Lietuvā būvēs Visaginas AES (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēma likumu par jaunas atomelektrostacijas (AES) būvniecību Visaginā, kurā plāno piedalīties arī Latvija un Igaunija. Balsojumā piedalījās 74 no 130 parlamenta deputātiem; vairākums no viņiem nobalsoja par jaunās AES būvniecību.

Paredzēts, ka pēc šā likuma pieņemšanas tiks parakstīts koncesiju līgums ar AES stratēģisko investoru – Japānas kompāniju «Hitachi».

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība 9.maijā apstiprināja Lietuvas jaunās AES koncesijas līguma projektu, paredzot, ka Latvijai būs 20% akciju AES operatorfirmā, savukārt Lietuvai un Igaunijai ‒ attiecīgi 38% un 22% akciju, bet «Hitachi» īpašumā nonāks 20% akciju. Pēc tā apstiprināšanas Latvijas Ekonomikas ministrija pauda pārsteigumu, ka tas noticis bez saskaņošanas ar partneriem, un piemetināja, ka neparakstīs nevienu saistošu dokumentu, līdz Lietuva nebūs atbildējusi uz vairākiem jautājumiem, tostarp par akciju sadalījumu.

Pēc aplēsēm, rēķinot pašreizējās cenās, Visaginas AES izmaksās piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot procentos maksājamās summas, inflācijas un investīciju vērtības izmaiņu radītos izdevumus, kodolstacija Visaginā izmaksās 6,8 miljardus eiro (4,8 miljardus latu).

Lietuva jauno AES cels valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

«Latvenergo» Seima lēmumu vērtē pozitīvi

Visaginas atomelektrostacijas (AES) koncesijas līguma un AES likuma apstiprināšana Lietuvas Seimā vērtējama pozitīvi, tomēr tas nemaina AS «Latvenergo» nostāju, ka jāturpina projekta izvērtēšana, komentēja kompānijas preses sekretāre Ivita Bidere.

«Latvenergo» Seima lēmumus vērtē kā paveiktu plānotu soli, kas bija nepieciešams, lai projekts varētu turpināties, tomēr norāda, ka vienlaicīgi tie aktualizē nepieciešamību projekta partneriem turpināt projekta izvērtēšanu.

Energokompānija atkārtoti norāda, ka Visaginas AES projekta attīstība ir jāturpina, atrisinot visus patlaban vēl neskaidros jautājumus, lai varētu gūt pārliecību par projekta ekonomisko izdevīgumu un atbilstību Latvijas un «Latvenergo» interesēm.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu