Parādu dēļ Gulbenē draud nepieslēgt siltumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Gulbenē pie vairākām daudzdzīvokļu mājām iedzīvotāji ieraudzījuši piespraustas lapiņas ar paziņojumu, ka apkures parādu dēļ pieslēgšana siltumam var aizkavēties. Kādā daudzdzīvokļu ēkā mājas vecākais staigājis pa dzīvokļiem, lai informētu iedzīvotājus par centrālapkures parādiem.

SIA «Vidzemes enerģija» direktors Gvido Stucka «Dzirkstelei» saka, ka «viss ir iedzīvotāju - dzīvokļu īpašnieku - ziņā». Viņš atzīst, ka ir tādi dzīvokļu īpašnieki, kuri neko nedara, lai dzēstu savu apkures parādu. Šāda situācija varot ietekmēt to, ka «iespējams, kāda māja paliks nepieslēgta» siltumam.

G.Stucka uzsver, ka katrs dzīvokļa īpašnieks ir atbildīgs par sevi. Tāpēc viņš aicina parādniekus nākt uz SIA «Vidzemes enerģija» un vienoties par parāda atmaksas termiņu.

Iedzīvotāju parāds kopumā par jau saņemto siltumu iepriekšējās apkures sezonās Gulbenē diemžēl nesamazinoties. Gulbenes novada domē «Dzirkstele» noskaidroja, ka saskaņā ar SIA «Vidzemes enerģija» sniegtajām ziņām iedzīvotāji par jau saņemto siltumu iepriekšējās apkures sezonās ir palikuši parādā vairākus simtus tūkstošu latu. Precīzus skaitļus «Dzirkstelei» neviens negribēja nosaukt, taču noslēpumainība liek domāt, ka situācija ir pasliktinājusies. Esot raksturīgi, ka cilvēki maksā kārtējos parādus, bet neliekas zinis par vecajiem, taču tos neviens nenorakstīs.

Cik reāli ir draudi?

Gulbenes novada domes Tehniskās nodaļas vadītājs Alvils Pētersons uzskata, ka šis ir īstais brīdis, lai «iedzīvotājiem nestu šo vēstījumu», kad ir skaidrs, «viņi par to uztrauksies». Viņš uzsver, ka viņam personīgi sarunās ar SIA «Vidzemes enerģija» vadību nav nosaukta neviena konkrēta dzīvojamā māja, kurai nebūs apkures.

«Ja mājā vismaz kāda dzīvokļa īpašnieki ir norēķinājušies ar SIA »Vidzemes enerģija«, siltums ir jāpieslēdz, jo pretējā gadījumā tāda rīcība uzskatāma par līguma saistību nepildīšanu no pakalpojuma sniedzēja puses,» skaidro Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs Andis Caunītis.

Gulbenes novada domes Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja Vita Kravale «Dzirkstelei» saka, ka, viņasprāt, situācija Gulbenē diezin vai ir tik kritiska, ka kādu māju vispār varētu nepieslēgt apkurei, jo tad tiktu aizskartas to dzīvokļu īpašnieku tiesības, kuri cītīgi veic visus maksājumus. Taču dažā mājā Gulbenē apkures sezona var kavēties, uzskata juriste.

Kur rast izeju no situācijas?

«Dzirksteles» rīcībā ir informācija, ka Gulbenē daudzdzīvokļu māju vecākie piedāvā nomaksāt parāda kopsummu no mājas naudas uzkrājuma. Atsevišķās daudzdzīvokļu mājās jau sen ir šāda prakse.

A.Pētersons atzīst, ka tas nesekmēs parādniekos centienus atrast līdzekļus savu finanšu saistību kārtošanai, jo ir arī ļaunprātīgie nemaksātāji. Mājai nomaksājot atsevišķu dzīvokļu parādus, turpmāk pašai (mājas vecākā personā) un ēkas apsaimniekotājam būtu jāgādā par zaudējumu piedziņu no parādā palikušajiem dzīvokļiem, taču nav skaidrs, cik tas ir reāli.

Savukārt A.Caunītim šķiet, ka apkures parādu «dzēšanu» no daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas naudas «nevajadzētu ieviest».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu