Šķelšanās Latvijas motosabiedrībā (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

Latvijas Motoklubu asociācijas (MCA) rīcībā ir nonākusi Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) 2013.gada 21.janvāra vēstule Latvijas pašvaldību vadītājiem, kurā paziņots, ka motopasākumu organizēšana pašvaldību administratīvajās teritorijās bez saskaņošanas ar LaMSF uzskatāma par prettiesisku rīcību.

Kā biznesa portālam «Nozare.lv» norāda asociācijā, paziņojumu viņi uzskata par klaju likumu neievērošanu, pašvaldību atbildīgo vadītāju maldināšanu, kā arī nekaunīgu mēģinājumu šķelt Latvijas motosabiedrību.

LaMSF prezidenta Egila Agarska parakstītajā vēstulē Latvijas pašvaldībām tiek uzsvērts, ka Latvijas teritorijā motosporta, mototūrisma un velotriāla sacensību organizēšana bez saskaņošanas ar LaMSF uzskatāma par sacensību organizētāja un pašvaldības, kura savā administratīvajā teritorijā būs atļāvusi organizēt minēto pasākumu bez saskaņošanas ar LaMSF, prettiesisku rīcību.

Atbilstoši LaMSF mototūrisma definīcijai šajā kategorijā ietilpst tūrisma veids, kurā visas nepieciešamās darbības veic pats motobraucējs ar mērķi izzināt apkārtni, dabu, savu valsti, kā arī citu tautu kultūru, dzīvi un tradīcijas, iepazīties ar citas valsts motociklistu kustību. Mototūrisma veidi ir motoorientēšanās, bezceļa braucieni (off road), ralliji, mototūristu salidojumi, tikšanās.

MCA apgalvo, ka neiejaucas LaMSF darbībā un neregulē tiesiskās attiecības starptautisku un nacionālu motosacensību rīkošanā, bet vēlas atgādināt dažas pamatbrīvības, kuras nodrošina sabiedrību pret Agarska kunga iedomu augļiem - tā ir Latvijas Satversme, kas ikvienam, kas likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, paredz tiesības brīvi pārvietoties un izvēlēties dzīvesvietu un ikvienam nodrošina tiesības uz brīvību un personas neaizskaramību, kā arī nevienam nedrīkst atņemt vai ierobežot brīvību citādi kā tikai saskaņā ar likumu.

MCA ir nevalstiska Latvijas motociklistu organizācija, kura apvieno Latvijā esošus un likumīgi reģistrētus motoklubus. Tās mērķis ir motociklu braucēju kultūras veicināšana, starpvalstu kontaktu stiprināšana un kopā būšana. Neatņemama sastāvdaļa ir motociklistu interešu aizstāvība un nevienam nav ļauts ierobežot pamatbrīvības - ceļot, iepazīt, izzināt, uzsvērts paziņojumā medijiem.

Pārāk skaidri fakti liecinot, ka LaMSF nav ieinteresēta citu nevalstisku organizāciju pastāvēšanā, kas organizē pasākumus, attiecīgi arī nenotiek nekādu šo organizāciju, vismaz lielāko un atpazīstamāko, sadarbība. Arī MCA vairākkārt ir lūgusi LaMSF atbalstīt MCA virknē aktivitāšu, taču atbalsts vienmēr tika atteikts.

MCA prezidents Aivars Freimanis norāda, ka asociācija ik gadu organizē starptautiski atzītus un apmeklētus motopasākumus, kuru finansēšanai regulāri tiek meklēti kaut niecīgākie finanšu resursi. Par spīti ierobežotajiem finanšu resursiem MCA līdz šim sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām ir spējusi veiksmīgi noorganizēt un novadīt plaši apmeklētus motopasākumus, uz kuriem ierodas tūkstošiem motociklistu un skatītāju. Turpretim, spriežot pēc zemās publicitātes un vājās pasākumu organizācijas spējas, LaMSF ik gadu organizētās motosporta sacensības ne tuvu nespēj pulcināt tādas dalībnieku un interesentu masas, kā to paveic asociācija ar minimāliem resursiem.

Patlaban MCA par minētajiem faktiem gatavo vairākas vēstules un pieteikumus minēto faktu likumības pārbaudei, tostarp lūgumu izglītības un zinātnes ministram nekavējoties pārbaudīt LaMSF darbību, uzliekot par pienākumu atzīt par nelikumīgu LaMSF rīcību, uzurpējot motociklistu tiesības Latvijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu