Recidīvistam Daugulim piespriež mūža ieslodzījumu (89)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien par kāda akla pensionāra nošaušanu, viņa līķa sadalīšanu gabalos un izmešanu vienā no Rīgas ūdenskrātuvēm recidīvistam Jānim Daugulim piesprieda mūža ieslodzījumu.

Spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt

Daugulim, kuram šonedēļ paliks 65 gadi, noteikta arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trīs gadiem.

Pārējiem trim šajā lietā apsūdzētajiem tiesa piesprieda attiecīgi 14, 13 un 2 gadu cietumsodu.

Mūža ieslodzījumu Daugulim bija pieprasījis arī prokurors Mairis Mackēvičs.

Spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Cietumā pavadījis 35 gadus

Saskaņā ar apsūdzību aklā pensionāra slepkavība izdarīta 2008.gadā ap Ziemassvētkiem, lai iegūtu upura dzīvokli Rīgā, Pētersalas mikrorajonā. Tomēr, kā iepriekš atzīmēja advokāte Inga Lauce, lietā trūkst vairāku būtisku pierādījumu. Piemēram, joprojām nav atrasta līķa galva, kurā teorētiski vajadzētu būt arī lodei.

Kopā ar Dauguli uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdies Igors Šepetis, Kaspars Beķers un Vilnis Šusts.

Jau ziņots, par slepkavību un bandītismu iepriekš vairākkārt tiesātais

Daugulis, kurš 90.gadu vidū vadīja bruņotu laupītāju grupējumu, cietumā bija pavadījis vismaz 35 gadus,

kad 2007.gada vasarā viņu nosacīti atbrīvoja no ieslodzījuma pirms termiņa, jo recidīvists bija izcietis trīs ceturtdaļas soda un nebija pārkāpis cietuma režīmu. Tobrīd Saeima vēl nebija pieņēmusi Krimināllikuma grozījumus, kas paredz vairāku papildu nosacījumu vērtēšanu, lemjot par personas pirmstermiņa atbrīvošanu.

19 gadus veco sievieti Daugulis bija nositis ar beisbola nūju

Sabiedrība par Dauguļa iznākšanu brīvībā no plašsaziņas līdzekļiem uzzināja vien 2009.gada janvārī, kad viņš tika aizturēts aizdomās par kādas jaunas sievietes nogalināšanu Baldonē 2008.gada septembrī. Kad minētā lieta nonāca tiesā, tajā bija vēl divas citas epizodes. Prokuratūra Daugulim inkriminēja arī izspiešanu un kādas citas personas - 16 gadu vecumu nesasniegušas meitenes - izvarošanu.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu izskatīja slēgtās sēdēs. Saskaņā ar apsūdzību 19 gadus veco sievieti Daugulis bija nositis ar beisbola nūju. Par motīvu tika uzskatīta kompensācija, kuru apdrošināšanas kompānija izmaksātu par sievietes nāvi, jo viņas dzīvība bija apdrošināta.

Tomēr 2012.gada 11.aprīlī Rīgas apgabaltiesa šajā apsūdzības epizodē Dauguli attaisnoja. Lietā nebija strīda, ka slepkavība ir notikusi, tomēr nebija pietiekamu pierādījumu tam, ka baiso noziegumu izdarījis tieši Daugulis. Šajā lietas daļā Rīgas apgabaltiesa nolēma kriminālprocesa materiālus nosūtīt Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai patiesā slepkavas noskaidrošanai.

Savukārt apsūdzības daļā par izspiešanu tiesa Dauguli atzina par vainīgu, bet izvarošanas epizode tika pārkvalificēta uz dzimumsakariem ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Par šiem abiem nodarījumiem Daugulim kā galīgais sods tika noteikta reāla brīvības atņemšana uz septiņiem gadiem.

Tomēr vēlāk šo spriedumu pārsūdzēja gan prokuratūra, gan apsūdzētā advokāte, tāpēc minētā lieta apelācijas kārtībā būs jāpārskata Augstākajai tiesai.

Rīgas apgabaltiesā patlaban tiek skatīta arī kāda cita krimināllieta, kurā apsūdzēts Daugulis. Lietā ir divas epizodes - par miesas bojājumu nodarīšanu kādam vīrietim un par mēģinājumu noslepkavot sievieti. Līdzās Daugulim par to apsūdzēts arī jau minētais Šusts un Visvaldis Pers.

Komentāri (89)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu