Žurnāliste Nagla vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (91)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Žurnāliste Ilze Nagla iesniegusi prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apstrīdot kratīšanas likumību, ko policija veica viņas dzīvesvietā. Tiesa prasību ir pieņēmusi, svētdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums „De facto”.

Pievienots Neo bijušā advokāta Alekseja Loskutova teiktais

Policija izņēma žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālista informācijas avotiem. Kratīšana žurnālistes mājās tika veikta tā sauktās Neo lietas ietvaros.

Nagla atsaucas uz Tiesībsarga biroja atzinumu, kurā teikts, ka uzraugošais prokurors un tiesa, akceptējot procesa virzītāja lēmumu par kratīšanas izdarīšanu neatliekamības kārtībā, nav pietiekami izvērtējuši vārda brīvības apdraudējumu. Tiesībsarga atzinumā norādīts, ka “tikušas aizskartas personai Satversmē un saistošajos starptautiskajos līgumos garantētās tiesības uz vārda brīvību un žurnālista informācijas avota aizsardzību.”

Ekonomikas policija steidzamības kārtībā veica kratīšanu Naglas dzīvesvietā 2010.gada 11.maijā – dienā, kad tika kratīts un aizturēts Ilmārs Poikāns jeb Neo. Viņš ieguva 7,4 miljonus elektronisko dokumentu no Valsts ieņēmumu dienesta EDS datu bāzes, izmantojot sistēmas nepilnības, dokumentus lejuplādējot un vēlāk tos izplatot internetā.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu