Rīgā nesūdzas par bērnu uzņemšanu bērnudārzos ārpus rindas (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc gadījuma ar Rīgas 49.pirmsskolas izglītības iestādi, kurā pērn oktobrī atklāts, ka bērnudārzā bez dokumentiem ārpus rindas uzņemti vairāk nekā 30 bērni, pašvaldībā nav saņemtas indikācijas par līdzīgiem gadījumiem citos bērnudārzos.

Uz Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta aicinājumu iedzīvotājus ziņot, ja ir aizdomas par līdzīgiem gadījumiem citās pirmskolās, neviens iedzīvotājs neatsaucās un uz norādīto tālruni neviens zvans par šo tēmu netika saņemts, pastāstīja departamenta pārstāve Indra Vilde.

Tomēr departaments reaģējis uz iedzīvotāju norādītajām pirmsskolas izglītības iestādēm interneta portālā «www.e-skola.lv», kur aizdomas izskanējušas komentāros pie raksta par attiecīgo tēmu, un veica pārbaudes šajos dārziņos. Nevienā no pārbaudītajām pirmsskolām līdzīga rakstura pārkāpumi netika konstatēti.

Arī pēdējo mēnešu laikā sūdzības par līdzīgiem gadījumiem departaments nav saņēmis, piebilda Vilde.

Kā ziņots, reaģējot uz anonīmu iesniegumu, departamenta darbinieki pērn 17.oktobrī Rīgas 49.pirmsskolas izglītības iestādē veica pārbaudes, kurās konstatēts, ka bērnudārzā bez jebkāda oficiāla pamatojuma atrodas 33 bērni. Bērnudārza direktore Īrija Bērziņa nav spējusi sniegt paskaidrojumu, kā bērni pieņemti izglītības iestādē. Viņa stāstījusi, ka notikušas sarunas ar vecākiem. Vecāki visus norēķinus, piemēram, par bērnu ēdināšanu, veikuši skaidrā naudā. Atsevišķos gadījumos oficiāli pieņemta bērna vietā bērnudārzu apmeklējis cits mazulis.

Pēc notikušā Bērziņa no amata atbrīvota, savukārt informācija par notikušo nodota Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam izvērtēšanai.

Departaments izplatīja aicinājumu vecākiem un bērnudārzu darbiniekiem ziņot par iespējamiem līdzīgiem pārkāpumiem citās pirmsskolas izglītības iestādēs. Balstoties uz saņemtu neoficiālu informāciju, departamenta speciālisti veikuši pārbaudes vēl septiņos bērnudārzos, tomēr tajos šāda veida pārkāpumi nav konstatēti.

Lai novērstu iespējamu krāpšanos, ārpus rindas uzņemot bērnus Rīgas bērnudārzos, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments pērn izstrādājis priekšlikumu pašvaldības datubāzi sinhronizēt ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datubāzi (VIIS).

Tādējādi turpmāk būs pieejama atskaite, kurā tiks sinhronizēti bērnu uzņemšanas saraksti ar pirmsskolā uzņemto bērnu sarakstiem. Gadījumos, kad VIIS datubāzē kā izglītojamie tiks reģistrēti bērni, kas nav gaidījuši rindā un nav bijuši iekļauti uzņemšanas sarakstā, departamenta Administratīvās pārvaldes Informācijas un analīzes nodaļas uzdevums būs noskaidrot šādas situācijas izveidošanās iemeslus, lai lemtu par datubāzes administratora vai pirmsskolas vadītāja atbildību un nepieciešamo tālāko rīcību.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu