Gulbenē jauns ūdensvads, iedzīvotājiem nav naudas, lai tam pieslēgtos (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Gulbenē izveidojusies paradoksāla situācija - ar Eiropas Kohēzijas fonda atbalstu ir uzbūvēts 6,1 miljonu latu vērts jaunais ūdensvada un kanalizācijas tīkls tur, kur tā līdz šim nebija, taču iedzīvotāji nesteidzas tam pieslēgties. Iemesls ir naudas trūkumā. SIA «Alba», kas ir šā pakalpojuma sniedzēja, nepiedāvā pieslēgumus veidot uz nomaksu. Arī paši iedzīvotāji par šādu iespēju nemaz nav interesējušies ne šajā firmā, ne pašvaldībā. «Dzirksteli» par to informē SIA «Alba» projekta ieviešanas vienības vadītāja Guna Misiņa un Gulbenes novada domes Tehniskās nodaļas ūdens un atkritumsaimniecības speciālists Jānis Šmoteks.

Saskaņā ar pašvaldības rīcībā esošo informāciju šopavasar Gulbenē un Strados jaunizveidotajiem ūdensvada tīkliem bija pieslēgušies 46 procenti un kanalizācijas tīkliem 35 procenti no visiem plānotajiem jaunajiem klientiem. Jau toreiz novada domes deputāts Guntis Blūms pauda bažas, ka projekts netiks uzskatīts par realizētu līdz galam, ja jaunajiem tīkliem nepieslēgsies plānotais lietotāju skaits. Kas ir mainījies vasaras laikā? SIA «Alba» tāpat kā līdz šim turpina par maksu piedāvāt Gulbenes iedzīvotājiem savu palīdzību dokumentu sagatavošanā un tehniskās shēmas apstiprināšanā novada būvvaldē, lai iegūtu tiesības uzsākt ūdensvada un kanalizācijas pieslēgumu izbūvi. Arī turpmākajām darbībām SIA «Alba» iedzīvotājiem piedāvā savus pakalpojumus kā licencēta firma.

Pieslēgšanās - «nenormāli saskrullēta»

Madonas reģionālās Vides pārvaldes direktora vietnieks Jānis Lūkins «Dzirkstelei» saka, ka iedzīvotāji kavējas pieslēgt savus mājokļus jaunajiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, jo šis process ir «nenormāli saskrullēts». «Agrāk pieslēgšanās varēja notikt haltūras veidā un izmaksāja varbūt 60 latus, bet tagad jau ir runa par tūkstošiem,» šausminās J.Lūkins.

Viņaprāt, daudziem nemaz nav tādas naudas, lai uzreiz samaksātu par pieslēgšanos. Ja šajā ziņā «nemainīsies politika», rezultāta nebūs.

J.Lūkins uzsver - tā būs vējā izmesta projekta nauda, ja iedzīvotāji Gulbenē neizmantos iespēju pieslēgties ūdensvadam un kanalizācijas tīkliem. Viņš domā, ka pašvaldībai kopā ar SIA «Alba» būtu jādomā par to, ka pilsētā maksimāli sakārtot kanalizācijas un ūdensvada sistēmu.

Tā ir «Albas» kompetence

Gulbenes novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa «Dzirkstelei» saka, ka ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanas projekta realizētāja un finansējuma saņēmēja ir SIA «Alba». Līdz ar to iedzīvotājiem, kuri savā dzīvesvietā gribētu pieslēgumus šiem tīkliem veidot uz nomaksu, būtu jāvēršas šajā uzņēmumā.

«Tikai »Alba« šīs problēmas var risināt ilgtermiņā, taču tā ir šā uzņēmuma kompetence,» viņa skaidro. Kaut arī pašvaldība ir SIA «Alba» līdzīpašniece, saimnieciskajos jautājumos uzņēmuma vadītājs lemj, pašvaldībā viedokli neprasot.

«Protams, uzņēmumam būtu jādomā, lai tam klientu kļūtu vairāk. Ikmēneša maksājumi taču nes naudu!» piebilst S.Daudziņa.

J.Šmoteks norāda, ka pašvaldība uzņēmumam «Alba» ir uzdevusi sadarbībā ar iedzīvotājiem strādāt un panākt pieslēgšanos jaunuzbūvētajiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem.

«Pie manis uz novada domi nav nācis sūdzēties neviens iedzīvotājs, kas teiktu, ka pieslēgšanās jaunajiem tīkliem maksā dārgi. Neviens šajā sakarā pašvaldībai nav prasījis naudas pabalstu. Toties vairāki ir pārmetuši, kāpēc tik stingri ir noteikumi, kāpēc jākārto tik daudz dokumentu, lai pieslēgums notiktu,» viņš saka. Katram esot izskaidrojis, ka stingro prasību noteicēji ir normatīvie akti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu