Top Gear var nākties atvainoties meksikāņiem (102)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Lielbritānijas parlamenta deputātu grupa pieprasa, lai raidsabiedrība BBC publiski atvainojas par Meksikai veltītajām "nekulturālajām, noniecinošajām un rasistiskajām piezīmēm", kas izskanējušas vienā no populārākajiem televīzijas raidījumiem "Top Gear" ("Gāzi grīdā").

Deputātu prasība izskanējusi laikā, kad vizītē uz Meksiku grasās doties premjerministra vietnieks Niks Klegs.

Apakšnama publicētajā ierosinājumā seši deputāti aicina BBC steidzami nākt klajā ar publisku atvainošanos.

Televīzijas pārraidē, kurā spriests par Meksikas uzņēmuma "Mastretta" ražotajām sporta automašīnām, radījuma vadītājs Ričards Hamonds sacīja, ka automašīnas atspoguļo tautas rakstura īpašības, cita starpā bilstot, ka meksikāņu automobiļi būs slinki, pārlieku smagi un pusaizmiguši.

Kā tagad norāda parlamenta prasības autori, raidījumā dzirdamie komentāri ir "nepieņemami un izskanējuši nelaikā", īpaši ņemot vērā, ka Klegs grasās doties uz Meksiku pēc divām nedēļām.

Deputāti mudina BBC atvainoties "steidzamā kārtā, lai lieliskajās politiskajās un ekonomiskajās attiecībās, kas abu valstu starpā patlaban izveidojušās, nerastos būtiski pārrāvumi".

Ierosinājumam atbalstu pauduši visu trīs lielo partiju deputāti.

Jau ziņots, ka Meksikas vēstnieks Londonā aizsūtījis niknu vēstuli BBC vadītājiem, sūdzoties par "aizskarošajiem un ksenofobiskajiem" komentāriem, kādus izteikuši slavenā televīzijas šova "Top Gear" vadītāji.

Vēstnieks Edvardo Medina Mora izteica sašutumu par šova vadītāju Ričarda Hamonda, Džeremija Klārksona un Džeimsa Meja svētdien Lielbritānijā translētajā šova epizodē paustajiem apvainojumiem.

"Kādēļ gan jūs varētu vēlēties meksikāņu automobili? Automobiļi atspoguļo nācijas raksturīgās īpašības, vai ne? Meksikāņu automobiļi būs slinki, nevarīgi, uzpūtīgi, pārāk smagi; pusaizmiguši, atspiedušies pret žogu, skatoties uz kaktusu, kas mēteļa vietā apklāts ar segu ar caurumu vidū," sacīja Hamonds, apspriežot meksikāņu sporta automobili "Mastretta".

Vadītāji arī aprakstīja meksikāņu ēdienu kā "apceptus vēmekļus" un izteica pieņēmumu, ka meksikāņi visu dienu pavada guļot.

"Tādēļ mēs nesaņemsim par šo sūdzības, jo Meksikas vēstniecībā vēstnieks sēdēs ar televizora tālvadības pultīm šādi," izliekoties, ka viņš ir atzvēlies krēslā un krāc, pavēstīja Klārksons.

Vēstnieks pieprasīja, lai BBC dod rīkojumu raidījuma vadītājiem izteikt publisku atvainošanos.

"Televīzijas programmas vadītāji ķērās pie briesmīgiem, rupjiem un nepiedodamiem apvainojumiem, lai veicinātu aizspriedumainu attieksmi pret Meksikas tautu, viņu kultūru, kā arī viņu oficiālo pārstāvi Lielbritānijā. Šīs apvainojošās, ksenofobiskās un pazemojošās piezīmes kalpo tikai tam, lai pastiprinātu negatīvus stereotipus un radītu aizspriedumus pret Meksiku un tās cilvēkiem," savā vēstulē norāda vēstnieks.

"Mēs esam saņēmuši vēstuli no Meksikas vēstnieka un atbildēsim viņam nekavējoties," savā paziņojumā norādīja BBC.

Raidījuma "Gāzi grīdā" vadītāji ir plaši pazīstami ar savu skarbo zobošanos. 2008.gadā simtiem skatītāju izteica sūdzības par Klārksona izteikto joku par prostitūtu slepkavošanu.

Televīzijas šovu nosodīja arī BBC neatkarīgais uzraugs, jo epizodē, kas norisinājās Arktikā, tā vadītāji, vadot automobili, lietoja alkoholu.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu