Zieds, ar ko atzīties mīlestībā – roze (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Roze šķiet ir vienīgais zieds, kura nosaukumu zina pilnīgi visi vīrieši. Neviena sieviete nav spējīga palikt vienaldzīga pret sarkano, saldi smaržojošo, bet arī durstīgo rozi mīļotā vīrieša rokās. Roze, atceļojusi līdz mūsdienām cauri gadsimtiem, ir skaistuma un mīlestības simbols daudzām tautām. Sena musulmaņu leģenda pat vēsta, ka tā ir dāvana no debesīm zemei, uz kuras rozei jākļūst par visu puķu pavēlnieci. Rādās, ka leģenda ir kļuvusi par īstenību, jo ne par velti rozi dēvē par ziedu karalieni.

Rozes uz šīs planētas zēla un plauka jau pirms to sākām apdzīvot mēs – cilvēki. Ir atrastas arheoloģiskas liecības par to, ka tās ir vairāku miljonu gadu vecas, bez tam tās sastopamas gandrīz visos kontinentos. Pasaulē vecākā aizvien augošā roze var redzēt Hildesheimas pilsētā, Vācijas ziemeļrietumos. Šī roze ir aptuveni 1000 gadus veca un aug pie Svētās Marijas katedrāles mūriem.

Savvaļā pavisam sastopamas ap 350 rožu šķirnes, uz kuru bāzes selekcionāri ir izveidojuši ap 30 tūkstošiem moderno rožu šķirņu.

Izrādās, ka rožu kolekcionēšanu pirmā uzsāka ķeizariene Žozefīne de Bogarnē (1763-1814), Napoleona sieva. Viņa izveidoja pasaulē pirmo rozāriju, kurā auga 250 rožu šķirnes. Arī Latvija var lepoties ar savu pasaulē atzītu rožu selekcionāri – Dzidru Riekstu, kura līdz šīm izveidojusi 19 parka rožu šķirnes. Savām šķirnēm selekcionāre pārsvarā devusi meiteņu vārdus: Pārsla, Guna, Skaidra, Agnese, Līga, Zaiga, Enija u.c.

Visu pasaules selekcionāru sapnis ir radīt rozes neparastās krāsās, piemēram, zilā, melnā un zaļā. Dažiem tas arī ir izdevies. Tā, piemēram, 2008. gada 4.novembrī Japānā, Starptautiskajā ziedu gadatirgū tika demonstrēta pirmā īstā zilā roze. Tās izveidošanai tika iztērēti 30 miljoni ASV dolāru un 20 darba gadi. Liels retums ir arī smaragda krāsas roze, kas tika izveidota Rumānijā, Klužas pilsētas Botāniskajā dārzā. Šīs rozes salātzaļo ziedlapiņu krāsa atgādina spāres spārnus, un tās šķiet it kā caurspīdīgas, ar perlamutra krāsas vizuļojošu tonējumu. Ļoti savdabīga roze ir izaudzēta arī Japānā – dienā tās ziedlapiņas ir spilgti sarkanā krāsā, bet vakarā tās ir baltas. Šīs šķirnes nosaukums ir «Hameleons» .

Rozes ir daudz un dažādas, tādēļ, ja plānojat kādu no šīm skaistulēm iedēstīt dārzā, der atcerēties, kādam mērķim katrs rozes veids ir piemērots:

Tējhibrīdrozes – grieztiem ziediem,

Floribundrozes – dārziem un rozārijiem,

Klājeniskās rozes – horizontālu virsmu un nogāžu stādījumiem,

Krūmrozes – grupu stādījumiem vai arī kā soliteraugi,

Stīgojošās rozes – arku, pergolu, sienu apzaļumošanai,

Miniatūrās rozes – dobēm un konteineriem.

Kad dārzs ir izrotāts ar lepnajām skaistulēm, un, dzerot rīta kafiju, varat priecāties par rasas pielietajiem košajiem rožu ziediem, vērts aizdomāties, kādiem mērķiem vēl tiek izmantotas rozes, izņemot floristiku un dārzniecību. Izrādās, ka no rožu ziedlapiņām tiek iegūta dabiskā rožu eļļa, kas ir dārgāka pat par zeltu un platīnu. Lai iegūtu 1kg rožu eļļas, vidēji nepieciešams 3 tonnas rožu ziedlapiņu, bet, lai iegūtu vienu litru smaržu, nepieciešams tikai divas piles rožu eļļas.

Rozes ir iecienītas ne tikai kosmētikas nozarē, bet arī kulinārijā, jo no rozēm gatavo arī ievārījumus, saldējumus un pat liķierus.

Kā jau ziedu karaliene, roze ir pelnījusi īpašu godināšanu, ko tā arī saņem, jo pasaulē plaši tiek svinēti dažādi rožu svētki. Piemēram, jau senajā Romā un Grieķijā tie tika atzīmēti aprīlī, pie mums klimatisko apstākļu dēļ tie notiek vēlāk, tad, kad rozes zied viskrāšņāk. Katru gadu Salaspils Botāniskais dārzs jūlija vidū rīko svētkus par godu rozei. Šādi svētki notiek arī Tukuma pilsētā, kur roze tiek cildināta gan mākslas, gan floristu darbos, gan lielajā rožu vainagā, ko paši pilsētas iedzīvotāji veido pilsētas laukumā.

Latvijas Stādu audzētāju biedrība

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu