Daudzi šodien gaida pasaules galu (86)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2012.gada 21.decembris daudzviet pasaulē tiek sagaidīts īpaši. Šodien noslēdzas viens no maiju civilizācijas kalendāriem, kas aptver 5125 gadus un devis pamatu daudzām teorijām par pasaules gala tuvošanos. Pasaules gala gaidītāji gatavojas apokalipsei, bet lielākā daļa zinātnieku, Romas katoļu pāvests un ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ir pārliecināta, ka pasaulei nekas ļauns nenotiks.

Sociālajos medijos un internetā lasāmi daudzi un dažādi minējumi par šodien gaidāmo. Zemes sadursme ar komētu, supervulkāna izvirdums, spējas katastrofiskas klimata izmaiņas un nāvējoša vēža pandēmija ir tikai dažas no biedējošajām kataklizmām, kas tiek saistītas ar 21.decembri.

Tikmēr zinātnieki dzelžaini turas pie pārliecības, ka šajā datumā vienkārši beidzas viens maiju kalendāra cikls un sākas nākamais un kalendāra beigas nenozīmē pasaules galu.

Zinātniekiem cits skaidrojums

Turklāt, kā norādījis Meksikas Antropoloģiskās vēstures nacionālais institūts, no 15 000 reģistrētajiem maiju tekstiem 2012.gads minēts tikai divos un nevienā no tiem nav teikts, ka gaidāms pasaules gals.

Arī Kalifornijas Universitātes antropologs un maiju kultūras pētnieks Džefrijs Brasvels atzīmējis, ka maiju kalendāros un tekstos 2012.gads minēts tikai divreiz, kas liek domāt, ka viņiem tas neko īpašu nav nozīmējis.

Meksikā Eltortugero atrastā piemineklī minēta kāda vietējā vadoņa sakāve kaujā ap 600. vai 700. gadu un pēc tam dota laika atskaite līdz 2012.gada 21.decembrim, kad no debesīm nokāpšot dievi un kaut ko izdarīšot. Ko tieši, diemžēl nav zināms, jo hieroglifi šajā vietā apraujas. Arī otrajā tekstā 2012.gadam nav dots konkrēts pareģojums, intervijā «Radio Free Europe/Radio Liberty» norādījis Brasvels.

Maiji apraksta notikumus 4772. gadā

Savukārt kādā citā maiju tekstā pareģota 683. gadā mirušā vadoņa Pakala atgriešanās 4772. gada oktobrī, maijiem acīmredzot paļaujoties uz to, ka vēl būs pasaule, kur atgriezties, atzīmējis Brasvels.

Apokalipses noliedzēju pusē nostājusies arī NASA, izveidojot īpašu mājaslapu, kurai dots nosaukums «Beyond 2012: Why the World Won't End» («Pēc 2012.g.: Kāpēc pasaulei nepienāks gals»).

NASA norādījusi, ka «mūsu planēta gluži labi pastāvējusi jau ilgāk nekā četrus miljardus gadu», un prominenti zinātnieki visā pasaulē nav saskatījuši nekādus draudus saistībā ar 2012.gadu.

Ķīnā baumotājus arestē

Nopietni pie apokaliptisku pareģojumu apkarošanas ķērusies arī Ķīna, kur aizturēti gandrīz 1000 pasaules gala sektas biedru.

Sekta «Visvarenais Dievs» apsūdzēta par pasaules gala baumu izplatīšanu un savu sekotāju aicināšanu noslaktēt «sarkano [komunisma] pūķi», ceturtdien ziņoja Ķīnas valsts mediji.

Bet satraukušies ir ne tikai komunisti. Arī Romas katoļu pāvesta Benedikta XVI nesen atklātajā tvitera kontā viens no uzdotajiem jautājumiem ir par to, vai gaidāms pasaules gals.

Vatikāns paziņojis, ka šāds scenārijs neesot pat apspriešanas vērts. Līdzīgu viedokli pauduši arī daudzu citu reliģiju līderi.

Meklē vietas, kur patverties

Tikmēr pārliecinātie pasaules gala gaidītāji, kas šo lietu uztver nopietni, visā pasaulē meklējuši vietas, kur patverties 21.decembrī, cerot uz brīnumu un laimīgu izglābšanos.

Par vienu no šādām vietām izraudzīts nelielais Turcijas ciemats Širindze, kam, pēc pasaules gala gaidītāju domām, piemīt īpaši pozitīva enerģija, un tas atrodas netālu no vietas, kur saskaņā ar kristīgo tradīciju notikusi Marijas debesbraukšana.

Savukārt Francijā pastiprināta uzmanība pievērsta nelielajai Bigarašas pilsētai, jo daudzi cilvēki, kas tic pasaules galam 21.decembrī, Bigarašas teritoriju uzskata par vienu no nedaudziem svētajiem kalniem, kuros varēs paglābties no katastrofas. Diemžēl, viņiem par sarūgtinājumu, pilsētas amatpersonas, baidoties no cilvēku masveida pieplūduma, piekļuvi Bigarašai bloķējušas.

Līdzīgi rīkojušās arī Argentīnas Kordovas provinces varasiestādes, jo sociālajos medijos izplatījies aicinājums veikt masveida pašnāvību vienā no kalniem Buenosairesas tuvumā.

Tikmēr Serbijā apokaliptiski pareģojumi apvijuši Rtaņsas piramīdas formas virsotni, kas piektdienas naktī spīdēšot.

Glābiņš iespējams arī Itālijā

Itālijā pasaules gala gaidītāju aprindās par drošāko vietu atzīts kāds neliels ciemats valsts dienvidos, kuru par labāko patvēruma vietu nosaucis kāds indiešu guru.

Bet tiem, kas vairāk paļaujas uz cilvēka sasniegumiem, nevis augstāku spēku labvēlību, Maskavā tika piedāvāta iespēja par 30 000 rubļu (516 latiem) iegādāties biļeti patvērumam Staļina laikā būvētā bunkurā 65 metrus zem zemes.

Tikmēr Centrālamerikas apvidū, kurā pirms vairākiem tūkstošiem gadu mitinājās maiju civilizācija, tūristiem tiek piedāvātas ekskursijas un reliģiskas ceremonijas maiju svētvietās.

Tomēr, kā aģentūrai AFP norādījusi Gvatemalas indiāņu tiesību aktīviste un Nobela Miera prēmijas laureāte Rigoberta Menču-Tuma, uz lielu autentiskumu šādos pasākumos nav ko cerēt.

«Maiju autentiskās svinības - visi tās neredzēs, tās ir daļa no maiju privātās dzīves,» uzsvēra Menču-Tuma.

Maiju kultūru izmanto komerciāliem mērķiem

Daudzus Centrālamerikas apvidus iedzimto tautu pārstāvjus ir sarūgtinājusi maiju kultūras izmantošana klaji komerciāliem mērķiem un nemitīgā saistīšana ar pasaules gala pareģojumiem, šādi noniecinot pārējos maiju sasniegumus un mantojumu.

Bet pasaules gala gaidītāji zinātnieku, maiju kultūras ekspertu un indiāņu teikto acīmredzot veiksmīgi laiduši gar ausīm un jau pērnā gada sākumā brīdināja, ka 2012.gada 21.decembrī Ziemas saulgriežu laikā Saule atradīsies uz vienas ass ar Piena ceļa centru, kas notiks pirmo reizi 26 000 gadu laikā un varētu nozīmēt pasaules galu.

Komentāri (86)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu