KNAB aiztur tiesas priekšsēdētāju Strazdu un tienesi Buividi (268)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 7.augustā aizturējis Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu. Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā par fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu, ir Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide

Papildināta visa ziņa

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns apstiprināja, ka aizturētais tiesas priekšsēdētājs ir Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas vadītājs Ziedonis Strazds, taču apgabaltiesneša vārdu ministrs pagaidām nevēlējās minēt.

Tāpat KNAB rīcībā esošie pierādījumi dodot pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā nozieguma izdarīšanā ir sniedzis cits - Rīgas apgabaltiesas tiesnesis. Tā, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, ir Buivide.

KNAB priekšnieka vietniece Strīķe tiesnešu vārdus atteicās minēt, taču, pēc KNAB uzskata, naudu aizturētais tiesas priekšsēdētājs iztērējis pēc saviem ieskaitiem. Strīķe gan neminēja, tieši kādiem mērķiem nauda tērēta.

Viņa atzina, ka konkrētas summas, cik aizturētais ieguvis fiktīvas nodarbināšanas dēļ, vēl nav aprēķinātas, jo izmeklēšana tikai sākusies. «Tās ir ievērojamas summas, jo tie bija vairāki cilvēki (fiktīvi nodarbinātie) vairākus gadus – arhivārs, tiesneša palīgs, administrators. Viennozīmīgi (vairāki tūkstoši latu),» uzsvēra Strīķe.

Izmeklēšana arī skaidro, kuras ir tās reālās personas, uz kuru vārdiem un personas kodiem darba līgumi noformēti. To, vai sekos vēl citu personu aizturēšana, KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja nekomentēja.

Fiktīvi darbinieki, viņu algas - pašiem

KNAB pavēstīja, ka sākts kriminālprocess pret diviem tiesnešiem par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu vairāku tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Pēc KNAB uzskata, naudu aizturētais tiesas priekšsēdētājs iztērējis pēc saviem ieskatiem, sacīja KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe. Viņa arī pastāstīja, ka tiesas priekšsēdētājs patlaban ir aizturētā statusā, bet Rīgas apgabaltiesas tiesnesis ir atzīts par aizdomās turēto un viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Saskaņā ar likumu personu var aizturēt līdz 48 stundām. Ja gadījumā procesa virzītājs izlems noteikt bargāko drošības līdzekli – apcietinājumu –, tad vispirms birojam būs jāprasa Saeimas atļauja, un tikai tad Augstākās tiesas tiesnesis varēs izlemt, vai piemērot apcietinājumu.

Gadījumā, ja Saeimā tiks saņemts tiesībsargājošo institūciju lūgums piekrist arestēt aizturētu tiesnesi, tas būs jāskata Saeimai, sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Strazds nesniedz liecības

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki vakar aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu, liecības nesniedz, sacīja viņa advokāte Irina Voronova.

Voronova plašāku informāciju par sākto procesu atteicās sniegt, jo ir parakstījusies par informācijas neizpaušanu.

Ministrs: situācija ir nepatīkama, nopietna

Kā apstiprināja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK), KNAB darbinieki veikuši kratīšanu arī pie kāda Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša. Bordāns atzina, ka «diemžēl tas ir saistīts ar darbu». Viņš arī uzsvēra, ka tiesnesis ir tiesnesis visas 24 stundas diennaktī, gluži tāpat kā policists vai prokurors.

Tas, ka kompetentās iestādes tiesu sistēmā ir atradušas negodīgus tiesnešus, ir nepatīkams fakts, atzina ministrs, paužot cerību, ka šādas darbības veicinās tiesu sistēmas atbrīvošanos no negodīgiem tiesnešiem.

Bordāns atzina, ka «stāvoklis ir ļoti nopietns». Pirmdien, 13.augustā, no atvaļinājuma darbā atgriezīsies Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, un ministrs jau pirmdien mēģinās tikties ar viņu, lai pārrunātu šo nepatīkamo lietu. Bordāns bija iecerējis nākamnedēļ doties bezalgas atvaļinājumā, taču pēc šodienas notikumiem pieļauj iespēju atsaukt plānoto atvaļinājumu. Ministrs solīja, ka šim jautājumam tiks pievērsta īpaša uzmanība.

Ministrs uzskata, ka līdz ar šādu negodīgu tiesnešu atbrīvošanos augs sabiedrības uzticamība tiesu sistēmai, tādējādi ceļot tiesas prestižu.

Draud cietums līdz 8 gadiem

Ja šīs darbības veiktas, piemēram, mantkārīgā nolūkā, vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Strence uzsvēra, ka tiesa turpina darbu, lai gan šis fakts ir nepatīkams, taču viņa arī saprot, ka cilvēciskie faktori nevienā darbā nav izslēdzami.

Fiktīvi noformē darbiniekus

Krimināllietas materiāli liecina, ka tiesas priekšsēdētājs, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ir pamudinājis vairākas personas noformēt fiktīvas darba tiesiskās attiecības, lai iegūtu iespēju rīkoties ar fiktīvi nodarbinātajām personām paredzēto atalgojumu. Tāpat KNAB rīcībā esošie pierādījumi dod pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā ir sniedzis cits - kādas apgabaltiesas tiesnesis.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti,

lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs

, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Izmeklēšanas interesēs patlaban sīkāka informācija netiek sniegta. Šodien KNAB darbinieki veikuši procesuālās darbības Rīgas apgabaltiesā (RAT) un Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā.

Buivides ienākumi pērn - 70 621 lats

Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesneses Skaidrītes Buivides, kura kā otra tiesu sistēmas amatpersona iesaistīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā par dienests stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, pagājušajā gadā ienākumos saņēmusi 70 621 latu, liecina amatpersonas Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2011.gadu.

Darba algā tiesnese pērn saņēmusi 24 186 latus, par dzīvokļa pārdošanu gūti 58 000 eiro (40 762 lati), divu komandējumu izdevumi uz Šveici bijuši 600 ASV dolāru (340 latu) un 1224 ASV dolāru (694 latu) apmērā. Vēl tiesnese kā dāvinājumu no kāda Jura Rusiņa saņēmusi 4500 eiro (3162 latus).

Tiesnese kā pasniedzēja strādā Rīgas Tehniskajā koledžā, kurā saņēmusi 384 latu lielu atlīdzību, bet AS «Reverta» procentos par noguldījumu bankā Buividei izmaksājusi 45 latus. AAS «Ergo Latvija» tiesnesei izmaksājusi 470 latu lielu apdrošināšanas atlīdzību, bet AAS «Balta» - 138 latu, bet vēl apdrošināšanas atlīdzību 239 latu apmērā viņai izmaksājusi «BTA Insurance Company». Latvijas Tiesnešu mācību centrs kā autoratlīdzību tiesnesei samaksājis 53 latus, bet slimības pabalstā saņemti vēl 148 lati.

Buividei pieder dzīvoklis Babītes novadā, kā arī 2010.gada izlaiduma automašīna «Mitsubishi Outlander». «DNB bankā» tiesnese uzkrājusi 3623 latus, bet «Citadele bankā» - 644 eiro (452 latus). Buivide pērn ne tikai pārdevusi vienu dzīvokli, bet arī citu nopirkusi, kurš viņai izmaksājis 72 540 eiro (50 981 latu), norādīts amatpersonas deklarācijā pie pērn veiktajiem darījumiem.

Vēl tiesnese deklarācijā atzīmējusi, ka viņai ir legāts uz nekustamo īpašumu Kaplavas pagastā, kur ir ap desmit hektāriem meža.

Strazdam pieder īpašumi Jūrmalā un Rīgā

Rīgas pilsētas Zemgales tiesas priekšsēdētājam Ziedonim Strazdam, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vakar aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, pieder nekustamie īpašumi Jūrmalā un Rīgā, liecina viņa Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.

Jūrmalā tiesas priekšsēdētājam pieder zeme un dzīvojamā ēka, bet Rīgā - zeme un dzīvoklis. Pērn viņš arī iegādājies 2011.gada izlaiduma automašīnu «Subary Legacy». Šīs markas automašīna Strazdam bijusi arī iepriekš. Tādu pašu spēkratu viņš iegādājies 2006.gadā, bet pērn, iespējams pārdevis un nopircis jaunāku modeli.

Bankā «Citadele» Strazdam ir bezskaidrās naudas uzkrājums 3310 latu apmērā. Parādsaistību viņam nav.

Pagājušajā gadā Strazds no savas mirušās mātes mantojumā saņēmis 8000 latus, kā arī 28 gleznas, kuru kopējā vērtība ir 24 100 lati. Pārdodot īpašumu, Strazds pērn saņēmis 8300 eiro (5833 latus). Īpašuma veids deklarācijas publiskojamajā daļā nav norādīts, taču tā varētu būt minētā «Subaru» automašīna.

Darba algā viņam samaksāti 21 633 lati. Vēl nepilnus 40 latus tiesas priekšsēdētājs guvis kā procentus no bankā ieguldītās naudas. Jauno automašīnu Strazds iegādājies par 19 500 latiem, secināms no viņa deklarācijas sadaļas par pērn veiktajiem darījumiem.

Komentāri (268)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu