Pirmoreiz mūžā pie zobārsta (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nav jāgaida, kad bērnam sāk sāpēt zobi, pie zobārsta var nākt agrāk, kad vecākiem kaut kas nav skaidrs par mutes dobuma veselību, mēles saitīti, ja ir stomatīts vai apgrūtināta zobu šķilšanās.

Ja jautājumu nav, tad pirmoreiz zobārsts jāapmeklē no pusotra līdz divu gadu vecumam. Pēc tam līdz pieciem gadiem tas jādara reizi pusgadā, jo piena zobi ir mīksti, var ātri sākt bojāties, stāsta zobārste Anita Zinere.

Cik zobu jābūt gada vecumā?

Tas nav strikti noteikts. Ir bērni, kuriem 12 mēnešos ir no četriem līdz astoņiem zobiem, un ne mazums tādu, kuriem tikai ap gadu parādās pirmais. Dažiem mazuļiem zobi nāk grūti, ar paaugstinātu temperatūru, pat caureju, bet citiem tas notiek pavisam vienkārši. Pirmie zobi ir spilgti balti, tāpēc jau tos arī sauc par piena zobiem, pastāvīgie vairs tik spoži nemēdz būt.

Kopumā ir 20 piena zobu, bet pirmie pastāvīgie zobi iznāk ap sešu gadu vecumu aizmugurē,

aiz pēdējā piena zoba.

Vai zobu šķilšanās un to veselība atkarīga no bērna uztura, veselības, slimošanas dzīvības pirmajā gadā?

Viss minētais ietekmē bērna vispārējo attīstību, nevis tieši zobu veselību un stiprumu. Ja mammai ir daudz bojātu zobu, līdzīgi var būt arī bērnam.

Mēdz teikt, ka ar krūti ilgi barotam bērnam ir labāki zobi?

Arī to nevar apgalvot. Krūts barošana vairāk ietekmē pareiza sakodiena veidošanos, jo krūts zīšanas procesā ir iesaistīta mēles un lūpu muskulatūra. Ar pudelīti barotiem mazuļiem ir lielāks nepareiza sakodiena risks. Līdzīgi jāsaka par tiem bērniem, kuri ilgi sūkā māneklīti vai vēl sliktāk – pirkstu. No knupīša līdz divu gadu vecumam vajadzētu atradināties, bet pirkstu nevar atņemt.

Kad var spriest par sakodienu?

To var vērtēt un regulēt tikai tad, kad jau ir pastāvīgie zobi.

Cik gadu vecumā bērns jāmāca zobus tīrīt?

Tiklīdz pirmais ir izšķīlies, uz tā krājas aplikums, tas jāsāk tīrīt. Ir speciāli silikona uzpirksteņi, ko uz pirksta uzvelk mamma. Var ap pirkstu aptīt mitru marlīti un ar to notīrīt aplikumu. Ir speciālas zobu pastas, kuras drīkst norīt, jo mazi bērni vēl neprot izskalot muti un izspļaut. Jādod bērnam rokā zobu birstīte, lai tīra pats, bet mamma pēc tam pārtīra.

Zobu tīrīšana divas reizes dienā ir ļoti svarīga.

Kā izvēlēties zobārstu bērnam?

Tas ir vecāku ziņā. Svarīgākais, lai ārsts ar bērnu var saprasties.

Kas notiek pirmajā vizītē pie zobārsta?

Ja nav problēmu ar zobiem, bērnu pirmoreiz var vest pie zobārsta vai higiēnista. Manā kabinetā mamma ar mazuli klēpī iesēžas krēslā, demonstrēju, kā tas kustas, parādu spogulīti, kādu rotaļlietu. Ja mazulis labprāt atver muti, apskatu zobiņus, ja ne, ar varu tas netiek darīts. Neiebilstu, ja līdz apmēram piecu gadu vecumam bērnam zobārsta kabinetā līdzās ir mamma, tētis vai cits tuvinieks. Pēc tam gan jāradina būt patstāvīgākam, zinot, ka vecāki gaida.

Kāpēc jālabo piena zobi? Tie tāpat pēc pāris gadiem izkritīs.

Piena zobi ir ļoti svarīgi ēšanai, runas attīstībai, izskatam, saglabā vietu pastāvīgajiem zobiem. Svarīgi tos nezaudēt pirms laika. Ātrāk pamanot mazu bojājumu, labošana ir vienkāršāka, nesāpīgāka, un nerodas bailes no zobu labošanas. Arī piena zobiem ir nervs, dziļāks bojājums sāp.

Ja zobs caurs, sastrutojis, tas noteikti jālabo, lai bērnam nav jācieš.

Nākot pie zobārsta, iesaku vecākiem nemelot bērnam, ka dakteris neko nedarīs un nemaz nesāpēs. Jāskaidro, ka bojāts zobs sāp un ārsts palīdzēs, to salabojot. Esmu novērojusi, ja vecākiem pašiem nepatīk zobu labošana un mājās par to ir runāts,

bailes pārmanto arī bērni.

Vai, piena zobus labojot, izmanto atsāpināšanu?

Bērniem nepatīkams ir šļirces dūriens smaganā. Taču, ja labošana ir nopietna vai jārauj piena zobs, lai būtu vieta pastāvīgajam zobam, tad vecāki lemj par anestēzijas lietošanu.

Vēl gribu uzsvērt, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam zobu ārstēšana un higiēnists ir bez maksas pie zobārstiem, kuriem ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, kā arī skolu zobārstniecības kabinetos. Izņēmums ir zobu regulēšana jeb ortodontiskā ārstēšana, tā notiek par maksu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu