Palestīnieši pauž sašutumu par Romnija izteikumiem (34)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Republikāņu partijas kandidāts prezidenta vēlēšanām Mits Romnijs otrdien izpelnījās palestīniešu sašutumu ar saviem izteikumiem, ka centieniem panākt mieru Tuvajos Austrumos nav jēgas, jo palestīnieši to nevēlas.

Romnijs nāca klajā ar šiem izteikumiem līdzekļu vākšanas pasākumā Floridas štatā, un liberālais žurnāls «Mother Jones» otrdien publicēja šā pasākuma videoierakstu, kas filmēts ar slēpto kameru.

Atbildot uz jautājumu, vai «palestīniešu problēma» ir atrisināma, Romnijs sacīja, ka palestīniešiem «nav nekādas intereses nodibināt mieru, tāpēc ir gandrīz neiedomājami sasniegt ceļu uz mieru».

«Es uzskatu, ka palestīnieši politisku mērķu dēļ negrib mieru, ir apņēmušies panākt Izraēlas sagraušanu un likvidāciju,»

teica Romnijs. Viņš lika saprast, ka šādas palestīniešu nostājas dēļ viņš kā ASV prezidents īpaši necenstos panākt mieru Tuvajos Austrumos.

Palestīniešu galvenais pārstāvis miera sarunās Saebs Erakats raksturoja šos Romnija izteikumus kā «absolūti nepieņemamus».

Palestīniešu tauta neizpratnē

«Nevienam nav lielākas intereses par mieru kā palestīniešiem, jo miers palestīniešu tautai un Palestīnas vadībai nozīmē brīvību un neatkarību no Izraēlas okupācijas,» sacīja Erakats.

«No nespējas panākt mieru neviens nezaudē vairāk kā mūsu tauta un tās vadība, jo tas nozīmē okupācijas turpināšanos, [ebreju] apmetņu turpmāku pastāvēšanu [okupētajās teritorijās] un mūsu tautas traģēdijas turpināšanos,» teica Erakats.

Baltais nams: Romnijs parādījis savu nepiemērotību amatam

Baltā nama pārstāvji paziņoja, ka arī šie Romnija izteikumi parāda viņa nepiemērotību ASV prezidenta amatam, un uzsvēra, ka Obamas priekšgājēji ASV prezidenta amatā - demokrāts Bils Klintons un republikānis Džordžs Bušs juniors - iesaistījušies grūtajos centienos panākt mieru Tuvajos Austrumos.

«Tā vienkārši ir nepareiza pieeja - sacīt, ka mēs šai ziņā neko nevaram izdarīt, tāpēc neko nedarīsim. Tā nav vadīšana. Tas ir vadīšanas pretstats,» sacīja ASV prezidenta Baraka Obamas preses sekretārs Džejs Kārnijs.

Obama ir Demokrātu partijas kandidāts prezidenta vēlēšanām 6.novembrī.

Diskreditē sevi, zākājot Obamas atbalstītājus

Romnijs iepriekš izpelnījās kritiku ar minētajā līdzekļu vākšanas pasākumā paustiem nicīgiem izteikumiem par Obamas atbalstītājiem. «Mother Jones» publiskoja šos izteikumus pirmdien, bet visu Romnija teikto šajā pasākumā - otrdien.

Romnijs sacīja, ka 47% amerikāņu vēlētāju, kas atbalsta Obamu, «ir atkarīgi no valdības, uzskata sevi par upuriem, kurus valdībai ir pienākums aprūpēt un kuriem pienākas veselības aprūpe, pārtika, mājoklis un nez kas vēl».

«Tie ir cilvēki, kas nemaksā ienākumu nodokli. Tāpēc mūsu teiktais par zemiem nodokļiem viņus neinteresē. Es nekad viņus nepārliecināšu, ka viņiem jāuzņemas personīga atbildība un jāparūpējas par savu dzīvi,» sacīja Romnijs.

Obamas vēlēšanu kampaņas menedžeris Džims Mesina, komentējot šo ierakstu, paziņoja, ka «ir grūti būt par visu amerikāņu prezidentu, nicīgi norakstot pusi nācijas».

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu