Franču satīras žurnāls izdos komiksu par Muhameda dzīvi (122)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Franču satīras nedēļraksts «Charlie Hebdo», kas kļuvis pazīstams ar Muhameda karikatūru publicēšanu, svētdien paziņojis, ka gatavojas laist klajā musulmaņu pravieša dzīvei veltītu komiksu.

"Charlie Hebdo", neņemot vērā islāmticīgo sašutumu, jau vairākkārt savās slejās publicējis Muhamedam veltītas karikatūras, lai tādējādi aizstāvētu runas brīvību.

"Tā ir islāma autorizēta biogrāfija, jo to rediģējuši musulmaņi," norādījis žurnāla redaktors un ilustrators, ka sabiedrībā pazīstams ar savu pseidonīmu "Šarbs". "Nedomāju, ka augstākie musulmaņu prāti varētu atrast kaut ko nepiedienīgu."

Paredzēts, ka komikss, kurš būšot izglītojošs, tirdzniecībā nonāks trešdien. Tā saturu sagatavojis tunisiešu izcelsmes pētnieks, kas pazīstams vienīgi kā "Zinebs".

Šarbs stāsta, ka ideja par komiksa izdošanu viņam radusies jau 2006.gadā, kad Muhameda karikatūras parādījās dāņu laikrakstā "Jyllands-Posten", izsaucot musulmaņu protestus visā pasaulē. Šīs karikatūras vēlāk pārpublicēja arī "Charlie Hebdo".

"Pirms smieties par personu, labāk ir to iepazīt. Kamēr mēs zinām par Jēzus dzīvi, par Muhamedu mēs nezinām nekā," atzinis Šarbs.

2011.gadā iznāca īpašs žurnāla numurs, kura nosaukums bija ""Charia Hebdo" ("Šariata nedēļraksts"). Arī tajā bija atrodamas vairākas Muhameda karikatūras. Pēc publikācijas izdevuma redakcija tika apmētāta ar degbumbām, bet tās interneta vietnei uzbruka hakeri.

Septembrī, kad vairākās valstīs izcēlās vardarbīgi protesti, kurus izraisīja ASV uzņemta antiislāmiska filma, franču satīras izdevums kārtējo reizi publicēja karikatūras, kurās Muhameds bija attēlots kails.

Šobrīd Šarbs, kuram izteikti draudi viņu nogalināt, dzīvo policijas apsardzībā.

Komentāri (122)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu