Latvijas jaunu auto tirgū stabils pieaugums (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šī gada deviņos mēnešos Latvijā vērojams jaunu automašīnu pirmreizējo reģistrāciju skaita pieaugums kopumā par +8%, salīdzinot ar 2011.gada trijiem ceturkšņiem. Šogad trīs ceturkšņos pavisam reģistrētas 9655 jaunas automašīnas - pasažieru un vieglais komerctransports (līdz 3,5t), jeb par 726 spēkratiem vairāk kā pērn šajā periodā, norāda Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Vieglais komerctransports ir piedzīvojis pieprasījuma kāpumu par +44%, tikmēr vieglo pasažieru automašīnu pieprasījums ir pieaudzis samērā mēreni – par +3%, salīdzinot ar 2011.gada identisku periodu.

Eiropas Savienībā jaunu pasažieru automobiļu pirmreizējās reģistrācijas turpina sarukt - deviņos mēnešos vieglo pasažieru auto reģistrāciju kritums ir sasniedzis -7%.

«Latvijā 2012.gada 9 mēnešos jaunu automašīnu pirmreizējo reģistrāciju skaits galvenokārt ir pieaudzis vieglā komerctransporta (līdz 3.5t) pārdošanas apjomu dēļ, kas lielā mērā ir saistīts ar ekonomikas atveseļošanos uzņēmumu sektorā, kuriem ir nepieciešams un kuri spēj atjaunot savu autoparku. Daļai uzņēmumu šī izaugsmes vajadzība ir sakritusi ar iepriekšējo operatīvā līzinga līgumu beigu termiņu iestāšanos,» skaidro Andris Kulbergs.

«Jaunu vieglo pasažieru auto pārdošanas dinamika šajā gadā ir bijusi ļoti mainīga un svārstīga, bez ievērojamām tirdzniecības pieauguma pazīmēm. Viens no galvenajiem iemesliem, jau no krīzes pirmsākumiem, ir nemainīgi zemā privātpersonu pirktspēja. Fiziskās personas ir iegādājušās 19% līdz 22% no kopējā pirmreizēji reģistrēto vieglo auto skaita un šis procentuālais rādītājs nav mainījies, pat neskatoties uz līzinga kompāniju piedāvājumu pieejamību. Privātpersonas parasti nav veikušas naudas uzkrājumus, kas nepieciešami auto iegādes pirmajai iemaksai, vai joprojām saņem »aplokšņu algas«, kas savukārt nav savienojamas ar līzinga līgumu noteikumiem. Auto tirdzniecība ļoti būtiski izjūt arī aptuveni 500 tūkstošu ekonomiski aktīvo iedzīvotāju emigrāciju.»

Šogad trīs ceturkšņos visvairāk reģistrētas kompaktās (1573 vienības), vidējās (983) un mazās apvidus (979) klases automašīnas. Populārākās bijušas Nissan Juke (311), Volkswagen Golf/Plus (305) un Peugeot 508 (251) marku automašīnas, bet no vieglā komerctransporta pieprasītākās bijušās Toyota Hilux (198), Renault Master (135), un Isuzu D-Max (120).

«Kopumā 2012.gadā varam sagaidīt +5% līdz +10% jaunu auto tirgus pieaugumu, kas samērā precīzi raksturo Latvijas patērētāju pragmatisko piesardzību, ņemot vērā kopējo ES depresīvo fonu», rezumē A. Kulbergs

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu