Antiislāma filmas veidotājus iedvesmojis radikālis (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vardarbīgus musulmaņu protestus pret ASV izraisījušās filmas veidotājus iedvesmojis radikāls kristiešu koptu sludinātājs Kalifornijā, kurš ir pazīstams ar saviem apvainojumiem pravietim Muhamedam, svētdien ziņoja ASV laikraksts «Los Angeles Times».

Sludinātājs Zakarija Botross saviem sekotājiem māca, ka musulmaņu pravietis Muhameds esot bijis nekrofils, homoseksuālis un pedofils, vēsta «Los Angeles Times».

77 gadus vecais Botross neesot tieši saistīts ar filmu «Innocence of Muslims» («Musulmaņu šķīstums»), taču viņa uzskatu atbalstītāji ir trīs filmas veidotāji - scenārija autors Stīvs Kleins, filmu producējušās kristiešu bezpeļņas organizācijas «Media for Christ» vadītājs Džozefs Nasralla un filmas uzņemšanas galvenais organizators Nakula Beslijs Nakula, sacīts avīzē.

Tā arī ziņo, ka Botross esot aizstāvējis filmu un nosodījis vardarbīgo reakciju uz to Kalifornijas arābu satelīttelevīzijas kanālā «Alfady», kuru viņš vada.

«Los Angeles Times» arī vēsta, ka Botross dzimtajā Ēģiptē vairākas reizes nonācis ieslodzījumā par to, ka mēģinājis pārliecināt musulmaņus pāriet kristietībā, kas Ēģiptē ir kriminālnoziegums, un visbeidzot viņam likts atstāt valsti. Vispirms viņš devies uz Austrāliju, bet pēc tam - uz ASV.

Teroristu tīkls «Al Qaeda» ir solījis 60 miljonus ASV dolāru (32 miljonus latu) par Botrosa nogalināšanu, ziņo laikraksts.

Par filmā «Innocence of Muslims» pausto attieksmi pret islāmu saniknoti musulmaņi šonedēļ iziet ielās daudziet pasaulē, un nereti protesti kļūst vardarbīgi. Otrdien protestētāju uzbrukumā ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā un trīs diplomāti.

Musulmaņu saniknojumu izraisījusi filma «Innocence of Muslims» («Musulmaņu šķīstums»), ko veidojis 55 gadus vecs amerikānis Nakula Beslijs Nakula, kas Kalifornijas dienvidos ir nekustamo īpašumu attīstītājs un pieder kristiešu koptu kopienai. Viņš laikrakstam «Wall Street Yournal» teicis, ka «islāms ir vēzis», un arī filmā ir pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija. Nakulam 2010.gadā par bankas apkrāpšanu piespriests gada un deviņu mēnešu cietumsods, taču viņš atbrīvots pirms termiņa. Pašlaik ASV policija izmeklē, vai Nakula nav pārkāpis pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumus, kas viņam piecus gadus aizliedz izmantot datorus vai internetu.

Filmā «Innocence of Muslims» aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis.Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu. Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija «Media For Christ». Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nosodīja filmu kā «pretīgu un peļamu», uzsverot, ka «ASV valdībai nav nekādas saistības ar šo video». Nosodījumu pauda arī Baltais nams un Apvienoto Nāciju Orgnizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kas norādīja, ka tā apzināti ir veidota fanātisma musināšanai.

Kopti ir lielākā kristiešu kopiena Tuvajos Austrumos. Viņi ir 10% no Ēģiptes 80 miljoniem iedzīvotāju, kuru vairākums ir musulmaņi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu