Arābu pasaulē plašumā vēršas protesti pret filmu par Muhamedu (128)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Filmas, kurā izsmiets musulmaņu svētais pravietis Muhameds, izraisītie pret ASV vērstie protesti piektdien turpinās daudzviet pasaulē, vardarbībai īpaši saasinoties Sudānā, Jemenā un Libānā.

Sudānas galvaspilsētā Hartūmā ap 5000 demonstrantu uzbruka Lielbritānijas un Vācijas vēstniecībai, nodarot bojājumus to ēkām. Policija raidīja asaru gāzi, lai izklīdinātu demonstrantus, no kuriem daži bija uzrāpušies pat uz Vācijas vēstniecības jumta, bet citi uzbruka ēkas fasādei un rāva nost karogus, lai aizstātu tos ar melno islāmistu karogu.

Savukārt Jemenas galvaspilsētā Sanā drošības spēki raidīja brīdinājuma šāvienus un izmantoja ūdens lielgabalus, lai izklīdinātu protestētāju pūļus, kas mēģināja piekļūt ASV vēstniecības ēkai. Drošības spēki norobežoja ceļus uz vēstniecību pēc tam, kad ceturtdien protestētāju un policijas sadursmēs pie vēstniecības gāja bojā četri cilvēki.

Libānas ziemeļu pilsētā Tripolē apmēram 300 islāmisti piektdien uzbruka ASV ātrās ēdināšanas ķēdes KFC restorānam un to aizdedzināja. Tas notika dienā, kad Romas katoļu baznīcas galva pāvests Benedikts XVI sāka trīs dienu vizīti šajā valstī, aicinot kristiešus un musulmaņus rast veidu mierīgai līdzāspastāvēšanai un atturēties no reliģiskā ekstrēmisma.

Jordānijas galvaspilsētā Ammānā vairāk nekā 2000 islāmistu pulcējās demonstrācijā pret filmu, kurā pravietis Muhameds parādīts kā piedzēries biseksuālis, kas, guļot gultā ar sievieti, runā par bērnu nogalināšanu un ēzeli nodēvē par «pirmo musulmaņu dzīvnieku». Demonstrācijas notika arī citās Jordānijas vietās.

Irānas galvaspilsētas Teherānas centrā tūkstošiem cilvēku izkliedza saukļus «Nāvi Amerikai!» un «Nāvi Izraēlai!»

Arī Ēģiptes galvaspilsētā Kairā piektdien jau ceturto dienu pēc kārtas pie ASV vēstniecības turpinājās sadursmes starp policiju un demonstrantiem.

Indijas pilsētā Čennajā vairāki simti saniknotu musulmaņu ar akmeņiem apmētāja ASV konsulātu, izsitot tam logus. Policija aizturēja 86 cilvēkus.

Par filmā pausto attieksmi pret islāmu saniknoti cilvēku pūļi izgāja ielās arī citviet, tostarp Bangladešā, Indonēzijā, Malaizijā, Kašmirā, Irākā, Izraēlā un Gazas joslā, Kuveitā un Tunisijā.

Savukārt ASV amatpersonas turpināja izmeklēt incidentu, kad pēc saniknotu protestētāju uzbrukuma ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi otrdien gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā un trīs diplomāti.

Sākotnējā informācija liecināja, ka ASV vēstnieku Lībijā Krisu Stīvensu un trīs ASV diplomātus nogalināja saniknotais pūlis, kas pulcējās pie konsulāta ēkas Bengazi, ASV diplomātiskā korpusa pārstāvjiem mēģinot aizbēgt no protestētājiem. Tomēr jaunākā informācija liecina, ka Stīvenss mira no dūmu ieelpošanas pēc tam, kad tika iesprostots ēkā, kuru islāmistu kaujinieki aizdedzināja ar raķešgrantām.

Uzbrukumu saista ar «Al Qaeda»

Arvien plašāk izskan versija, ka uzbrukumu izplānoja starptautiskā teroristu organizācija «Al Qaeda» vai tai pietuvināti kaujinieki, kas protesta akciju pret ASV veidoto amatieru filmu izmantoja kā ieganstu koordinētam atriebes uzbrukumam. Otrdien tika pieminēta 11.gadadiena kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV.

Niknumu islāma pasaulē izraisīja filma «Innocence of Muslims» («Musulmaņu šķīstums»), ko veidojis 55 gadus vecs amerikānis Sems Basils, kura īstais vārds ir Nakula Beislijs Nakula un kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju un pieder koptu kristiešu kopienai. Viņš laikrakstam «Wall Street Yournal» teicis, ka «islāms ir vēzis», un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Kalifornijas policija piektdien paziņoja, ka vīrietis, kas ar Sema Basila vārdu ievietojis īsfilmu video apmaiņas vietnē «YouTube», lūdzis aizsardzību, ko policija viņam arī garantējusi.

Lai gan par Nakulu informācijas plašākai sabiedrībai nav daudz, zināms, ka viņam 2010.gadā piesprieda gadu un deviņu mēnešus ilgu cietumsodu par bankas apkrāpšanu. Viņa ģimenes locekļi atteicās runāt ar žurnālistiem, kas pulcējās pie viņa mājas Kalifornijas dienvidos.

Iepriekš ar Sema Basila vārdu viņš ASV plašsaziņas līdzekļiem stāstīja, ka ir Izraēlā dzimis amerikānis un ebrejs, tomēr kāda viņam pietuvināta persona apstiprināja, ka viņš ir amerikānis kristietis.

14 minūtes garo īsfilmu, kas veidota no filmas «Innocence of Muslims» fragmentiem un internetā augšupielādēta jūlijā, nosodījusi arī ASV valdība.

Filmā «Innocence of Muslims», par kuras producentu arī tiek uzskatīts cilvēks ar pseidonīmu Sems Basils, aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis.

Amatieru filma Ēģiptes arābu dialektā

Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē.

Aktieri, kas piedalījušies filmā, nosodījuši Semu Basilu, apgalvojot, ka viņus maldināja par filmas saturu un islāma un pravieša Muhameda attēlojumu, kā arī ir dublētas viņu balsis filmas pēcapstrādē.

Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

ASV valsts sekretāre nosodīja filmu kā «pretīgu un peļamu», uzsverot, ka «ASV valdībai nav nekādas saistības ar šo video». Nosodījumu pauda arī Baltais nams un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kas norādīja, ka tā apzināti ir veidota fanātisma musināšanai.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu