Latviju slavē par digitālo agresivitāti (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvija jaunākajā digitālās aktivitātes indeksā, ko veido «The Boston Consulting Group» (BCG), ierindojusies 29.vietā, liecina konsultāciju uzņēmuma publicētā informācija. Baltijas valstis raksturotas kā «īpaši agresīvas».

Konsultanti norādījuši, ka vairākas valstis, tai skaitā Baltijas reģions, Brazīlija, Ķīna, Krievija diezgan strauji uzlabo rādītājus. Igaunija ierindojusies 24.vietā, bet Lietuva - 26.vietā. Kopumā tika vērtētas 85 valstis.

Tāpat kā iepriekšējā gadā, arī 2012.gada sarakstā augšgalā ir Dienvidkoreja, Dānija, Zviedrija, Islande un Lielbritānija. Savukārt daudzas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstis šogad noslīdējušas uz leju.

Pērn Latvija atradās zem vidējā OECD valstu līmeņa, bet šogad ir aptuveni to līmenī, liecina konsultantu dati.

Zemie patēriņi

BCG indekss «e-Intensity Index» veidojas no trīs apakšindeksiem - infrastruktūras, kas atspoguļo tās kvalitāti un pieejamību un veido 50% vērtējuma, tēriņu, kas ietver izdevumus tiešsaistes tirdzniecībā un reklāmā un veido 25%, un iesaistīšanās, kas rāda interneta lietošanu biznesa, valsts iestāžu un patērētāju vidū un veido atlikušos 25%. Iepriekš BCG vecākais partneris un izpilddirektors Deivids Dīns norādījis, ka Latvijas zemos rādītājus ietekmē zemie tēriņi.

Jaunākā publikācija liecina, ka Latvijai no visām trīs kategorijām sliktākais vērtējums ir iesaistīšanās kategorijā, bet labākais - infrastruktūras jomā.

Latvija - viena no agresīvajām

Jaunākajā pētījumā BCG vērtē, ka Baltijas valstis bijušas «īpaši agresīvas». Kā piemērs tiek minēta Igaunijas «EstWin» programma, kuras mērķis ir līdz 2015.gadam nodrošināt ikvienai mājsaimniecībai un biznesam ātrgaitas optisko internetu. Tas palīdzējis valstij gada laikā pakāpties par desmit vietām pēc infrastruktūras rādītājiem, kā arī par četrām vietām kopējā vērtējumā.

Ātri ātrumi

Savukārt par Latviju un Lietuvu tiek minēts, ka tās ir to valstu piecniekā, kurās ir ātrākie interneta lejupielādes un augšupielādes ātrumi. BCG arī min Latvijas valdības «E-valdības attīstības plānu» laikam no 2011.gada līdz 2013.gadam, kas paredz aptuveni 200 dažādas iniciatīvas.

Konsultanti arī secinājuši, ka arvien pieaug plaisa starp valstīm ar augstākajiem un zemākajiem rādītājiem. Viņu ieskatā liela loma atšķirību definēšanā ir valdību politikai.

Jaunākais BCG indekss aptver 27 Eiropas Savienības dalībvalstis, 14 Āfrikas valstis, lielāko daļu Latīņamerikas un Āzijas. Tas raksturo četru gadu periodu no 2009.gada līdz 2012.gadam.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu