Bemhens uz laiku atstādināts; RS vadīs Feldmane (152)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pēc daudzu mēnešu vilcināšanās šodien Rīgas mērs Nils Ušakovs paziņoja, ka uz laiku no amata atstādināts "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Par iemeslu tiek minēti audita konstatētie pārkāpumi par nepamatotām kompensācijām "RS" valdes locekļiem 51 677 latu apmērā. Tajā pašā laikā ir zināms, ka Leons Bemhens ir devis parakstu par neizbraukšanu no valsts saistībā ar KNAB veikto izmeklēšanu t.s. "Daimler" kukuļošanas lietā.

(Papildināts ar jaunāko informāciju.)

Šodien plkst. 12.00 notikušajā preses konferencē Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) paziņoja, ka par amata pienākumu izpildītāju iecelta "Rīgas satiksmes" valdes locekle Irina Feldmane. Viņai kopā ar Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītāju Jāni Liepiņu uzdots sākt pārbaudi par iespējamo uzņēmuma amatpersonu atbildību. Pārbaude notiks līdz 4.martam.

Kā sanākušajiem žurnālistiem stāstīja Ušakovs, uzņēmumam nodarītie finansiālie zaudējumi esot atmaksāti.

Jautāts, vai par iemeslu Bemhena atstādināšanai nav kalpojusi viņa iespējamā saistība ar "Daimler" kukuļdošanas lietu, Ušakovs to noliedza, sakot, ka viņa rīcībā neesot neviena fakta, lai pieņemtu kādus lēmumus.

Strādā, bet maksā kompensācijas par atlaišanu

2009.gadā, neievērojot Darba likuma 149.panta 5.daļas prasības, no amata atceltajiem "RS" valdes locekļiem Žagaram, Rezebergam, Dāvidsonei un Volkinšteinam, kuri nepārtrauca darba tiesiskās attiecības "Rīgas satiksmē", tika izmaksāta kompensācija par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu 51 677 latu apmērā, teikts Valsts darba inspekcijas (VDI) veiktajā pārbaudē.

Nils Ušakovs preses konferencē, paziņojot par "RS" valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena pagaidu atstādināšanu
Nils Ušakovs preses konferencē, paziņojot par "RS" valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena pagaidu atstādināšanu Foto: TVNET

Atgādināsim, ka atstādinātais

RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens laikā, kad notika koruptīvie "Daimler" autobusu iepirkumi, bija pašvaldības autobusu parka "Tālava" vadītājs.

Vēlāk uzņēmumu pievienojot "Rīgas satiksmei", Bemhens strauji kāpa pa karjeras kāpnēm, ieņemot augsto pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" valdes priekšsēža amatu.

Ušakovs pusgadu vilcinās, pirms uzdod veikt pārbaudi

Ušakovs pērn 16.novembrī SIA "Rīgas satiksme" ārkārtas dalībnieku sapulcē kā Rīgas pašvaldībai piederošo kapitāla daļu turētāja pārstāvis noteicis Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldei izvērtēt KNAB vēstulē minētos faktus un tematisko pārbaudi iekļaut pārvaldes revīziju un iekšējo auditu veikšanas plānā 2011.gadam.

Savukārt politisko partiju apvienības "Vienotība" Rīgas domē pārstāvēto partiju "Jaunais laiks" un "Pilsoniskā savienība" deputāti uzskata, ka Ušakovs novilcinājis jautājuma izskatīšanu, jo dokumentu aprite notikusi ļoti gausi.

"Vēstuli no KNAB Rīgas dome saņēma 2010.gada 19.jūlijā, bet Ušakovam bija vajadzīgs gandrīz pusgads, lai nosūtītu atbildi, kurā informē par plāniem veikt tematisko pārbaudi pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme" 2011.gadā, nenorādot konkrētu datumu," kritizē domes opozīcija, pēc kuras teiktā, "lai gan Ušakovs informē sabiedrību, ka uzdevis pārbaudīt "Rīgas satiksmi" jau pērn decembrī, tomēr domes Audita un revīzijas pārvalde darbu sākusi vien šā gada 7.janvārī".

Rīgas domes opozīcijas deputāts Jānis Mārtiņš Skuja (PS) vērsās prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" amatpersonu rīcību saistībā ar bijušajiem valdes locekļiem savulaik nepamatoti izmaksātajām atvaļinājuma kompensācijām vairāk nekā 50 000 latu apmērā. Prokuratūras sabiedrisko attiecību speciālists Andrejs Vasks apstiprināja, ka prokuratūrā šāds Rīgas domnieka Skujas iesniegums ir saņemts.

Komentāri (152)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu