Krievijas tēlu ārzemēs stiprinās pēc «padomju» shēmas (41)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija ķērusies pie prezidenta Vladimira Putina izvirzīto uzdevumu pildīšanas, lai, lietojot tā dēvēto maigo spēku, ārzemēs uzlabotu Krievijas tēlu un nostiprinātu tās intereses, trešdien vēsta laikraksts «Kommersant», vienlaikus norādot, ka šo ieceru īstenošanā varas pārstāvji lielā mērā izmanto «padomju pieredzi».

Federālā aģentūra sadarbībai ar tautiešiem ārzemēs («Rossotrudničestvo») kopā ar Ārlietu ministriju nule sagatavojusi «Krievijas Federācijas valdības pasākumu plānu 2013.-2015. gadam aktivitāšu īstenošanai starptautiskās humanitārās sadarbības un starptautiskās attīstības līdzdarbošanās jomās, balstoties uz Krievijas zinātnes un kultūras centriem ārzemēs».

Dokumentā paredzēts ārzemēs palielināt Krievijas zinātnes un kultūras centru skaitu, ņemot vērā «Krievijas Federācijas ģeopolitiskās intereses».

Veicinās krievu valodas lomu

Cits darbības virziens būs krievu valodas lomas veicināšana. Balstoties uz zinātnes un kultūras centriem, tiks veikta ārzemnieku krievu valodas zināšanu pārbaude, dažās valstīs varētu tikt organizēti kursi darba migrantiem.

Kā trešais darbības virziens plānā paredzēts aktivizēt darbu ar tautiešiem un ārzemju jaunatni.

Šā virziena ietvaros Krievija plāno 2017.gadā sarīkot starptautisko jaunatnes un studentu festivālu. Analoģiski pasākumi PSRS notika 1957. un 1985. gadā.

Ārzemnieku vilināšanai uz Krieviju ir jākļūst par regulāru procesu. Ir jāpaaugstina ārzemnieku uzņemšanas kvotas Krievijas augstskolās, kā arī ir jāpalielina dalībnieku skaits īstermiņa iepazīšanās vizītēs, kurās piedalās jaunieši - politisko, sabiedrisko, zinātnes un biznesa jomu pārstāvji.

Līdz 2013.gada beigām prezidents varētu piedāvāt rīkojumu par to, lai tiktu izveidota Krievijas draudzības biedrību savienība un Nams draudzībai ar ārzemju tautām.

Maigā spēka taktika iedarbojas vairāku gadu laikā

Komentējot Krievijas varas iniciatīvas, eksperti norāda, ka «maigā spēka» lietošanas efekts var kļūt redzams tikai pēc vairākiem gadiem, tostarp uz Krievijas tēlu iespaidu atstāj daudzi citi faktori, arī notikumi pašā Krievijā.

Kā to var redzēt pēc pērn pieredzētās pankgrupas «Pussy Riot» sāgas, valsts tēls ārzemēs strauji pasliktināties var burtiski vienas nedēļas laikā.

Jēdzienu «maigais spēks» Krievijas amatpersonas, sekojot Putina paraugam, aktīvi sākušas lietot kopš 2012.gada vasaras. Līdz decembrim tika izstrādāta tās pašmāju interpretācija, kas ir iekļauta Krievijas ārpolitikas koncepcijas jaunajā redakcijā.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu