Šogad Venēcijas karnevāls veltīts sievietēm (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick.com

No 26. februāra līdz 8. martam Venēcijā norisināsies ikgadējais karnevāls. Šogad karnevāla tēma ir "19. gadsimts – Sisī – sieviešu pilsēta", un tas ir veltīts romantiskajām un jutekliskajām deviņpadsmitā gadsimta varonēm. Zīmīgi, ka karnevāla noslēgums iekrīt Starptautiskajā sieviešu dienā.

Pirmais Venēcijas karnevāls tika sarīkots jau 1268. gadā. Pēc tam dažādas varas, kas katra savā laikā saimniekoja Venēcijā, karnevālu ir vairākkārt aizliegušas. Pēdējo reizi senās karnevāla tradīcijas atdzima pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad Itālijas valdība pieņēma lēmumu atdzīvināt vēsturiskās un kultūras tradīcijas. Venēcijā atvērās vairākas masku bodītes ar darbnīcām, un šodien maska ir viens no tipiskākajiem un pieprasītākajiem Venēcijas suvenīriem.

Venēcijas karnevālā ik dienu ierodas ap 30 000 apmeklētāju. Visi tiek aicināti tērpties maskās un iejukt krāšņajā pūlī. No seniem laikiem masku ballēs ir varējuši piedalīties visi sabiedrības slāņi, jo zem maskām nevar pazīt to valkātājus. Senos laikos masku izgatavotāji baudīja īpašu stāvokli sabiedrībā.

Populārākās Venēcijas maskas ir Bauta, Moreta un Volto.

Karnevāla tradīcijas ir cieši saistītas ar reliģiju. Ne tikai Itālijā, arī citās katoļticīgās zemēs par ikgadēju tradīciju ir kļuvis rīkot masku balli uzreiz pirms Lielā gavēņa, kas sākas Pelnu trešdienā, ilgst 40 dienas, un kura laikā ļaudīm jāatturas no svinībām un gardu ēdienu baudīšanas. Tāpēc karnevāla sākums parasti iekrīt februārī.

6.martā Sv. Marka laukumā norisināsies masku konkursa noslēguma ceremonija, kas ir viens no gaidītākajiem karnevāla notikumiem.

Šogad balvu saņems divas maskas – labākā karnevāla maska un labākā 19. gs. maska.

8.martā karnevāls noslēgsies ar grandiozu šovu “Klusā regate”. Regatē piedalīsies neskaitāmas gondolas un airu laivas, kas peldēs pa Lielo kanālu cauri visai pilsētai no Rialto tilta līdz Sv. Marka laukumam. Kanālu rotās tūkstošiem aizdegtu sveču un valdīs lieliska 19. gadsimta atmosfēra. Ierodoties pie Sv. Marka laukuma, no katras laivas debesīs tiks palaistas aizdegtas papīra laternas. Tās simbolizēs karnevāla beigas un Lielā gavēņa sākumu.

Katru dienu visā pilsētā tiks rīkoti vērienīgi pasākumi – teatralizēti gājieni, uzvedumi, balles. Piedāvājam ar pasākumu programmu iepazīties Venēcijas karnevāla mājas lapā http://www.venice-carnival-italy.com/index.php

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu