Lietuvā rīkos referendumu par Visaginas AES būvniecību (25)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Seims pirmdien ārkārtas sēdē nolēma, ka refererendums par Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecību Lietuvā notiks vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām 14.oktobrī, informēja Seima preses dienestā.

Par šādu lēmumu Seimā nobalsoja 62 deputāti, pret bija 39, bet atturējās 18.

Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks un Visaginas AES projekta īstenošanas uzņēmuma «Visagino atomine elektrine» vadītājs Rimants Vaitkus paziņoja, ka šis Seima lēmums neietekmēs sarunu gaitu ar reģionālajiem partneriem Latviju un Lietuvu un stratēģisko investoru Japānas kompāniju «Hitachi».

«Sarunas ar reģionālajiem partneriem notiks paralēli politiskajiem procesiem. Seima lēmums dod iespēju un zināmas saistības visiem iespējamiem līdzekļiem un pa visiem iespējamiem kanāliem sniegt pēc iespējas vairāk informācijas par Visaginas AES projekta priekšrocībām un tā izdevīgumu Latvijai,» sacīts Sekmoka izplatītajā paziņojumā.

«Mēs strādājam kā agrāk - gan ar reģionālajiem partneriem, gan ar stratēģisko investoru. Visi uzdevumi paliek tādi paši. Nedomāju, ka šis lēmums kaut ko izmainīs sarunās, strādājam tāpat, kā strādājām līdz šim. Tagad, pēc tam, kad Seims ir pieņēmis tādu lēmumu, mēs centīsimies vairāk laika veltīt sabiedrības informēšanai par šo projektu,» aģentūrai BNS teica Vaitkus.

Jau ziņots, ka sēdi parlamenta priekšsēdētāja Irēna Degutiene sasauca pēc 55 deputātu ierosinājuma. Ārkārtas sēde bija nepieciešama, jo 30.jūnijā beidzās Seima pavasara sesija.

Saskaņā ar Seima kārtības rulli ārkārtas sēde jāsasauc, ja to ierosina vismaz trešdaļa no visiem deputātiem jeb 47 deputāti.

Lietuvas Centrālās vēlēšanu komisija noteiktajā termiņā - 28.jūnijā - nesaņēma no iniciatīvas grupas, kurā bija Lietuvas Zaļās politikas institūta un Lietuvas Zaļo kustības pārstāvji, nepieciešamos 300 000 parakstu, kurus trīs mēnešos bija jāsavāc, lai tiktu rīkots iniciatīvas grupas ierosinātais konsultatīvais referendums par Visaginas AES būvniecību.

Pašlaik vēl viena iniciatīvas grupa vāc parakstus, lai tiktu sarīkots saistošs referendums par Ignalinas AES būvniecību, un šai grupai parakstu iesniegšanas termiņš ir otrdiena, 17.jūlijs. Šajā iniciatīvas grupā ir Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība, Lietuvas Zaļo kustība, sabiedriskais nodibinājums «Zaļā Lietuva», vairāku pašvaldību vadītāji un parlamenta deputāti.

Lietuvas likumi noteic, ka referenduma iniciatoriem triju mēnešu laikā ir jāsavāc vismaz 300 tūkstoši Lietuvas pilsoņu parakstu. Lēmumu rīkot referendumu var pieņemt arī parlaments.

Līdz šim vairākas aktīvistu grupas ir mēģinājušas rosināt referendumu par Visaginas AES celtniecību, tomēr nevienai nav izdevies to patiešām izdarīt, lai gan pērn septembrī veiktā aptaujā noskaidrots, ka divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju uzskata, ka ir jārīko referendums par AES būvniecību.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu