Somālijas prezidents pieļauj pirātu amnestiju (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somālijas pirātiem varētu garantēt amnestiju, ja tie atbrīvotu ķīlniekus un atdotu īpašniekiem sagrābtos kuģus, intervijā Lielbritānijas laikrakstam «Times» teicis Somālijas prezidents Šarifs Šeihs Ahmeds.

Somālijas pārejas federālās valdības, kuras astoņu gadu mandāts beidzas 20.augustā, vadītājs norādīja, ka ir gatavs amnestēt 2000 pirātus, kas, domājams, darbojas Somālijas krastu tuvumā.

«Tiem, kas atteiksies no līdz šim darītā, tiks piedots,» uzsvēra Somālijas prezidents.

Šarifs šomēnes noplūdinātajā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojumā ir saistīts ar iespējamo korupciju. Ziņojumā pausts aicinājums pret pasaules valstu līderiem, kas saistīti ar korupciju, vērst ANO Drošības padomes sankcijas.

Ziņojumā bija apgalvots, ka Šarifs ir izsniedzis diplomātisko pasi pirātu grupējuma līderim Mohamedam Abidem Hasanam. Tādā veidā Somālijas prezidents esot vēlējies mudināt pirātu līderi slēgt savu tīklu.

Šarifs aizdomas nosauca par «pilnīgi nepatiesām» un paziņoja, ka neuztraucas par iespējamām ANO sankcijām.

Pirātu gūstā patlaban 245 cilvēki

ANO aplēses liecina, ka pašlaik pirātu gūstā ir 245 ķīlnieki, bet Eiropas Savienības pretpirātisma vienība uzskata, ka pirātu gūstā pašlaik ir vismaz septiņi kuģi.

Somālijas premjerministrs Abdiveli Mohameds Ali solīja, ka pirāti «par slepkavošanu neizspruks sveikā cauri», tomēr piebilda, ka valdība ir gatava kompromisiem.

«Mana filozofija ir tāda, ka nekādos apstākļos mieru nedrīkst panākt ar vardarbību,» viņš skaidroja.

«Pirāti netiek žēloti, vismaz es to nedaru, bet, ja kāds padodas un saka: «Es nožēloju un vēlos piedošanu,«» mums tas ir jādara,» uzsvēra Somālijas premjerministrs.

Somālijas satversmes sapulce trešdien apstiprināja valsts konstitūciju, kuras mērķis ir izbeigt desmitiem gadu ilgo pilsoņu karu. Konstitūcija vēl ir jāapstiprina referendumā. Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atbalstītā procesā cilšu vecākie izraudzījās satversmes sapulces deputātus, kas astoņas dienas diskutēja par konstitūcijas projektu, līdz to pieņēma.

Somālijā stabilas centrālās valdības nav kopš 1991.gada, kad tika gāzts toreizējais diktators Siads Barre.

Saskaņā ar Starptautiskā jūrniecības biroja (IMB) datiem pērn visā pasaulē reģistrēti 439 pirātu uzbrukumi, no kuriem 230 notika pie Somālijas krastiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu