Azerbaidžānā aiztur 30 pret antiislāma filmu protestējošos (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Azerbaidžānas policija pirmdien aizturējusi apmēram 30 musulmaņu aktīvistus, tādējādi novēršot protesta akciju pie ASV vēstniecības Baku saistībā ar islāma pasauli saniknojušo ASV producēto filmu, kurā izsmiets pravietis Muhameds.

Vairāk nekā simts demonstranti, skandējot saukli «Dievs ir lielisks», mēģināja sasniegt ASV vēstniecību Baku un sarīkot nesankcionētu protesta akciju, kas vērsta pret filmu.

Demonstrantiem ēku neļāva sasniegt policisti, kas viņus atvairīja ar stekiem. Vairāki demonstranti ievainoti. Vēstniecība Baku iepriekš pirmdien izdeva ASV pilsoņiem brīdinājumu par protestiem, kas «saistīti ar pret ASV vērstām demonstrācijām, kas notiek visā pasaulē».

Azerbaidžānā pārsvarā dzīvo šiītu musulmaņu. Kopumā demonstrācijās pret ASV producēto filmu gājuši bojā jau 19 cilvēki, tostarp četri ASV diplomāti, tostarp vēstnieks, kas pagājušajā nedēļā gāja bojā Lībijas pilsētā Bengazi.

Demonstrācijas kopš pagājušās otrdienas vērsušās plašumā pa visu pasauli, īpaši asi izceļoties Tuvajos Austrumos. Pirmdien tie turpinās Afganistānā, Indonēzijā, Jemenā, Pakistānā un citviet.

Filmā «Innocence of Muslims» («Musulmaņu šķīstums») aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāris daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu.

Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija «Media For Christ». Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džounss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu