Bojājuma novēršana elektroenerģijas līnijā aizņem trīs stundas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viena bojājuma novēršana elektroenerģijas līnijā aizņem vismaz trīs stundas, aģentūra LETA šodien novēroja Ķeguma novada Birzgales pagastā, kur tika novērsts elektrolīnijas bojājums.

Kā norādīja AS "Latvenergo" meitasuzņēmuma AS "Sadales tīkls" Ogres iecirkņa Remontceltniecības dienesta meistars Alfrēds Lapčinskis, pēdējās diennakts laikā Ogres novadā elektropadeves traucējumi konstatēti četrās elektrolīnijās, līdz ar to bez elektrības palikuši vairāki simti šī novada iedzīvotāju.

Lapčinskis norādīja, ka elektrolīnijas bojājumu novēršanas darbu ilgums atkarīgs no tā, cik daudz koku sagāzušies uz elektrolīnijas un cik elektrovadu pārrauts. Elektroenerģijas traucējumi tiek konstatēti caur "Sadales tīkla" dežurantu, taču tāpat elektromontieriem jāapseko noteiktā apkārtne, lai konstatētu konkrētu bojājuma rašanās vietu.

Parasti uz elektrolīnijas bojājumu novēršanas vietu dodas brigāde divu cilvēku sastāvā, kas dienā novērš aptuveni trīs bojājumus.

Kā stāstīja AS "Sadales tīkls" elektromontieri Miķelis Birkenfelds un Juris Ozoliņš, situācija ar elektropadeves piegādi ir tieši saistīta ar laikapstākļiem un "mainās ik pēc stundas". Tuvējā apkārtnē cilvēki bez elektrības pavadījuši pat līdz divām diennaktīm.

"Var gadīties, ka vakarā salabojam kādu elektrolīniju, bet no rīta atkal jābrauc labot," stāstīja elektromontieri, norādot, ka galvenie bojājumi saistīti ar nolūzušiem kokiem un koku zariem, kas uzkrīt uz elektrolīnijām. Birkenfelds norādīja, ka visbiežāk uz elektrolīnijām mēdz uzkrist priedes, savukārt bērzi līgojas un mēdz ieķerties vados.

Elektromontieri atzina, ka "karstākais darba laiks" sācies jau pēc Ziemassvētkiem, bet īpaši situācija saasinājusies šī gada pirmajās dienās, kad sasnidzis daudz sniega. Tomēr, lai cik daudz būtu darba, bojājumu novēršanu nav iespējams veikt naktī, stāstīja elektromontieri.

Elektromontieru galvenie darba rīki ir cirvis, zāģis, ar ko sazāģēt nogāzto koku, plakanstangas, kā arī rezerves elektrovadi.

Darbu sarežģī arī apgrūtinātā piekļūšana elektrolīnijām dziļā sniega dēļ. Puskilometra izbrišana var prasīt aptuveni pusstundu, pieredzē dalījās elektromontieri. "Labi, ka privātīpašumos saimnieki ir iztīrījuši ceļu, tas atvieglo darbu," sacīja Birkenfelds.

Viņi arī norāda, ka dažkārt mēdz pievilt transportlīdzekļi, ar ko elektromontieri dodas ceļā, līdz ar to minimālais laiks, kas paiet viena elektrolīnijas bojājuma novēršanā ir trīs stundas. "Taču nav garantijas, ka pēc īsa laika kāds koks neuzgāzīsies atkal, un viss darbs būs jāsāk no sākuma," stāstīja elektromontieri.

Jau ziņots, ka svētku brīvdienās laika apstākļu dēļ ievērojami palielinājās elektroenerģijas piegādes traucējumi, īpaši smaga situācija izveidojās Latgalē.

1.janvāra rītā elektroenerģijas piegāde bija traucēta vairāk nekā 50 000 klientu. Lai sniegtu palīdzību bez elektrības palikušo mājsaimniecību problēmas risināšanā, no brīvdienām atsaukti Iekšlietu ministrijas dienestu darbinieki.

Otrdienas rītā elektroenerģijas piegāde traucēta vai elektrības nav aptuveni 21 000 mājsaimniecībām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja AS "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Elektroenerģijas apgāde visvairāk traucēta Latvijas austrumu un ziemeļaustrumu reģionā. Rēzeknes apkaimē traucējumi skāruši 7500 mājsaimniecības, Ludzas - 2700, Jēkabpils - 2600, Krāslavas - 2300.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu