Strazds lūdz sevi atstādināt no tiesneša amata (35)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augstākā tiesa (AT) piektdien saņēma lūgumu no nelikumībās vainotā tiesneša Ziedoņa Strazda, kurš lūdzis atstādināt viņu no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ, apstiprināja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece. Šis lūgums būs jāskata Tieslietu padomei, kas lems par tā nodošanu Saeimai, kurai būs jāpieņem galīgais lēmums.

Ažiotāža pamatīgi iedragā Strazda veselību

Iesniegums no Strazda ir saņemts piektdien pašās darbdienas beigās, un patlaban par tālāko virzību neesot iespējams neko pateikt, jo ar saņemto iesniegumu priekšsēdētājs iepazīsies nākamās nedēļas sākumā.

Strazda advokāts Pāvels Rebenoks minēja, ka iesniegumā AT priekšsēdētājam Strazds lūdz viņu atbrīvot no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ. Saceltā ažiotāža esot pamatīgi iedragājusi Strazda veselību, un mediķi viņam nozīmējuši ārstēšanos slimnīcā, tādēļ tiesneša pienākumus viņš nevar pildīt.

Strazdam darba nespējas lapa tika piešķirta tūlīt pēc tam, kad viņš tika atbrīvots no īslaicīgās aizturēšanas nodaļas, kur pavadīja divas dienas.

Tiesnesis negraus uzticību sistēmai

Strazds iesniegumā Bičkovičam norādījis, ka publiskā telpā saceltā ažiotāža saistībā ar sākto kriminālprocesu ir nodarījusi un nodara ne tikai lielu kaitējumu viņa kā tiesneša reputācijai, bet arī atstāj negatīvu iespaidu uz visu tiesu sistēmu un tiesnešu korpusu kopumā, kā arī neveicina sabiedrības uzticību tiesas godīgumam un objektivitātei.

Neraugoties uz to, ka likumdošana ļauj Strazdam pildīt tiesneša pienākumus, viņš uzskata, ka «situācijā, kad uz mani publiski ir izplatīts pieņēmums par iespējamu tiesību normu pārkāpumu, man ir pienākums nepieļaut sabiedrības uzticības mazināšanos tiesu varai». «Masu medijos izplatītie paziņojumi kopsakarā ar KNAB veiktajām procesuālajām darbībām, pat diennakts garumā, ir sagrāvuši manu veselību pilnībā,» raksta tiesnesis.

Strazda pārraudzībā 52 neizskatītas lietas

Tiesneša Strazda pārraudzībā atrodas 52 neizskatītas lietas, tostarp arī tādas, kurās lietvedība ir apturēta. Šomēnes tiesnesim ir jāizskata 17 krimināllietas, un tās tiks atliktas uz nekonkrētu laiku.

Tiesneša Strazda priekšsēdētāja pienākumus patlaban veic Aiga Freimane.

Kā ziņots, KNAB darbinieki Strazdu aizturēja 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Strazdam līdz 21.augustam Tieslietu ministrijai (TM) ir jāiesniedz rakstiski paskaidrojumi par savu rīcību saistībā ar kriminālprocesu par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un izskatīšanas varēs sasaukt Tiesas disciplinārkolēģiju.

Tāpat Strazdam saskaņā ar KNAB piemēroto drošības līdzekli reizi nedēļā jāierodas kādā policijas iecirknī.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu