Francijas iekšlietu ministrs: Vārda brīvība, arī karikatūras, ir pamattiesības (57)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc pravieša Muhameda karikatūru parādīšanās satīras žurnālā «Charlie Hebdo» Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss trešdien paziņojis, ka vārda brīvība, tostarp karikatūras, ir pamattiesības, kas balstītas likumā.

Ar šādu paziņojumu ministrs nāca klajā pēc tikšanās ar Francijas musulmaņu kopienas līderiem, kurus sadusmojušas «Charlie Hebdo» publicētās karikatūras, no kurām dažās pravietis Muhameds attēlots kails.

«Izpausmes brīvība ir pamattiesības. Brīvība kariķēt ir daļa no šīm pamattiesībām,» žurnālistiem norādīja Valss. Tomēr viņš aicināja «visus rīkoties atbildīgi, jo katra individuālā darbība, katrs teksts, katrs zīmējums, katrs paziņojums var (..) izraisīt konfrontāciju».

Valss arī brīdināja, ka jebkādas demonstrācijas, kas traucēs sabiedrisko kārtību, saskarsies ar stigru atbildes reakciju no valsts puses. Francijas musulmaņu līderi šīs karikatūras uzskata par apvainojošām, un politiķi ir pārmetuši «Charlie Hebdo» redaktoram bezatbildīgu rīcību.

Francijas premjerministrs Žans Marks Ero norādīja, ka, lemjot par karikatūru publicēšanu, žurnāla redakcijai vajadzējis ņemt vērā pašreizējo situāciju, kad pasauli pārņēmušas vardarbīgas protesta akcijas, kuras izsaukusi ASV uzņemtā antiislāmiskā filma «Innocence of Muslims» («Musulmaņu nevainība»).

Uz žurnāla «Charlie Hebdo» jaunākā numura vāka trešdien redzama karikatūra, kurā ortodoksāls jūdaists invalīdu ratiņos stumj musulmaņu vīrieti. Abi personāži saka: «Nekā smieklīga.» Vēl virs viņiem redzams uzraksts «Neaizskaramie 2», kas ir atsauce uz populāro franču filmu par nabadzīgu melnādaino, kurš palīdz aristokrātiskam paralītiķim.

Savukārt uz aizmugurējā vāka redzama karikatūra ar kailu Muhamedu, kuram galvā ir turbāns.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu