Kalniete: pret Baltkrievijas režīmu jāievieš sankcijas (40)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) uzskata, ka Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana un prezidenta amata kandidātu apcietināšana nedrīkst palikt nesodīta no Eiropas Savienības (ES) puses un dalībvalstīm ir jāievieš sankcijas, kuras attiektos uz cilvēkiem, kuri iesaistīti vēlēšanu rezultātu viltošanā un opozīcijas cilvēku arestēšanā.

Kā informēja Kalnietes Parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks, deputāte uzskata, ka ekonomisko interešu vārdā dalībvalstis nekad nedrīkst ignorēt personu politisko brīvību ierobežošanu vai vēlēšanu rezultātu viltošanu.

S.Kalniete: "Eiropas Parlamentam (EP) ir jādod skaidrs signāls Baltkrievijas vadībai, ka mēs vēlamies sadarbību, bet ekonomisko interešu vārdā nekad nebūsim gatavi ignorēt personu politisko brīvību ierobežošanu vai vēlēšanu rezultātu viltošanu. It īpaši tādēļ, ka pirms vairāk kā 20 gadiem ievērojama daļa Eiropas Parlamenta deputātu paši cīnījās par brīvību."

Deputāte uzskata, ka sankcijas ir jāievieš pret režīmu, bet tās nedrīkst skart Baltkrievijas tautu. "Baltkrievijas tautai mums ir jāatver logs uz Eiropu. Universitātēs ir jāuzņem baltkrievu jaunieši, kuri par politisko darbību ir izslēgti no universitātēm un Lukašenko vadītajā Baltkrievijā vairs nekad nevarēs iegūt izglītību. Mums ir jāstiprina sadarbība ar Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, atbalstot viņu cīņu un daloties ar viņiem pieredzē."

Pašlaik ieslodzījumā atrodas lielākā daļa no opozīcijas politiķiem, tai skaitā arī prezidenta amata kandidāts Andrejs Saņņikovs un viņa sieva Irina Kalipa, kuru trīsgadīgais dēls šobrīd dzīvo pie vecāsmātes, bet varas iestādes ir draudējušas viņu ievietot valsts aprūpes centrā. S.Kalniete uzskata, ka vispirms ir nepieciešams darīt visu iespējamo, lai tiktu atbrīvoti politieslodzītie.

Jāatgādina, ka šodien EP pieņēma rezolūciju, kurā aicina Eiropas Savienību ieviest dažādas sankcijas pret Baltkrievijas režīmu, tai skaitā arī aizliegumu valsts augstākajām amatpersonām un vēlēšanu rezultātu viltošanā iesaistītajām personām iebraukt ES.

Skatīt pievienoto video

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu