Sieviete saraksta grāmatu, kas liks pasaulei sarkt! (88)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

E. L. Džeimsa (E.L. James), strādājoša māte, izdara kaut ko gluži satriecošu – viņai izdodas panākt, ka visa pasaule sarkstot runā par viņas grāmatu «Greja piecdesmit nokrāsas». Erotiskā literatūra atgriežas grāmatnīcu skatlogos. Kautrīgā rakstniece, kura nekad neesot pat sapņojusi par šādiem panākumiem, piepeši nokļuvusi uzmanības centrā, jo viņas grāmata triju mēnešu laikā pārdota vairāk nekā 30 miljonos eksemplāru.

«Greja piecdesmit nokrāsas» ir erotisks romāns, pirmā triloģijas daļa, kurā aprakstītas attiecības starp Anastasiju Stīlu, kura nupat beigusi mācības augstskolā, un bagātu, gados jaunu biznesmeni Kristjenu Greju. Romāna izdošanas tiesības nopirkušas jau 37 valstis, un tā kļuvusi par visātrāk pārdoto pieaugušo grāmatu mīkstajos vākos, 3 mēnešu laikā pārdodot 31 miljonu eksemplāru visā pasaulē, pārspējot pat «Harija Potera» sēriju. «Fifty Shades of Grey» šobrīd ir 32. visvairāk pārdotā grāmata kopš 1998. gada, kad tika sākta rekordu fiksēšana.

E. L. Džeimsa (īstajā vārdā Ērika Leonarda) ir sieva, māte un izbijusi televīzijas darbiniece. Viņa šobrīd mitinās Londonas rietumos un jau kopš bērnības sapņojusi, ka reiz rakstīs stāstus, kas aizraus lasītājus. Tad pienāca mirklis, kad E. L. Džeimsa uzrakstīja pirmo romānu «Greja piecdesmit nokrāsas». Šā darba slava izplatījās ugunsgrēka ātrumā un iekaroja lasītāju sirdis, vēl pirms tas tika izdots. Šobrīd romāna tirāžas pārsniedz pat vispārdrošākos sapņus, autore ir kļuvusi pasaulslavena.

Ko jums nozīmē rakstīšana?

E. L. Džeimsa: Rakstot es jūtos kā devusies pašizziņas ceļojumā. Varu iepazīt jaunus cilvēkus – savus varoņus – un saprast, kas ir viņu būtības pamatā, turklāt man izdodas arī darīt visu to, ko dara viņi. Es lidoju ar helikopteru un vadu katamarānu. Ir tik brīnišķīgi izbēgt no dzīves banalitātes… No netīrās veļas, mājas tīrīšanas utt. Un – vēl aizraujošāk – es varu kaut ko noskaidrot par sevi, par to, kas mani interesē un kas atstāj vienaldzīgu. Dažreiz uzzinātais mani ļoti pārsteidz.

Kā jums ienāca prātā šis fascinējošais sižets? Vai jau pašā sākumā zinājāt, ar ko stāsts beigsies, vai arī romāna galvenie personāži Anastasija un Kristjens paši jūs līdz tam aizveda?

E. L. Džeimsa: Mani iedvesmoja rakstniece Stefānija Meiere. Viņa it kā ieslēdza manī gaismu, nospieda īsto pogu. Es vienkārši apsēdos un uzrakstīju romānu. Turklāt Anastasija un Kristjens pārņēma stāstu savā varā jau gandrīz no paša sākuma, un es uzticīgi sekoju viņiem. Sākumā biju iztēlojusies pavisam citādu nobeigumu. Esmu veikusi aizraujošu ceļu kopā ar saviem varoņiem, un tas man sagādāja daudz prieka. Sižetu veido viss, ko esmu izdomājusi, sapņojot ar vaļējām acīm mašīnā vai dušā.

Kas ir īpašs jūsu grāmatā? Kas to atšķir no pārējā piedāvājuma klāsta?

E. L. Džeimsa: Manā

romānā ir daudz…hmm…seksa. Bet tā jau ir, vai ne? Kad cilvēki ir iemīlējušies, viņiem ir daudz seksa.

Vismaz es kaut ko tamlīdzīgu atceros (smejas).

Vai jūs iztēlojāties, ka jūsu radītais darbs gūs šādu popularitāti? Kad radās nojausma, ka sācies kaut kas ievērojams?

E. L. Džeimsa: Nē, nemūžam. Nekad. Esmu ārkārtīgi pārsteigta. Un, kad saņēmu e-pastu ar jautājumu par ekranizācijas tiesībām, gandrīz nokritu no krēsla.

Kādu izpēti jūs veicāt, grāmatu rakstot?

E. L. Džeimsa: Apmeklēju vienu intīmpreču veikalu, bet lielāko daļu izpētes veicu internetā, lai gan reizēm man palīdzēja arī vīrs.

Viņa attieksme gan pauda: «Ak nē, atkal jau?»

Parunāsim par Kristjena Greja personāžu. Kas viņā šķiet tik pievilcīgs? Viņš galu galā ir cilvēks ar tumšu noslēpumu pilnu pagātni.

E. L. Džeimsa: Manuprāt, viņa pievilcībai ir vairāki slāņi. Pirmkārt, mums visām patīk vīrietis, kurš zina, kas jādara, un viņš ir ļoti labi informēts! Apvienojot šo īpašību ar fizisku pievilcību, bagātību un valdonīgumu, veidojas ļoti valdzinošs sajaukums. Bet triloģijas otrajā grāmatā – «Tumsas piecdesmit nokrāsās» lasītājs uzzina, ka viņš ir salauzts, izmisuma pilns cilvēks, un mums visām patīk domāt, ka tieši mēs prastu šādu vīrieti izdziedēt.

Ko jūs rakstāt tagad?

E. L. Džeimsa: Pašlaik es rakstu romānu – esmu pabeigusi pusotru nodaļu. Man ir līmlapiņa, uz kuras sarakstītas grāmatu ieceres, un pagaidām tādas ir divpadsmit. Ir arī viens pagaidām neizdots romāns un gandrīz pabeigts, pusaudžiem domāts darbs. Abus šos romānus vēl nepieciešams pārstrādāt, jo tās ir pirmās grāmatas, ko jebkad uzrakstīju. Tiklīdz man būs brīvs laiks, es ķeršos tām klāt. Ja izdevējs piekritīs, ceru, ka varēšu jums piedāvāt vēl kaut ko.

Ko jūs gatavojaties darīt turpmāk, pēc šādiem milzu panākumiem?

E. L. Džeimsa: Es gribētu paslēpties kādā mazā, tumšā istabā un pavadīt tur ilgu laiku. Nē, labāk pludmalē ar ļoti lielu kokteiļa glāzi rokā.

Intervija pēc ABCNews resursiem

Džeimsa paudusi savu pārsteigumu par grāmatas gūtajiem panākumiem. «Piepešā interese mani pārsteidza pilnīgi nesagatavotu,» viņa paziņoja. Džeimsa aprakstījusi savu «Piecdesmit nokrāsu» triloģiju kā «savu pusmūža krīzi palielinātā mērogā. Tajā iekļautas visas manas fantāzijas, nekas cits.» 2012. gadā «Time Magazine» iekļāva E. L. Džeimsu savā ikgadējā «100 pasaulē ietekmīgāko ļaužu» sarakstā. Džeimsas spalvai pieder arī triloģijas pārējās daļas - «Tumsa piecdesmit nokrāsās» un «Brīvība piecdesmit nokrāsās».

Romānu latviešu valodā jautājiet visos grāmatu veikalos Latvijā jau no 12. septembra!

12. septembrī plkst. 12:00 «Jāņa Rozes» grāmatnīcā K.Barona ielā 5, Grāmatu namā «Valters un Rapa» Aspazijas bulvārī 24, kā arī «Zvaigznes ABC» grāmatnīcā Valdemāra 6 – pirmajiem 10 interesentiem būs iespējams iegūt romānu savā īpašumā bez maksas. Nākamajiem 30 pircējiem – grāmata ar 50% atlaidi. Izmantojiet iespēju!

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu