Ēdam saskaņā ar bioritmiem! (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr /The Vigilante

Lai savu organismu nepārskābinātu, justos labi un būtu veselīgākas, ikdienas uzturu ieteicams uzņemt saskaņā ar bioritmiem. Kā tas notiek, portāls www.sieviesuklubs.lv jautā uztura speciālistei Ingai Pūcei.

Dabā eksistē visuma jeb kosmosa likumi, un pat tad, ja mēs par tādiem nezinām vai neesam dzirdējuši un tos fiziski nejūtam, jo cilvēka sensorie aparāti tos nespēj uztvert, tie mūs ietekmē. Tādēļ uzturu ļoti svarīgi uzņemt saskaņā ar bioritmiem, kas nosaka mūsu resursus.

«To regulē saules klātbūtne, dienas gaišais laiks. Saules esamība pēc būtības diktē arī uztura uzņemšanas noteikumus,» atklāj uztura speciāliste.

Organisms sastāv no miljardiem šūnu, kuras dienas laikā arī ēd, gremo, uzņem pārtiku un izdala atkritumus. Cilvēka ķermenis ir gudrs un zina, kā sevi uzturēt, vienīgi ir jautājums, vai mēs respektējam dabas likumus!

Lai uzņemtu uzturu saskaņā ar bioritmiem,

ļoti svarīgi ievērot, ka dienas pirmajā daļā organismam jāuzņem skābi produkti, bet otrajā – sārmaini.

Tā kā dažādu slimību rašanās vienmēr ir saistīta ar pastiprināti skābu organisma vidi, svarīgi būtu ievērot sārmainu un skābu produktu uzņemšanas proporciju. Tātad šai attiecībai starp sārmainiem un skābiem produktiem jābūt 85 pret 15.

No plkst. 03.00 līdz 15.

Dienas pirmajā pusē no trijiem naktī līdz trijiem dienā organismā eksistē visi procesi ar mīnusa zīmi – katabolisms -, tātad noārdīšanās, enerģijas atbrīvošanās – tas, kas vakarā ir uzkrāts, no rīta tiek tērēts.

To nosaka saules enerģijas palielināšanās. Pat tad, ja ir mākoņains laiks, šī enerģijas plūsma aktivizē hipofīzi un tā savukārt dod impulsus visām organisma sistēmām – tiek producēti fermenti un hormoni,

ķermeņa temperatūra paaugstinās, veidojas vitamīni – pirmajā dienas daļā organisma aktivitāte palielinās.

Ēdot dienas pirmajā daļā, organismam ir pietiekami daudz resursu, lai uzņemtos produktus gremotu. Visgrūtāk organismā pārstrādājas olbaltumus saturoši produkti, tāpēc saskaņā ar bioritmiem gaļu un arī labības grupu vajadzētu uzņemt dienas pirmajā pusē. Šie produkti mūsu organisma vidi padara skābu.

Rīta pusē var ēst gaļu, olas, zivis, visu labības grupu, arī saldumus.

Vēlams izdzert arī tasi kafijas vai melnās tējas. Šos produktus jāuzņem dienas pirmajā daļā, jo tie pēc savas būtības rada skābu vidi.

No plkst. 15 līdz 03.00

No trijiem dienā līdz trijiem naktī notiek anabolais process. Tas nozīmē, ka viss, kas dienas laikā ir iztērēts vai uzņemts, pēcpusdienā pēc trijiem sāk uzkrāties šūnās. To ietekmē arī dienas gaismas samazināšanās, ķermeņa temperatūras pazemināšanās, fermentu un hormonu aktivitātes samazināšanās.

Vakarā jācenšas ēst produktus, kas organismā paaugstina sārmainību, piemēram,

dārzeņus, augļus un visu piena produktu grupu.

Protams, bioritmu neievērošana, ir tikai viens no aspektiem, kas skābina organismu. Šo procesu ietekmē arī produkti, kurus uzņemam. Piemēram, lielos daudzumos uzņemot sāļus, treknus produktus un gaļu, organismā veidojas papildu sālsskābe; kafija savukārt rada miecskābes, intensīva fiziska slodze, pēc kuras netiek dota atpūta, – pienskābi. Arī stress, naids un dusmas organismā veido sālsskābi.

Tā kā mūsu ikdiena jau tā ir pietiekami «skāba», uzņemt uzturu saskaņā ar bioritmiem ir viens no veidiem, kā to varam padarīt sārmaināku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu