Saūda Arābijas garīdznieks ierosina parandžās tērpt arī mazas meitenes (29)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Saūda Arābijas meitenēm, lai paglābtos no seksuālas uzmākšanās, no divu gadu vecuma vajadzētu valkāt parandžu, telekanāla «Al Majd» ēterā paziņojis musulmaņu garīdznieks Abdulla Dauds, ar to izraisot sašutuma vētru konservatīvās karalistes sabiedrībā.

«Meitenēm būtu jāvalkā parandža no divu gadu vecuma,» sacīja garīdznieks, piebilstot, ka šajā ziņā sabiedrībai vajadzētu sekot Dienvidāzijas tautu piemēram.

«Ja meitene ir seksuāli iekārojama, vecākiem vajadzētu aizsegt viņas seju un piespiest valkāt parandžu», lai to pasargātu no izvirtuļiem, skaidroja garīdznieks.

Daudzi praktizējoši musulmaņi uzskata, ka meitenēm pubertātes vecumā ir jāsāk valkāt parandžu vai arī kādu citu tradicionālo musulmaņu tērpu, kas aizsedz valkātājas matus un seju, vai vismaz galvas lakatu.

Dauda izteikumi izraisījuši sašutumu sociālajos tīklos un presē. Protesta balsīm pievienojies arī pazīstamais garīdznieks Salmans al Audahs.

«Mēs ceram, ka šie normai neatbilstošie paziņojumi netiks pārspīlēti un uztverti par fatvu [t.i., reliģisku ediktu],» sacīja Audahs.

Jurists Abdulrahmans al Lahims savukārt tviterī vaicā: «Kādu morālā pagrimuma līmeni gan šie cilvēki ir sasnieguši?» Jurists savā tvītā arī pauž pārliecību, ka šādu paziņojumu pamatā ir «apsēstība ar seksu».

«Vislabākais risinājums būtu izsūtīt visas sievietes - vecas vai jaunas - uz tālām zemēm, kamēr vien mums ir vīrieši, kas uzvedas kā dzīvnieki,» savukārt tviterī ierakstījusi žurnāliste Halima Mutfara.

Saūda Arābijā sievietēm liegtas daudzas tiesības, kas citviet pasaulē tiek uzskatītas par pašsaprotamām. Tā, piemēram, konservatīvajā monarhijā sievietes nevar vadīt auto, viņas arī nevar ceļot, nesaņēmušas pienācīgu atļauju no aizbildņa vīrieša.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu