Pabriks neatbalsta sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bijušais ārlietu ministrs, pašreizējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība") neatbalsta sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas amatpersonām, tostarp prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Pabriks norādīja, ka nepiekrīt Zviedrijas ārlietu ministra Karla Bilta aicinājumam atjaunot sankcijas.

Viņaprāt, iepriekš noteiktais aizliegums Baltkrievijas amatpersonām iebraukt Eiropas Savienībā (ES) nav attaisnojies, bet jaunu sankciju ieviešana samazinātu ES iespējas ietekmēt situāciju Baltkrievijā, tostarp cilvēktiesību ievērošanu.

"Sankciju atjaunošana spiedīs Baltkrieviju tuvināties ar Krieviju," uzsvēra Pabriks.

Latvijai arī ekonomiski nebūtu izdevīgi atbalstīt sankciju ieviešanu. Vienlaikus ministrs atzina, ka ES drīzāk pieņems lēmumu, kas būs pozitīvs sankcijām, taču, pēc Pabrika domām, tā ir neiedziļināšanās situācijā.

Tuvāko nedēļu laikā arī Ministru kabinetā būs jāskata Ārlietu ministrijas sagatavotā Latvijas pozīcija par situāciju Baltkrievijā un turpmāko rīcību, jo šis jautājums būs ES ārlietu ministru sanāksmes darba kārtībā 31.janvārī.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") iepriekš gan izvairīgi izteicies par šo tematu. Viņš vien norādījis, ka Latvijā jautājumā par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vīzas atcelšanu iebraukšanai Eiropas Savienībā ieturēs kopējo ES retoriku.

"Tiek gatavots kopējais ES viedoklis. Dažādu amatpersonu jau izteiktā nostāja liegt virknei Baltkrievijas amatpersonu iebraukšanu ES ir izsvērts viedoklis, tomēr tas būs vēl jāprecizē. Latvija ieturēs kopējo retoriku. Katrā ziņā Latvija nav ieinteresēta skriet ratiem pa priekšu. Esam jau paziņojuši savu nostāju par Baltkrievijā aizturēto nekavējošu atbrīvošanu," iepriekš teica Kristovskis.

Jau vēstīts, ka Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts viens no pirmajiem paziņoja, ka Lukašenko un desmitiem Baltkrievijas amatpersonu, kuras atbildīgas par protestētāju piekaušanu un aizturēšanu pēc prezidenta vēlēšanām Minskā notikušajā demonstrācijā, tiks liegtas vīzas iebraukšanai Eiropas Savienībā, kā arī tiekot apsvērtas citas sankcijas.

Pašlaik Eiropas Savienībā un tās dalībvalstīs notiek aktīva diskusija par iespējamām sankcijām pret Baltkrieviju. Saskaņā ar Latvijas vēstnieka Minskā Mihaila Popkova vārdiem ES pozīcijā par Baltkrieviju ir sadalījusies trijās daļās, un Latvija atrodas mēreno valstu vidū, kuru viedoklis ir - "nedrīkst steigties, ir jāanalizē situācija un jāizvērtē sankciju sekas".

Latvija aicina ļoti uzmanīgi pārskatīt sarakstu ar Baltkrievijas amatpersonām, kurām būtu jāaizliedz iebraukt ES, atstājot iespēju turpināt dialogu ar Baltkrieviju.

Ziņots arī, ka 19.decembra vakarā, kad Baltkrievijā bija beigušās prezidenta vēlēšanas, galvaspilsētā Minskā notika opozīcijas demonstrācija, kuru vardarbīgi apspieda milicijas specvienība OMON. Demonstrācijas laikā tika aizturēti vairāk nekā 600 cilvēku, tostarp septiņi prezidenta amata kandidāti.

Par vēlēšanu uzvarētāju atzina līdzšinējo valsts vadītāju Aleksandru Lukašenko, kurš valsti valda jau 16 gadu, bet Rietumvalstu vadītāji pauda bažas par šo vēlēšanu demokrātiskumu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu