Paraksta vienošanos ar Azerbaidžānu par sadarbību (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās sadarbības potenciāls vēl nav pilnībā izmantots, šodien kopīgajā preses konferencē uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs.

Jāattīsta sadarbība

Alijevs norādīja: lai gan politiskās attiecības ir augstākajā līmenī, tomēr ekonomikas un kultūras jomā ir iespējama sadarbības attīstība, par ko liecina arī tas, ka šodien notiekošajā Azerbaidžānas un Latvijas ekonomikas forumā piedalās vairāk nekā 50 biznesa pārstāvji no Azerbaidžānas, tajā skaitā uzņēmēji ar lielām finansiālām iespējām.

Zatlers norādīja, ka liela interese par forumu ir arī Latvijā, jo no mūsu valsts tajā piedalās vairāk nekā 250 uzņēmēji. Jau pašlaik Azerbaidžānā ir iecienītas Latvijas pārtikas preces.

Latvijas Valsts prezidents sacīja, ka ekonomiskās sadarbības apjoms pēdējo gadu laikā abu valstu starpā ir pieaudzis par apmēram 10%, un norādīja, ka īpaši svarīga ir šodien gaidāmā Lietišķās padomes dibināšana.

Abu valstu prezidenti šorīt pārrunāja arī sadarbības iespējas informācijas tehnoloģiju, transporta, enerģētikas un lingvistikas jomā.

Pēdējā jomā ir paredzēts veidot "valodu krastu", kas abu valstu relatīvi mazajām valodām paredz veidot tulkošanas projektu digitālā formā.

"Abu valstu sabiedrības un ekonomikas pašlaik iet modernizācijas ceļu," norādīja Zatlers.

Savukārt Alijevs sacīja, ka "ir daudz darāmā un abas puses ir ieinteresētas sadarbībā. Savstarpējās attiecībās ir novērojams dzīvīgums".

Uzsver nepieciešamību risināt Kalnu Karabahas konfliktu

Šodien izplatītajā abu valstu prezidentu kopīgajā paziņojumā puses uzsvēra nepieciešamību ātrāk atrisināt Kalnu Karabahas konfliktu, balstoties uz starptautisko tiesību principiem un normām, īpaši ņemot vērā teritoriālās vienotības aspektu.

Abi prezidenti kā būtisku uzsvēra virzību uz Eiropas Savienības Asociācijas līguma noslēgšanu ar Azerbaidžānu.

Puses pauda apņemšanos veicināt un plaši attīstīt abu valstu attiecības arī tirdzniecības, militārajā un militāri tehniskajā, komunikāciju, transporta un loģistikas, civilās aviācijas, tūrisma, veselības, zinātnes, izglītības, jaunatnes, vides aizsardzības un humanitārajā jomā un atzīmēja esošās tiesiskās bāzes paplašināšanas nozīmību.

 Prezidenti pauda apņemšanos veicināt tautsaimniecības izaugsmi, atbalstīt uzņēmējdarbības klimata uzlabošanu un uzlabot tirgus pieejamību precēm un pakalpojumiem, kā arī atbalstīt biznesa forumu organizēšanu, kuri stiprinās saiknes starp abu valstu uzņēmējiem.

 Puses, ievērojot, ka savstarpējas investīcijas ir viens no galvenajiem ekonomiskās sadarbības faktoriem, uzsvēra, ka veicinās investīcijas un sadarbības attīstību arī rūpniecības, finanšu, banku nozares, informācijas tehnoloģiju, mašīnbūves, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes un būvniecības jomā, kā arī citās nozarēs, kur abām valstīm ir savstarpējas intereses.

 Puses uzsver sadarbības padziļināšanas nozīmību divpusējās attiecībās un trešo valstu tirgos mazo un vidējo uzņēmumu, sakaru un civilceltniecības jomā.

Alijeva vizītes laikā šodien tika noslēgta starpvaldību vienošanos par sadarbību ārkārtas situācijās un parakstīts starpresoru līgums nodokļu administrēšanas jomā.

 Kā ziņots, šodien Latvijā oficiālā vizītē ieradies Azerbaidžānas prezidents Alijevs un viņa kundze.

 Pēcpusdienā Zatlers un Alijevs teiks uzrunas Latvijas-Azerbaidžānas biznesa forumā, un vēlāk Azerbaidžānas prezidents tiksies ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski (V).

Vizīte noslēgsies ar Valsts prezidenta un viņa kundzes rīkotām vakariņām Mazajā ģildē par godu Alijevam un viņa kundzei.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu