Austrālijā jauns nodoklis plūdu postījumu novēršanai (10)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālijas premjerministre Džūlija Gilarda ceturtdien paziņoja par jauna nodokļa ieviešanu, kas palīdzēs segt izdevumus plūdos izpostīto rajonu atjaunošanai.

Nodoklis tiks iekasēts 12 mēnešus no šā gada 1.jūlija. Tas būs jāmaksā tiem, kuru gada ienākumi ir vismaz 50 tūkstoši Austrālijas dolāru (25 650 latu) un kas nav cietuši plūdos.

0,5% gada ienākumu no bagātajiem

Nodokļa apmērs būs 0,5 procenti no gada ienākumiem, kuri ir robežās no 50 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem Austrālijas dolāru (no 25 650 līdz 51 300 latiem), un viens procents no gada ienākumiem, kuri pārsniedz 100 tūkstošus Austrālijas dolāru (51 300 latus).

Nepieciešami 5,6 miljardi

Gilarda paziņoja, ka plūdos izpostīto rajonu atjaunošana izmaksās 5,6 miljardus Austrālijas dolāru (2,9 miljonus latu). Ar šo nodokli tiek plānots segt 1,8 miljardus Austrālijas dolāru (923,4 miljonus latu) no šiem izdevumiem.

"Mums nevajadzētu atlikt uz rītdienu to, ko varam izdarīt šodien," sacīja premjerministre.

Sagrauta infrastruktūra, tūkstošiem mājsaimniecību

Plūdi valsts austrumos pēdējā mēneša laikā ir sagrāvuši infrastruktūru un izpostījuši tūkstošiem mājsaimniecību un uzņēmumu. Plūdu dēļ ir slēgtas ogļraktuves, izskaloti autoceļi un dzelzceļa līnijas, sabojāti tilti, izpostīti kultūraugu sējumi un sagrauti desmitiem tūkstoši ēku. Tajos ir gājuši bojā vismaz 35 cilvēki.

Ir applūdusi liela daļa Kvīnslendas štata, kurš visvairāk cietis šajos plūdos, kā arī daļa valsts austrumu piekrastes un Viktorijas štata valsts dienvidos.

Gilardai vēl jāpanāk jaunā nodokļa apstiprināšana parlamentā, kur galvenās opozīcijas partijas ir pret šādu nodokli.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu