Sēklas ikdienas uzturā (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Veselīgs dzīvesveids kļūst aizvien populārāks. Viens no tā stūrakmeņiem ir ikdienas ēdienkartes dažādošana, dabisku uztura bagātinātāju lietošana. Tostarp var izmantot dažādas sēklas (tās lieto gan pie jogurtiem, gan salātos), tāpat riekstu un žāvētu augļu maisījumus...

Vispopulārākās ir ķirbju, saulespuķu, kaņepju sēklas, arī klijas, ko gluži tā nenosaukt, aizvien populārākas kļūst linsēklas, taču ar to iespējamais klāsts nav izsmelts. Latvijas tirgū parādījušās arī naktssveces sēklas, kā arī pasaulē populārās čia sēklas, kas kļuvušas teju par kulta produktu.

Sēklas ir lielisks olbaltumvielu un dzelzs avots, tādēļ tās par būtisku ēdienkartes sastāvdaļu izvēlas veģetārieši.

Vienlaikus jāatceras, ka tās satur maz ūdens, tādēļ pieder pie t.s. koncentrētajiem produktiem, ko organismam grūtāk sagremot, tāpēc jāēd ar mēru.

Ķirbju sēklas

Tās satur daudz cinka, nātrija, fosfora un dzelzs, nepiesātināto augu eļļu un E, A, B un C vitamīnu, kā arī citas veselībai svarīgas vielas. Piemēram, cinks ļoti nepieciešams vīriešiem. Ja organismā trūkst cinka, iespējama prostatas palielināšanās, nervu sistēmas un urīnizvades traucējumi. Sievietēm ķirbju sēklas mediķi un uztura speciālisti īpaši iesaka grūtniecības laikā, lai varētu nodrošināt mazuli ar organisko cinku un samazinātu spontānā aborta draudus. Šajās sēklās esošais beta karotīns nostiprina organisma pretestību pret onkoloģiskajām slimībām. Tāpat tās satur kalciju tātad aizsargā zobus un nostiprina kaulus, matus, nagus. Tautas medicīnā šīs sēklas ir efektīvs līdzeklis pret zarnu parazītiem. Šo sēklu eļļa ļoti ieteicama locītavām, ādai, matiem un gļotādām. Būtiski, ka ķirbju sēklas var ēst gan svaigas, gan žāvētas vai apceptas uz pannas.

Saulespuķu sēklas

Tām ir augsta bioloģiskā un enerģētiskā vērtība. To sastāvā ietilpst olbaltumvielas, ogļhidrāti, no kuriem vairāk nekā puse ir pārtikas šķiedras, kā arī aminoskābes, lipīdi, polipiesātinātas taukvielas, vitamīni В, D, Е, РР, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors. Saulespuķu sēkliņas veicina taukvielu maiņas normalizēšanu, holesterīna satura samazināšanos organismā, aptur aterosklerozes attīstību, sniedz antikancerogēnu darbību, kā arī piedalās organisma aizsardzībā pret staru enerģiju.

Sezama sēklas

Tās ir īpaši bagātas ar dzelzi, magniju, mangānu, varu, kalciju, satur B1 un E vitamīnu, kā arī antioksidantus, kas nostiprina organismu pret vēzi. Tāpat sezama sēklas satur fitosterīnu, kas samazina holesterīna līmeni asinīs. Sezama sēklās esošās barības vielas labāk uzsūcas organismā, ja pirms lietošanas tās tiek samaltas.

Kaņepes

Dažādos veidos pagatavotas kaņepes ir lieliski absorbenti, kas efektīvi izvada no organisma toksiskas vielas. Kaņepju produktus turklāt lieliski var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi. Teic, ka apgrauzdētas kaņepju sēklas ar nelielu sāls piedevu aktivizē dzimumtieksmi. Sēklu uzlējumu lieto kā sāpes mazinošu, attīrošu un urīndzenošu, mīkstinošu un organismu stiprinošu līdzekli. Tas palīdz arī garīgās pārslodzes un miega traucējumu gadījumos.

Sēklas komprešu veidā izmanto traumu, apdegumu, izsitumu, nobrāzumu dziedēšanai,

arī mastīta un hroniska reimatisma gadījumos.

Linsēklas

Linsēklas izceļas ar bagātīgu polinepiesātināto taukskābju (labie tauki) saturu, lielāko daļu no tām veido t.s. omega 3 taukskābes, kas optimizē gan holesterīna, gan glikozes vielmaiņu organismā. Turklāt tās satur aptuveni 30% balastvielu, kas rada labāku sāta sajūtu, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos un uzlabo resnās zarnas darbību. Vēl linsēklu sastāvā ir īpašas vielas lignāni, kam piemīt sievišķajiem hormoniem estrogēniem līdzīga iedarbība, tālab linsēklas ieteicamas sievietēm menopauzes periodā. Tās palīdz ne tikai normāla svara uzturēšanai, bet arī rūpējas par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību, hormonu aktivitātes līdzsvarošanu, kā arī ādas un matu veselību. Linsēklu regulāra lietošana veicina kaulu veselību, optimizē holesterīna un cukura līmeni asinīs, palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu, kā arī var samazināt resnās un taisnās zarnas vēža risku. Linsēklas ieteicams lietot svaigi samaltas vai veselā veidā, pārāk neaizraujoties ar ilgstoši uzglabātas linsēklu eļļas izmantošanu uzturā.

Klijas

Tās gan ir graudu apstrādes blakusprodukts – grauda apvalciņš ar dīgstu, tomēr struktūras un vērtīgo īpašību dēļ tās bieži pievieno sēklu maisījumiem un citiem produktiem. Galvenokārt tās lieto nešķīstošo šķiedrvielu dēļ, kas kalpo kā zobu birste zarnu traktam un veicina vēdera izeju. Taču 1 ēdamkarotei kliju noteikti jāizdzer 1 glāze ūdens, pretējā gadījumā tās veicinās aizcietējumus. Lai gan bieži klijas uzskata par brīnumlīdzekli, lai atbrīvotos no liekā svara, jāatceras, ka papildu attīrošajām īpašībām tās satur pietiekami daudz kaloriju.

Naktssveces sēklas

Arī šīs sēklas veicina holesterīna līmeņa samazināšanos, sirds veselību un normālu asinsspiedienu. Tās veicina matu augšanu, ādas, arī asinsvadu elastību, stiprina imūnsistēmu. To eļļā esošo taukskābju kombinācija samazina iekaisuma procesus organismā, kā arī uzlabo locītavu kustības un elastību. Profilaktiskos nolūkos lieto ½ tējkaroti sēklu dienā, iejaucot pārtikas produktos, vai – ārstniecības nolūkos – veselu tējkaroti dienā.

Čia sēklas

Uzvaras gājienu pasaulē sākušas čia sēklas, kas pazīstamas kopš maiju un acteku cilšu laikiem. Tās ir lielisks omega 3 taukskābju, šķiedrvielu avots ar augstu antioksidantu, olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu saturu: daudz vairāk mangāna, kālija, kalcija, dzelzs, fosfora, selēna u.c. vielu nekā ierastajos pārtikas produktos. Īpaši svarīgi čia sēklas nesatur glutēnu, kas mūsdienās bieži izraisa alerģiskas reakcijas. Šīs sēklas var lietot jebkurā maltītē, tās ir bez garšas. Profilaktiskā deva ir 5 g dienā, bet 15 g gadījumos, kad jāatjauno organisma spēki un imunitāte pēc slimībām, operācijām.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu