13.janvāra grautiņos apsūdzētajiem piespriež piespiedu darbu (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien pasludināja spriedumu 11 vīriešiem, kuri apsūdzēti vienā no izdalītajām 13.janvāra grautiņu krimināllietām.

Vainu atzīst

Visiem apsūdzētajiem tiesa nolēma piespriest piespiedu darbu, informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Tiesa lēmusi apsūdzētos sodīt ar 80-120 stundu piespiedu darbu. Pēc Bērziņa teiktā, vairumam no apsūdzētajiem piespriestas 120 stundas piespiedu darba.

Tiesas debates šajā lietā noslēdzās 20.septembrī, kad prokurors lielāko daļu apsūdzēto lūdza sodīt ar 150 stundu piespiedu darbu, bet četrus - ar nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un vienu mēnesi. Visi 11 apsūdzētie savu vainu pilnībā atzīst. Šodien apsūdzētajiem tiesā bija iespēja arī teikt pēdējo vārdu, bet tad tika pasludināts spriedums.

Procesu sadala divās daļās

Šī lieta 31.maijā tika izdalīta no kriminālprocesa, kurā pirms tam bija 22 apsūdzētie. Process pret 22 apsūdzētajiem tika sadalīts divās atsevišķās tiesvedībās, vienā atstājot 11 apsūdzētos, kuri savu vainu atzīst, otrā - 11 apsūdzētos, kuri savu vainu pilnībā vai daļēji noliedz.

Savu vainu atzīst Zigmunds Lācis, Ivars Jumītis, Kaspars Ješkins, Teimurs Mansimovs, Jānis Zommers, Ingars Stepanovičs, Jevgēnijs Seja, Klāvs Korņejevs, Jānis Nabokins, Artūrs Stilve un Oļegs Smirnovs.

Jau ziņots, ka šā gada 5.janvārī Rīgas apgabaltiesa 13.janvāra grautiņu pamata krimināllietu pret 68 apsūdzētajiem sadalīja trīs daļās, izveidojot trīs jaunus kriminālprocesus. Viens no kriminālprocesiem tika izdalīts pret 23 apsūdzētajiem, otrs - pret 25, bet trešais - pret 20. Tomēr vēlāk tiesa šos kriminālprocesus sadalīja vēl sīkāk.

Visos kriminālprocesos, kas sākti saistībā ar 2009.gada 13.janvāra grautiņiem, visas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma (KL) 225.panta 2.daļas, proti, par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, ja tās saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu, vardarbību pret personu vai pretošanos varas pārstāvjiem.

2009.gada 13.janvārī, kad Vecrīgā notika minētās nekārtības, vēl bija spēkā KL redakcija, kura par šādu nodarījumu kā sodu paredzēja brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, bet vēlāk 2.daļa no KL 225.panta tika izslēgta.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu