Ārste: vājdzirdība var piemeklēt ikvienu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Dzirde bērnam sāk funkcionēt jau ar 21. grūtniecības nedēļu un turpina attīstīties līdz pat divu gadu vecumam, kad bērna subjektīvās reakcijas sasniedz normas robežas, t. i., tā nav zemāka par 15 dB (decibeliem), tā saucamajās «runas pamatfrekvencēs». Daba cilvēkam devusi iespēju labi dzirdēt līdz 40-50 gadu vecumam, pēc tam dzirdei ir tendence pasliktināties, tas, protams, var notikt krietni ātrāk vai ievērojami vēlāk, jo atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem: dzīvesveida, vispārējā veselības stāvokļa, galvas traumām, pārāk skaļu trokšņu ietekmes darbā vai sadzīvē, kā arī dažādām blakusslimībām.

Šo faktoru iedarbības rezultātā dzirdes problēmas var pienākt agrāk. Tās nereti ir galvenais iemesls, kāpēc daudzi pieaugušie ir nīgri un neapmierināti ar dzīvi - sūdzas, ka visi neskaidri runā, vēlas nošķirties no citiem, neapmeklē teātrus un citus sabiedriskus pasākumus, jo slikti dzird un tāpēc jūtas vientuļi un atstumti. Šie cilvēki sevi neapzinās un tāpēc mēdz padarīt citu dzīvi apgrūtinošu.

No vājdzirdības diemžēl nav pasargāts neviens. «Pie manis uz konsultāciju bija ieradusies kāda jauna meitene, kura visu mūžu bijusi dzirdīga. Ziemā dodoties uz augstskolu, bija paslīdējusi uz nenotīrītas ielas un krītot apdauzījusi galvu. Traumas rezultātā jaunā sieviete tagad ar vienu ausi ir pilnīgi nedzirdīga. Tādu gadījumu ir daudz,» atklāj Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītāja Sandra Kušķe.

«Aicinu vecākus rūpīgi sekot līdzi bērnu paradumiem un uzvedībai, jo tie ir indikatori, kā noteikt, vai nav jāmeklē ārsta un citu speciālistu palīdzība. Ja pēc gripas izslimošanas bērns uzgriež daudz skaļāk televizoru, tā ir pirmā pazīme, ka vajadzētu pārbaudīt dzirdi,» skaidro S.Kušķe.

Skaļas mūzikas klausīšanās mūsdienās ir vēl viens izplatīts dzirdes problēmu iemesls. «Lai gan ir apsveicami, ka vecāki vēlas pavadīt pēc iespējas vairāk laika kopā ar saviem bērniem, tomēr ar zīdaini slingā nevajadzētu apmeklēt rokkoncertu un stāvēt tuvu pie tumbām. Neviens koncerts nav tā vērts, lai bērnu padarītu par invalīdu,» stāsta S. Kušķe. Ja pusaudzis austiņās ilgstoši klausās skaļu mūziku, ieteicams aizrādīt. Maksimālais pieļaujamais apjoms ir septiņas stundas 84 decibelu (dB) skaļumā vai 2 stundas 86 dB skaļumā, turpretī 104 dB atļauts klausīties vairs tikai 2 minūtes.

Dzirdes veselību var pasliktināt darbs profesijās ar dažādiem fona trokšņiem - sākot ar darbu piena fabrikā un veikalā ar roķīgu mūziku, un beidzot ar atvērtā biroja vidi ar augstu trokšņa līmeni (ilgstoši skaļa fona mūzika vai ilgstoša mūzikas klausīšanās austiņās).

Vidēji katram desmitajam cilvēkam ir centrāli dzirdes traucējumi, kas nozīmē nespēju koncentrēties, ja apkārt ir dažādi fona trokšņi. Vecākiem un darba devējiem ieteicams ņemt vērā bērna/darbinieka vajadzības un radīt atbilstošus apstākļus produktīvam darbam.

Ieteikumi dzirdes veselības saglabāšanai:

  • Darba vietās ar augstu trokšņu līmeni, piemēram, ražotnēs, naktsklubos, ieteicams lietot individuālos aizsardzības līdzekļus - ausu aizbāžņus. Darba devēja pienākums ir nodrošināt veselīgu darba vidi;

  • Nav ieteicams ikdienā ilgstoši klausīties vairāk kā 84 decibelus (divu cilvēku emocionāla saruna) vairāk nekā septiņas stundas;

  • Vēlams pilnvērtīgs uzturs, ierobežojot sāls daudzumu uzturā, kas «nepatīk» iekšējai ausij;

  • Pietiekami ilgs un labs miegs;

  • Reizi pa reizei ieturiet klusuma pauzes, ļaujot kaut nedaudz savām ausīm atpūsties, jo dzirde ir viena no maņām, kura cilvēka dzīvē strādā kā dienu, tā nakti bez atpūtas, tāpēc tikai mūsu spēkos ir dot tai kaut nelielu atelpas brīdi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu