Potenciālais dalailama: situācija Tibetā ir traģiska (20)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tas, ka Tibetā, protestējot pret Ķīnas varu, notiek arvien vairāk pašsadedzināšanās gadījumu, ir traģiski, svētdien publicētā intervijā apliecināja Urgjens Trinlejs, kurš, kā to norāda situācijas pazinēji, varētu kļūt par nākamo dalailamu.

Situācija Tibetā ir «ļoti sarežģīta un bēdīga, (..) ļoti traģiska», intervijā Austrijas ziņu aģentūrai APA sacīja 27 gadus vecais tibetietis.

Pagājušajā mēnesī Ķīnas dienvidrietumos sadedzinājās divi tibetiešu jaunieši. Līdz ar šiem nāves gadījumiem tibetiešu skaits, kas sadedzinājies protestā pret Ķīnas varu, jau pārsniedz 50.

«Tagad tie ir 50, drīz tie varbūt būs 70 vai 80. Mani satrauc tas, ka drīz mēs runāsim par skaitļiem, nevis par individuāliem stāstiem,» sarunājoties ar APA žurnālistu Dharamsalā, Indijas ziemeļos, sacīja Urgjens Trinlejs, kurš no Ķīnas aizbēdzis jau 1999.gadā.

Vienlaikus viņš pauda optimismu: «Mēs zinām, ka pasaule var mainīties ļoti strauji, arī Ķīna.»

Nedz Eiropas ekonomiskajai krīzei, nedz bailēm no Ķīnas sadusmošanas nevajadzētu apturēt Eiropas spiedienu pret Ķīnu, sacīja iespējamais nākamais dalailama, kurš pats cer apmeklēt Eiropu nākamgad, ja to atļaus Indijas valdība.

Gan Ķīna, gan pašreizējais dalailama atzīst, ka Urgjens Trinlejs ir karmapalamas - Tibetas budisma Karma Kagju skolas līdera - inkarnācija.

Urgjens Trinlejs pēdējā laikā vairākkārt parādījies līdzās dalailamam, arī pērn Vašingtonas vizītes laikā, un tādēļ izskanējuši pieņēmumi, ka viņš tiek gatavots tibetiešu garīgā līdera amatam.

Tomēr citi Karma Kagju skolas pārstāvji uzskata, ka cits cilvēks - Thaje Dordže, kurš arī dzīvo Indijā pēc bēgšanas no Ķīnas 1994.gadā, ir patiesais 17. karmapa.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu