Krīzes iespaidā arvien mazāk reģistrē laulību (53)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos trīs gados būtiski sarucis oficiāli reģistrēto laulību skaits – par 40%. Pērn to skaits tikai nedaudz pārsniedz deviņus tūkstošus laulību. Viens no ekspertu minējumiem, kādēļ iedzīvotāji aizvien mazāk noslēdz laulības, esot atbalsta politikas trūkums jaunajām ģimenēm, tā svētdien vēstīja LNT ziņas.

Ar katru gadu aizvien mazāk pāru izvēlas juridiski noformēt savas attiecības. Ekonomiskās augšupejas apstākļos vēl nesenā pagātnē tika noslēgtas 15 tūkstoši laulību, turpretim 2010.gadā oficiāli reģistrēto laulību skaits sniedzas nedaudz pāri 9 tūkstošiem, ziņoja LNT ziņas.

Ar šādu noslēgto laulību statistiku Latvijas sabiedrība nonākusi turpat, kur bijusi pirms desmit gadiem. Demogrāfi un antropologi par laulību skaitu samazinājumu nebrīnās, jo, pēc viņu domām, precību bums noplacis, iestājoties krīzei ekonomikā.

Laulību skaits mazinās nestabilitātes dēļ

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa LNT ziņām skaidroja, ka krīzes laikos cilvēkiem zūdot stabilitātes sajūta un tas arī ietekmē vēlmi laulāties: „Laulība ir brīdis, kad cilvēki meklē stabilitāti un grib uzņemties rūpes ne tikai par sevi, bet arī par otru cilvēku. Pašreizējā situācijā to ir ļoti grūti izdarīt.”

Tāpat Putniņa raidījumā vērsa uzmanību uz to, ka laulību bums bijis saistīts ar mājokļu kredītiem, un, tā kā valstī neesot jauno ģimeņu atbalsta politikas, tad arī cilvēki ar laulību noslēgšanu esot piesardzīgi, jo apzinās, ka būs jāpaļaujas uz sevi, plānojot ģimeni un bērnus.

Arīdzan demogrāfs Ilmārs Mežs laulību skaita samazināšanos saista ar nestabilitāti: „Šogad bērnu pabalsts ir 8 lati, nākamgad - varbūt vairs nebūs. Mēs zinām, kā iet ar bērnudārziem. Būtu Rīga labāk tikai desmito daļu no Dienvidu tilta naudas bērnudārzu problēmas risināšanā ieguldījusi, varbūt rīdziniekiem būtu divreiz vairāk bērnu, jo nebūtu problēmu iekārtot bērnu bērnudārzā.”

Savukārt kāds pirms dažām nedēļām jaunlaulāts pāris - Kristaps un Inese Gaiļi LNT ziņām norādīja, ka viņiem neesot bijusi doma atlikt laulības krīzes dēļ uz nenoteiktu laiku. „Tie argumenti, ka nav stabilitātes, nav naudas, ir muļķīgi iegansti. Precas jau tāpēc, lai palīdzētu viens otram, atbalstītu, lai būtu kopā grūtā brīdī, lai mīlētu,” sacīja Kristaps Gailis.

Galvenais apdraudējums zemajā dzimstībā

Tikmēr demogrāfs Mežs uzskata, ka laulību neslēgšana pati par sevi nebūtu uzskatāma par apdraudējumu, ja vien pāri domātu par pēcnācējiem, taču bērnu šobrīd dzimstot arvien mazāk.

„Sabiedrība nav ilgstoši izdzīvojusi ar vienu bērnu ģimenē. Ir palicis apmēram gadsimts, un mūsu vairs nebūs. Tas ir tas galvenais apdraudējums. Vai nu mūsu pāri noformē tās attiecības vai ne – tas ir skaisti, ja viņi to izdara, bet tas tik lielu iespaidu neatstāj,” uzsvēra Mežs.

Pērn Latvijas iedzīvotāju skaits turpināja samazināties - par 19 tūkstošiem; mūsu ir vairs vien 2,2 miljoni, informēja LNT ziņas.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu