekšējā domes sasaukuma laikā.

"Ja ir pārkāpts likums, šo gadījumu izmeklēšanai ir paredzētas attiecīgās institūcijas sākot ar policiju līdz pat KNAB un tiesai," viņš paskaidroja.

Ušakovs klāstīja, ka pēdējā pusotra gada laikā Bemhenam doti konkrēti uzdevumi, kurus viņš ir pildījis. Viens no šādiem uzdevumiem bija RS izmaksu optimizācija, tādējādi ir samazināts uzņēmuma direktoru skaits. Bemhens arī nodrošinājis bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā nestrādājošiem pensionāriem.

Kļūdas atzīst, bet risinājumu redz kārtējā jaunā uzņēmuma izveidē

Tiesa, šajā laikā RS vadībā ir bijušas arī kļūdas, atzina Rīgas mērs un atgādināja, ka sistēmas nepilnību dēļ radās dramatiskas sekas, piemēram, autobusa avārija Baložos. "No vienas puses, tā bija uzņēmuma problēma, no otras puses, daudzu faktoru sakritība. Lai arī avarējušā autobusa vadītājs pirms reisa bija pārbaudīts ar alkometru, tas viņam neliedza piedzerties pa ceļam. Arī pēc šī gadījuma Bemhena kungs piedāvāja, kā pilnveidot pārvadājumu drošības sistēmu," viņš minēja un paskaidroja, ka šī mērķa nodrošināšanai tagad tiek veidots jauns RS meitasuzņēmums, kura darba nosaukums ir "Rīgas acs".

Piesaistot pašvaldības policiju, tika atrisinātas situācijas, kuras bija izveidojušās ar kontrolēm sabiedriskajā transportā un konfliktiem starp bezbiļetniekiem un kontrolieriem - kopš šo risinājumu ieviešanas neviens skandāls vairs nav bijis, piebilda Ušakovs.

Viņš norādīja, ka, kopumā vērtējot, Bemhens viņam dotos uzdevumus ir pildījis un tādēļ viņam no domes bija pietiekams uzticības kredīts, taču tas ir krietni samazinājies, atklājoties, ka bijušajiem RS valdes locekļiem ir izmaksātas kompensācijas 51 tūkstoša latu apmērā. "Lai arī šī nauda tika atdota audita laikā, tas ir uzskatāms par pārkāpumu, tādēļ Bemhena kungs ir atstādināts. Ar ko tas viss beigsies? To es pašlaik nekomentēšu," teica Ušakovs.

Viņš arī uzsvēra - lai arī RS ir ļoti daudz problēmu, jāsaprot, ka RS valdes priekšsēdētājs pilda tos uzdevumus, kurus saņem no RD un attiecīgās vadības. "Pēdējā pusotra gada laikā uzņēmumā ir sakārtots pietiekami daudz problēmu. Tomēr tas nenozīmē, ka RS ir tuva ideālam," sacīja Ušakovs.

4.martā Ušakovs paziņos par Bemhena nākotni uzņēmumā

Jau ziņojām, ka Bemhens līdz 4.martam atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Par RS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelta RS valdes locekle Irina Feļdmane, kurai kopā ar RD Juridiskās pārvaldes vadītāju Jāni Liepiņu uzdots sākt pārbaudi par audita rezultātiem, lai konstatētu iespējamo amatpersonu atbildību.

Iepriekš Ušakovs informēja, ka pērn RS tika sākts audits par kompensāciju izmaksāšanu trim bijušajiem RS valdes locekļiem - Igoram Žagaram, Igoram Volkinšteinam un Egilam Dīriņam, kam kopumā tika izmaksāts 51 tūkstotis latu. "Saskaņā ar audita rezultātiem šīs kompensācijas izmaksātas, pārkāpjot tiesiskās normas," viņš minēja. Vienlaikus Rīgas mērs vērsa uzmanību uz to, ka visi trīs bijušie RS valdes locekļi saņemtās kompensācijas ir atmaksājuši atpakaļ un uzņēmumam nekādi zaudējumi nav radušies.

Pēc "Lursoft" informācijas, Bemhens ir RS vadītājs kopš 2003.gada februāra, un šā gada janvārī Bemhens RS valdes priekšsēdētāja amatā tika apstiprināts uz vēl vienu termiņu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu