Ar mundrinātājiem nevajag pārspīlēt (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Kofeīns tīrā veidā tiek izmantots dažu medikamentu sastāvā, kā piedeva pārtikas produktu, piemēram, atspirdzinošo dzērienu, šokolādes, ražošanā. Par kofeīnu pārtikas produktos stāsta dietologs Andis Brēmanis.

Zinātkārā rakstura un baudkārās dabas dēļ cilvēks ir atklājis un iemācījies izmantot dabā sastopamos augus, kuru sastāvā ietilpst kofeīns. Tās ir kafijas pupiņas, tējas koka lapiņas, kakao pupiņas, matē un guarana un vēl citi augi.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mēs lietojam kofeīnu saturošus dzērienus, ir to uzmundrinošā, tonizējošā ietekme uz centrālo nervu sistēmu. Nelielās devās (100 – 150 miligramu) kofeīns uzlabo fiziskās un garīgās darbaspējas, mazina nogurumu. Tā ietekmē pastiprinās sirdsdarbība un elpošana, tiek kavēti noguruma procesi muskuļos. Kofeīns nedaudz stimulē nieru darbību, veicina urīna izdali, kofeīnu saturoši dzērieni ir pat ieteicami pazemināta asinsspiediena gadījumos.

Dietologs skaidro, ka kafijas pupiņas satur 1– 2 procentus kofeīna, no kura ap 80 procenti paliek kafijā tās pagatavošanas procesā. Parasti vienas porcijas pagatavošanai ņem 5 – 15 g kafijas. Tātad viena krūze stipras kafijas satur iepriekš pieminētos 100 – 150 miligramus kofeīna. Tas diezgan strauji pēc izdzeršanas uzsūcas no gremošanas trakta un iedarbojas.

Tējā esošais kofeīns uzsūcas lēnāk, tā iedarbība ir maigāka un ilgstošāka. Uzsūkšanos kavē tējā esošie tanīni. Tādēļ nereti teic, ka tējas lietošana veicina domāšanas un spriešanas spējas, savukārt kafija uzlabo reakcijas asumu un fantāziju.

Protams, mums interesē arī īpašās garšas nianses, ko sniedz kafijas vai tējas tase. Tēja, kafija, arī tīrs kakao pulveris ir rūgts. Tāpēc rūgtumu cenšamies slēpt ar saldumu – pie tējas liekot medu, pie kafijas cukuru un pienu. Taču tā var iznākt saņemt lielāku devu kofeīna, kas var radīt pārlieku uzbudinājumu, apjukumu, galvassāpes, bezmiegu. Parādās sirdsklauves, sausums mutē, pat vemšana vai krampji. Ar tēju, kafiju, atspirdzinošiem dzērieniem vien kritisko devu nav iespējams sasniegt, tas var notikt, pārdozējot kofeīnu saturošus medikamentus.

UZZIŅAI

Kofeīna saturs:

50 ml espresso kafijas – 50 mg kofeīna;

150 ml filtrētas kafijas – 80 – 120 mg kofeīna;

200 ml tējas – 30 – 60 mg kofeīna;

250 ml glāze kolas tipa dzēriena – 20 – 50 mg kofeīna.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu