Sprādzienā Maskavas lidostā vismaz 35 bojāgājušie (309)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maskavas Domodedovas lidostā pirmdien noticis sprādziens. Pēc neoficiālām ziņām uzbrukumā nogalināti vismaz 35 cilvēki, bet vēl vairāk nekā 130 guvuši ievainojumus. Sākotnējā informācija liecina, ka sprādzienu, kurš notika plkst.16:32 (15:32 pēc Latvijas laika), sarīkojis terorists pašnāvnieks. Aģentūra "Interfax" ziņo, ka sprādziens noticis līdzās kafejnīcai, kas atrodas pie ieejas izlidošanas zālē starptautisko reisu pasažieriem.

(Papildināta ar jaunāko informāciju)

Aģentūra "Ria Novosti", atsaucoties uz avotu drošības instancēs, ziņo, ka pirms sprādziena drošības iestādes saņēmušas brīdinājumu, ka vienā no Maskavas lidostām gaidāms sprādziens. "Specdienesti saņēma informāciju, ka vienā no Maskavas lidostām tiks rīkots terorakts. Aģenti meklēja trīs aizdomās turamos, bet viņiem izdevās iekļūt lidostas teritorijā, viņi tur bija arī laikā, kad viņu līdzzinātāji sarīkoja sprādzienu, un tad viņiem izdevās pamest lidostu," atsaucoties uz vārdā neminētu informācijas avotu, vēsta "RIA Novosti". "

No ievainotajiem vairāk nekā 30 cilvēki atrodas kritikā stāvoklī, tāpēc bojāgājušo skaits vēl varētu pieaugt.

Spridzeklis pildīts bultām un naglām

Daudzu bojāgājušo mirstīgajās atliekās atrastas metāla šķembas. Izmeklētāji norāda, ka spridzeklis bija pildīts ar bultām un naglām. Sprādziena brīdi fiksējusi vismaz viena no lidostā uzstādītajām novērošanas kamerām.

Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz anonīmu drošības iestāžu avotu, ziņo, ka spridzekļa jauda bijusi ekvivalenta septiņiem kilogramiem trotila. Citi resursi lēš, ka spridzekļi ekvivalenti pieciem kilogramiem trotila. Aģentūras "Interfax" avots tāpat minējis, ka meklēšanā izsludināti trīs vīrieši, kuri tiekot turēti aizdomās par šī terorakta organizēšanu. Tiek pārbaudīta arī versija, ka sprāgstvielas atradušās kādā somā bagāžā.

Krievijas izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka ierosināta krimināllieta "par terora aktu". "Saskaņā ar sākotnējo informāciju spridzekli detonēja spridzinātājs-pašnāvnieks," aģentūra "Interfax" citē vārdā neminētu avotu drošības dienestos.

Ekrānšāviņš no Krievijas televīzijas kanāla NTV, kurā redzamas ātrās palīdzības automašīnas pie Maskavas Domodedovas lidostas. 24.janvāris
Ekrānšāviņš no Krievijas televīzijas kanāla NTV, kurā redzamas ātrās palīdzības automašīnas pie Maskavas Domodedovas lidostas. 24.janvāris Foto: AFP/LETA

Atrod iespējamā terorista galvu

Izmeklētāji ir atraduši kāda bojāgājušā galvu, kas, pēc viņu domām, iespējams, piederējusi spridzinātājam pašnāvniekam. Spriežot pēc sejas vaibstiem, uzbrucējs, domājams, bijis arābu izcelsmes, ziņo aģentūra "Interfax".

Kā stāsta notikušā aculiecinieki, pirms uzspridzināšanās uzbrucējs izkliedzis vārdus:

"Es jūs visus nogalināšu".

Cietuši arī ārvalstnieki

Starp bojāgājušajiem ir arī vismaz divi Lielbritānijas pilsoņi, kas atradušies sprādziena epicentrā, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta aģentūra "RIA Novosti". Savukārt ievainojumus guvuši arī Francijas un Itālijas pilsoņi.

Kāds aculiecinieks aģentūrai "RIA Novosti" pavēstīja, ka lidosta ir pilna dūmu. "Apdeguši cilvēki skraida apkārt (..). Uz nestuvēm viņi nes miesas gabalus," vietējai radiostacijai stāstīja kāds aculiecinieks, kas sevi dēvē par Andreju. "Šeit notiek kaut kas šausmīgs. Desmitiem cilvēku aiznesti prom uz nestuvēm."

Lidostas darbinieki esot izlauzuši sienu, lai pēc iespējas ātrāk evakuētu cilvēkus. Uz lidostu jau pēc pirmo ziņu saņemšanas tika izsūtītas 20 ātrās palīdzības mašīnas.

Foto: AFP/LETA

Tikmēr citi aculiecinieki mikroblogu vietnē "Twitter" ziņo, ka ielidojošo pasažieru zona esot slēgta, bet pa lidostas skaļruņu sistēmu nekādi paskaidrojumi netiekot sniegti.

Domodedovas lidosta, kura atrodas 40 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Maskavas centra, ir iecienīta arī ārvalstu tūristu vidū.

"airBaltic" lidojumus uz Domodedovas lidostu šodien nav veicis

Ārlietu ministrijai (ĀM) pagaidām nav informācijas, ka kāds no Latvijas valstspiederīgajiem būtu cietis sprādzienā Maskavas Domodedovas lidostā. ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis sacīja, ka ĀM pašlaik vēl strādā pie tā, lai noskaidrotu, vai sprādzienā ir cietuši vai gājuši bojā Latvijas iedzīvotāji.

Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") šodien uz Maskavas Domodedovas lidostu lidojumus neveic, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja lidsabiedrības korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un citas valsts augstākās amatpersonas jau izteikušas Krievijai līdzjūtību saistībā ar notikušo.

(Ziņa tiek papildināta!)

Komentāri (309)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu