Dombrovskis: RD dzīvo pāri saviem līdzekļiem (371)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Finanšu ministrija

No finansiālā viedokļa pašlaik Rīgas domes rīcība ir bezatbildīga, uzskata premjers Valdis Dombrovskis: «Pašreizējās [Rīgas] domes stratēģija ir tērēt līdzekļus pāri savām iespējām, «spēlēt treknos gadus», šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» teica premjerministrs.

«RD šogad jau divas reizes ir grozījusi budžetu, palielinot deficītu. Budžeta deficīts šobrīd pārsniedz jau 12% no pašvaldības ieņēmumiem un pašreizējās RD sastāvs ir paziņojis, ka šogad vēlreiz tiks grozīts budžets un vēlreiz palielināts deficīts.»

Viņaprāt, RD dzīvo pāri saviem līdzekļiem. «No finansiālā viedokļa, pašreizējās RD vadības rīcība ir bezatbildīga. Tas draud ar būtiskām finanisālām problēmām pašvaldībai. Acīmredzot, pašreizējā domes stratēģija ir tērēt pāri saviem līdzekļiem un uzrīkot treknos gadus Rīgā. Tas nav pareizākais ceļš, kādā pašvaldībai būtu jāattīstās,» teica Dombrovskis.

Ušakovs: Ministru prezidentam nepiestāv melot

Reaģējot uz Dombrovska izteikumiem, Rīgas mērs Nilš Ušakovs uzsver, ka nepieļaus Rīgā labējo politiku Dombrovska izpildījumā, informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

«Ministru prezidentam, pat ja viņš pārstāv »Vienotību«, nepiestāv melot. Visas savas saistības un budžeta deficītu Rīga sedz ar saviem uzkrājumiem. Atšķirībā no valdības, kas skrien apkārt, aizņemoties naudu un pretī atdodot kontroli pār savu valsti,» sakaUšakovs.

RD budžets

RD jūlija sākumā atbalstīja grozījumus pašvaldības šā gada budžetā, kas paredz pašvaldības pamatbudžeta izdevumus palielināt par 3,465 miljoniem latu, bet ieņēmumus – par 3,8 miljoniem latu. RD šā gada budžetā kopējie izdevumi paredzēti 498,561 miljona latu apmērā, bet ieņēmumi – 442,874 miljonu latu apmērā. Savukārt Rīgas budžeta deficīts pēc grozījumu apstiprināšanas ir 55,7 miljoni latu, kas ir vairāk kā 12% no kopējā RD budžeta.

Salīdzinājums: LR valsts pamatbudžetā šogad janvārī – jūnijā ieņēmumi veidoja 1,522 miljardus latu, bet valsts pamatbudžeta izdevumi šajā pašā periodā - 1,474 miljardus latu, pat veidojot finanšu pārpaplikumu valsts budžetā. FM to skaidro ar ES atjaunotajiem maksājumiem Latvijai, kas jūnijā bija 39 miljoni latu. Savukārt šā gada pirmajā pusgadā valsts konsolidētā budžeta deficīts bija vien 9,8 miljoni latu.

Foto: Finanšu ministrija

Vienotība un RP par startu pašvaldības vēlēšanās

Uz jautājumu, vai «Vienotības» un Reformu partijas (RP) sarunu mērķis par kopīgu startu pašvaldību vēlēšanās ir vājināt «Saskaņas centra» ietekmi Rīgas domē, premjers atbildēja, ka sarunas nenotiek «pret kādu, bet par to, kā stabilizēt situāciju pašvaldībā».

«Mūsu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu pašvaldības darbu, lai Rīgas dome dzīvotu un strādātu atbilstoši finansiālajām iespējām, nevis nodarbotos ar populismu,» norādīja Dombrovskis

«Vienotība» neizslēdz iespēju konsultēties arī ar citām partijām par taktiku nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās; pirmās konsultācijas jau ir notikušas ar Reformu partiju par kopīga starta iespēju Rīgas pašvaldības vēlēšanās, taču konkrētu lēmumu pagaidām nav. «Kaut kāda sadarbība abām partijām noteikti būs, taču pašlaik tās bija tikai pirmās konsultācijas,» sacīja premjers.

Jau ziņojām, ka «Vienotība» un RP sākusi viedokļu apmaiņu par taktiku pēc nepilna gada gaidāmajās Rīgas pašvaldības vēlēšanās, taču RP atturas šo apspriešanos saukt par sarunu sākšanu kopīgam startam pašvaldību vēlēšanās Rīgā.

Komentāri (371)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu